‘Der Kreis’

‘Der Kreis’

Schweiz’ Oscar-kandidat, ’Der Kreis’, kom ikke med i det endelige opløb som bedste udenlandske film, men er ikke desto mindre et aldeles fremragende værk, der i den grad fortjener et stort publikum. Instruktør Stefan Haupt optrevler historien om et af verdens første homomagasiner, Der Kreis, i 1950’ernes Zürich – fortalt som et potpourri af spillefilm og nutidige interviews med parret Ernst Ostertag og Röbi Rapp, hvis romance under magasinets storhedstid årtier senere skrev historie, da de i 2003 blev det første homopar, der blev viet i Schweiz.

Den unge lærer Ernst (Matthias Hungerbrühler) flytter i 1958 til Zürich for at undervise på en velrenommeret pigeskole. Zürichs natteliv var efter datidens forhold noget nær et europæisk Miami for homoseksuelle, men i dagtimerne var homoseksualitet dog stadig noget, man gjorde klogt i at lægge låg på for at undgå social stigmata og repressalier. Ernst ved så udmærket godt, at han lever sit liv på en knivsæg, så da han en aften støder på en gift kollega på en homoklub, nikker begge mænd blot til hinanden i et tavst chok. Smerten ved at føre et dobbeltliv behøver ikke anerkendes for at genkendes.

Dog opildnes Ernst af det spirende frisind, der manifesterer sig i Zürich igennem homomagasinet og organisationen Der Kreis. Ernst opsøger folkene bag for selv at blive medlem, og herigennem møder han sit livs kærlighed: Den iltre dragqueen Röbi Rapp, formidabelt spillet af stjerneskuddet Sven Schelker. Parret forelsker sig til op over begge ører, og kombinationen af Schelker og Hungerbrühlers glimrende samspil og kommentarer fra virkelighedens nu tudsegamle, men ikke mindre karismatiske Ernst og Röbi er vildt charmerende. Det er takket være disse to pars kemi, at man tilgiver Haupt filmens mere karikerede biroller samt en krydsklipning, der synes at mangle lidt schwung.

I 50’erne er Ernst og Röbis forhold langt fra rosenrødt: Udover at Ernst ikke vil springe ud over for sine konservative forældre, og han samtidig tester Röbis kærlighed med et vandrende øje, trues parret for alvor, da Zürich rystes af to voldelige drab begået af homoseksuelle trækkerdrenge. Myndighederne vender på grum inkvisitorisk vis spotlyset mod Der Kreis’ medlemmer, som holdes ansvarlige for ’forråelsen’ af homomiljøet, mens års håb for en bredere accept knuses på få døgn.

Det gør ondt i hjertet, når Röbi og Ernst fortæller om de mange venner, som fik deres liv smadret i myndighedernes gabestok. Ikke mindst fordi det middelalderlige snæversyn, der lå til grund for heksejagten gudhjælpemig lever videre alt for mange steder den dag i dag, seks lange årtier senere. Og hvem skal så rejse sig for retfærdighed? Ernst og Röbi gjorde deres. Forhåbentlig vil ’Der Kreis’ være med til at sørge for, at fremtidige generationer heller aldrig opgiver kampen for kærligheden.


Kort sagt:
Stefan Haupts dokudrama giver et vigtigt indblik i homomagasinet Der Kreis’ storhedstid og fald, fortalt igennem parret Ernst og Röbis rørende kærlighedshistorie. Berlinalens Shooting Star Sven Schelker leverer en pragtpræstation som den unge Röbi, mens interviews med det virkelige, tudsegamle par indgyder håb og hjertevarme.

Læs også: Det skal du se i biografen i februar

Dokudrama. Instruktør: Stefan Haupt. Medvirkende: Matthias Hungerbrühler, Sven Schelker, Peter Jecklin, Ernst Ostertag, Röbi Rapp, Anatole Taubman. Spilletid: 102 min.. Premiere: Den 12. februar
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af