Dette interview med Frank Hvam er ikke sjovt

Det forventes altid af Frank Hvam, at han er sjov i medierne. Men hans og Casper Christensens nye film, ’Klovn Forever’, er ikke bare pjat og pinligheder. Den handler om destruktive venskaber, alder og utroskab. Og det er det, hele Danmarks Frank helst vil tale om.
Dette interview med Frank Hvam er ikke sjovt
Foto: Per Arnesen

Hvis antallet af solgte biografbilletter er en indikator for et menneskes morsomhed, er Frank Hvam et af Danmarks sjoveste.

’Klovn – the Movie’ (2010) er den mest sete danske komedie i ti år. Filmen solgte mere end 850.00 billetter, hvilket blandt andet skyldes, at mange fandt den så sjov, at de så den flere gange.

Frank Hvam spiller hovedrollen og havde skrevet manuskriptet sammen med Casper Christensen, han har turneret landets rundt med standupshowet ’Live09’, og til efteråret tager han en tur til med showet ’Upassende’. I Gyldendals onlineleksikon, Den store danske, omtales Frank Hvam under opslaget ’stand-up’ som en af dem, der var »toneangivende i en fornyelse af dansk underholdnings-tv«.

Det lyder jo lovende, når nu dette interview skal handle om opfølgeren til ’Klovn – the Movie’ og gerne skal være lidt morsomt. Det er jo – på papiret – en af Danmarks sjoveste mænd. Men selvom der af masser at grine af i ’Klovn Forever’, er der også en masse på spil. Og det er disse ting – de alvorlige ting – der optager Frank Hvam mest.

»Der er nogle år, hvor det hele bare er en gold, trist pløjemark, man kigger på, før der begynder at komme noget«, siger Frank Hvam om den del af livet med småbørn, som Frank – karakteren såvel som den virkelige komiker – befinder sig i.

I vanlig ’Klovn’-stil ligger det virkelige liv til grund for filmen, og ’Klovn Forever’ er mere dyster og alvorsfuld end sin forgænger, hvilket er en af grundene til den seriøse tone i dette interview.

 ‘Klovn Forever’

Frank må hente sin samarbejdspartner og bedste ven hjem fra Los Angeles, hvor Casper er flyttet til for at gøre karriere. Turen får så store konsekvenser, at det synes umuligt, at de kan styre fri af pynten og redde deres venskab. Konflikten er løftet fra Frank Hvam og Casper Christensens eget liv – fraregnet utroskab og en venskabelig voldtægt.

»Vi genkender alt fra vores eget liv. Det er derfor, at ’Klovn’ fungerer så godt – for publikum og for os. Det er et bearbejdningsprojekt for os begge to, og det tager udgangspunkt i det liv, vi lever. Lige nu er Casper lidt på vej til USA og har været det i en periode«, siger Frank Hvam, der har to sønner på tre og seks år i modsætning til Casper Christensen, hvis børn er 16 og 18.

Destruktive venskaber
Netop livet med småbørn spiller en stor rolle i ’Klovn Forever’. Og det er bestemt ikke nogen reklamefilm for ægteskab og børn i forstaden, d’herrer Christensen & Hvam har lavet.

»I den periode, filmen viser Frank i, oplever han Mia som virkelig røvsyg. Det bygger videre på etteren, hvor Frank kæmpede for at bevise sin egnethed som far. Nu da han har fået kone og børn, er det heller ikke altid lykken. Et langt parforhold – især med små børn – er på mange måder en virkelig trist omgang. Alle ved godt, at det er en fase. Der er blevet plantet nogle frø i jorden, og nu er det benhårdt havearbejde, før det vokser op og bliver til noget, hvor man kan nyde blomsten«, siger han og er næsten ved at grine. Men så bliver tonen alvorlig igen.

For selvom samværet med mandlige venner ellers kunne ses som et tiltrængt afbræk fra småbørn og familieliv, er det ikke nødvendigvis befordrende for mænds mentale helbred.

»Mænd er gode for hinanden, men de kan også være forfærdeligt dårlige for hinanden nogle gange. Vi laver ikke et skønmaleri af et venskab«, siger Frank Hvam om den nye film, der dermed ligger et stykke fra etteren, hvor Frank og Casper støttede hinanden 100 brocent.

»Det handler om den psykologi og de forventninger, der er mellem mænd. Den måde de presser hinanden på. Der er en kavalkade af situationer i filmen, hvor kun den ene af dem har det godt. Officielt er de enige om, at det er rigtigt fedt, men den ene er hele tiden presset af den andens krav og tilstedeværelse. Og det er selvfølgelig typisk Frank, der er det«.

