’The Walk’

’The Walk’

Er ’The Walk’ virkelig nødvendig?

Det spørgsmål klistrer sig til filmen om den franske linedanser Philippe Petit, der i 1974 spændte en line ud mellem de to World Trade Center-tårne i New York og vandrede frem og tilbage med skyer og balancestang som eneste følgesvende.

Lyder historien bekendt, er det ikke så mærkeligt, for i 2008 lavede James Marsh den Oscar-vindende dokumentar ’Man on Wire’, der handler om samme emne. Her er hovedrollen virkelighedens Philippe Petit, en excentriker extraordinaire, der er umulig at tage øjnene fra, når han med franske fagter fortæller om sit liv og sin dristige plan.

I ’The Walk’ hopper Joseph Gordon-Levitt i blå kontaktlinser og et fransk-engelsk vrid på stemmebåndet for at portrættere Petit. Heldigvis har instruktøren bag, Robert Zemeckis (’Forrest Gump’, ’Cast Away’, ’Back to the Future’), luret, hvordan filmen bliver sin egen: Ved at gøre et stort nummer ud af selve gåturen mellem de to tårne fra Petits perspektiv.

Læs også: Soundvenue Forpremiere – få årets adrenalinrus med ‘The Walk’ på onsdag

I filmens lange klimaks byder ’The Walk’ på noget nær den bedste brug af 3D i filmhistoriens mere realistiske ende af spektret. Den så udskældte teknik kommer til sin ret, fordi den bruges til det, den skal bruges til. Her er ingen dikkedarer og billige tricks, men en simpel, stærk dybdeillusion. Point of view-vinklen af Petits fødder på linen er mavevridende, fordi risikoen for at gå blodigt i et med asfalten flere hundrede meter nede virker faretruende ægte. Man mærker lige efter, om fødderne nu engang er plantet solidt på gulvet i biografen.

Forud for gåturen er ’The Walk’ en stilsikker, men ikke synderligt opfindsom kupfilm, der går lidt for meget op i pilotbriller, overskæg og luskede varevogne. Men Joseph Gordon-Levitt imponerer i rollen som den temperamentsfulde franskmand, og han mestrer det absurd morsomme, som når Petit går amok, da han taber sin turtleneck, lige inden han skal ud på linen. Og selvom de sekvenser, hvor han taler til kameraet fra toppen af Frihedsgudinden, bliver lovligt talking head-dokumentariske, giver han dem et skær af charmerende poesi.

Han forklarer, at han ikke ser sin handling som at risikere døden, for det at gå på linen er selve livet. Og det er netop det livagtige, der giver ’The Walk’ sin berettigelse. Sjældent har en biograftur sat sig sådan i kroppen.


Kort sagt:
Veteranen Robert Zemeckis viser med 3D i verdensklasse, at ’The Walk’ har sin berettigelse, selvom fortællingen om franskmanden Philippe Petits linedans mellem World Trade-centrene allerede er suverænt beskrevet i dokumentarfilmen ’Man on Wire’. Takket være Joseph Gordon-Levitt i topform tilgiver man det forglemmelige forsøg udi kupfilmgenren.

Læs også: Soundvenue Forpremiere – få årets adrenalinrus med ‘The Walk’ på onsdag

Spillefilm. Instruktion: Robert Zemeckis. Medvirkende: Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, Charlotte Le Bon, James Bagde Dale, Ben Schwarz, Steve Valentine. Spilletid: 123 minutter. Premiere: Den 2. oktober
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af