‘Wet Hot American Summer: First Day of Camp’

‘Wet Hot American Summer: First Day of Camp’

»Most blokes will be playing at ten […] These go to eleven«, forklarer guitarist Nigel Tufnel i ’This Is Spinal Tap’ om sin forstærker. Netflix’ seneste komedieserie går til elleve.

Humoren er ikke bare sort, men kulsort. Det er ikke en metakomedie, men en meta-metakomedie. ’Wet Hot American Summer’ fra 2001 fulgte en gruppe 16-17-årige lejrvejledere på sidstedagen af Camp Firewood-sommerlejren i 1981. ’Wet Hot American Summer: First Day of Camp’ fortæller historien om førstedagen.

En prequel til en kultfilm fra start-00’erne? Det er lige så smalt, som det lyder, men samtidig forankret i et supercast. Rudd, Poehler, Banks, Cooper m.fl. var alle no-names i 2001. I dag er de kæmpestjerner. Alligevel har de indvilget i at medvirke på grund af kærlighed til projektet.

Og hvad er projektet så? En demonstrativt kitschet, infantilt og fuldstændigt over the top komedieserie. I 2001 var skuespillerne 10-15 år for gamle til deres roller. I dag er det 25-30 år. 46-årige Rudd og 43-årige Poehler som teenagers – det er den absurde grundpræmis.

Skaberne David Wain og Michael Showalter slog for alvor deres navne fast i midt-90’erne i MTV-sketchprogrammet ’The State’. Deres humor er ikke let at beskrive. Tænk Mike Judge på syre (’Idiocracy’ uden straight man) eller Judd Apatow, der ikke stopper ved jokens punchline, men et vilkårligt sted i joken – og gentager den. ’First Day of Camp’ er out there. Virkeligt langt out there.

Humoren er dog ikke grov. Wain og Showalter dyrker snarere en slags akavethedens humor, en slags hvor-langt-kan-vi-køre-denne-joke-ud-humor. Og i ’First Day of Camp’ er svaret helt ud. Som når advokaten Johnny Pisspot (Michael Cera i en hysterisk morsom cameo) fører, næsten taber og pludselig vinder en retssag mod en Big Pharma-virksomhed på vegne af lejren – alt sammen på blot et par minutter.

’First Day of Camp’ har ikke ét overordnet plot, men et væld af mindre subplots. Lejrdirektøren Beth (Garofalo), den rebelske bad boy Andy (Rudd), teatertosserne Ben og Susie (Cooper og Poehler), den kokkererende krigsveteran Gene (Meloni) og alle de andre har hvert deres lille projekt, og de overlapper kun i ringe grad. Ét øjeblik ser vi den cardiganbløde Gene blive hypnotiseret og grave sine Vietnam-traumer frem – det næste dukker Jon Hamm (!) pludselig op som Ronald Reagans mutte lejemorder The Falcon og skyder folk til højre og venstre.

Som i de fleste ensemblekomedier svinger de mange subplots voldsomt i niveau. Når intet er for dumt, bliver det nogle gange, well, for dumt.

’First Day of Camp’ er inspireret og sjældent kedeligt, men absolut ikke for alle.


Kort sagt:
Efterfølgeren – der i virkeligheden er en forløber – til kultkomedien ’Wet Hot American Summer’ holder stædigt fast i en fandenivoldsk, absurd komik, hvor intet er helligt, og intet er for dumt. De fleste vil stå af efter fem minutter, men for de få udvalgte kan det kun gå for langsomt med at tjekke ind på Camp Firewood.

Anmeldt på baggrund af de seks første afsnit.

Tv-serie. Hovedforfatter: David Wain, Michael Showalter . Medvirkende: Paul Rudd, Janeane Garofalo, Ken Marino, Amy Poehler, Bradley Cooper, Elizabeth Banks, Jason Schwartzman, Christopher Meloni . Spilletid: Otte afsnit á 30 min. . Premiere: Den 31. juli på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af