Clint Eastwood: ’American Sniper’ er en antikrigsfilm

Clint Eastwood: ’American Sniper’ er en antikrigsfilm

Clint Eastwoods ’American Sniper’ nød rimelig succes under den forgangne prissæson, hvor den hentede hele seks Oscar-nomineringer, men filmen er samtidig blevet beskyldt vidt og bredt for at forsimple USA’s invasion af Irak på patriotisk og krigsforherligende vis.

Eastwoods box office-basker er baseret på snigskytten Chris Kyles selvbiografi, der, som vi tidligere har beskrevet, er behæftet med fejlagtige oplysninger. Filmen undlader dog at forholde sig til sit forlægs tvivlsomme sandfærdighed og fremstiller i stedet veteranen i et glorværdigt lys. Til sammenligning besidder den irakiske fjende mildt sagt få formidlende træk.

Alligevel hævder Eastwood i et interview med The Hollywood Reporter, at ’American Sniper’ er en antikrigsfilm. Sådan da.

»Den måde, hvorpå filmen beskriver veteranerne og deres familiers liv og det stress, de er under, gør, at filmen på en måde får et antikrigsbudskab«.

Direkte adspurgt, om han selv er imod krigsførelse, svarer han:

»Ja. Jeg laver krigsfilm, fordi de er fyldt med drama og konflikt. Men hvad angår egentlig medvirken i krig… det er en af de ting, der skal gøres med megen omtanke, hvis det skal gøres. Selvforsvar er meget vigtigt for nationer, men jeg kan ikke lide at se det«.

Efter eget udsagn var Eastwood modstander af de amerikanske invasioner af Afghanistan og Irak. Om det skinner igennem i ‘American Sniper’, må være op til den enkelte at vurdere.

Læs hele Hollywood Reporters interview med Eastwood her.

Læs også: ‘American Sniper’ / Anmeldelse

Læs også: ‘American Sniper’ – baseret på en løgn?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af