2003723_klovn_forever_still_klovn2mf1081_dan_print‘Klovn Forever’

Utroskab og alder
’Klovn’-serien kredser konstant om utroskab. Casper knalder målrettet udenom, mens Frank en enkelt gang også træder ved siden af. Og så er der alle de gange, hvor det teknisk set ikke er utroskab, men alligevel noget, som hende derhjemme absolut intet skal have noget at vide om. Uden at afsløre for meget fortsætter dette spor i ’Klovn Forever’. Men hvor utroskab tidligere blev brugt som springtræt til sjove situationer i serien, taler Frank Hvam modent og nuanceret om emnet.

»Som ung er man ikke i tvivl om, hvordan man håndterer utroskab. Der er det bare ud. Det er reglen. Men så bliver man ældre, og så bliver omkostningerne ved at gå fra hinanden meget større. Man har børn sammen og har bygget et helt liv op. Der kommer flere nuancer. Utroskab er selvfølgelig en af de helt alvorlige fælder, men det kan jo være, at man selv har opført sig helt vildt dårligt i en lang periode. Sådan nogle ting begynder man at tage i betragtning«, forklarer Frank Hvam.

Under interviewet taler han med en ro og selvsikkerhed, der overrasker, fordi man har lært ham kende i ’Klovn’, hvor hans stemme ofte forsvinder op i en falset i slutningen af en sætning og tager hans mandighed med sig. Måske skyldes det de seriøse emner.

»Når jeg hører om utroskab i min omgangskreds, er min første tanke ikke, at de skal gå fra hinanden. Det er mere ’bare de nu klarer det for børnenes skyld. De er så gode sammen’. Utroskab er hverken flot eller elegant, men det sker, og man finder ud af, at der ikke er nogen, der er døde«.

Så er der kraftedeme ’Klovn’-komedie. Værsgo at grine!

Overhalet af ungdommen
Det viser sig dog, at det ikke er muligt at lave et interview med Frank Hvam, der ikke er bare det mindste sjovt. Selvom der ikke umiddelbart er meget at grine af, når Frank Hvam fortæller, at han stadig besøger små comedy-klubber til open mic-arrangementer.

»Jeg er ved gud ikke den bedste, men hvis jeg går derned, laver 30 jokes, og der er to, der får folk til at grine, går jeg lykkelig hjem. Og det vil jeg blive ved med at gøre, til jeg dør. Det ved jeg«.

2003723_klovn_forever_still_92a8435_dan_printKlovn Forever

Men kan det ikke være svært at blive ved med at være relevant som komiker i comedy-branchen, der tit fokuserer på de nye navne og det næste hit?
»Jeg føler ikke selv, at vi er blevet gamle. Når jeg kigger rundt i miljøet, ser jeg mange rigtigt dygtige mennesker, men jeg ser ikke den nye generation af comedy-forfattere til tv og film. Men jeg ved, at den kommer. Selvfølgelig gør den det«, siger Frank Hvam.

»Men man må bare holde snuden i sit eget spor. For det handler ikke kun om inspiration og sjove ideer. En stor del er det solide manuskripthåndværk, så derfor kan man stadig arbejde videre og få sine ideer udfoldet og leve et nogenlunde tilfredsstillende liv, selvom man er blevet ucool. Man kan godt få et godt liv, selvom man ikke har førertrøjen på«.

»Jeg vil først føle mig gammel, når der kommer en stor blockbuster-komedie, som er cutting edge, og alle elsker, men som jeg slet ikke kan se det sjove i. Hvor jeg tænker, ’det der kan ingen da lide, og jeg forstår ikke, hvorfor det er godt’. Dér føler man sig gammel. Men den film fra de unge komikere har jeg ikke set endnu«.

Er den ikke kommet med ’Alle for en’ og ’Alle for to’ med Mick Øgendahl?
»Nej, de film betragter jeg som et gammelmandsprojekt. Mick er lige så gammel som mig«, siger Frank Hvam med et grin.

Så blev det alligevel en lille smule sjovt. Og nu da proppen er taget af, er den ikke til at sætte på igen. Den alvorlige stemning er endegyldigt væk, da talen falder på de mulige angreb fra feminister, som ’Klovn Forever’ åbner rigeligt med flanker for. Men Frank Hvam har ikke i sinde at bide på, hvis Anne-Grethe Bjarup-Riis, der ofte taler feministernes sag, vil diskutere i Aftenshowet.

»Det kræver jo, at vi begge gider at dukke op«, siger han afvæbnende. Heller ikke Casper Christensens mulige karriere i USA gør ikke Frank Hvam bekymret.

»Han ved godt, at han ikke helt kan undvære gode, gamle Frank«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af