Peter Jackson blander sig i absurd Gollum-retssag med stærkt Smeagol-argument

Peter Jackson blander sig i absurd Gollum-retssag med stærkt Smeagol-argument

Selv når Peter Jackson ikke filmatiserer blytunge ‘Ringenes Herre’-romaner eller undskylder for sin sjuskede ‘Hobbitten’-trilogi, har han Tolkiens komplekse fantasy-univers inde på livet.

For nyligt agerede Peter Jackson og hans medforfattere på både ‘Ringenes Herre’- og ‘Hobbitten’-filmene, Phillippa Boyens og Frank Walsh, nemlig ekspertkilder i sagen om den tyrkiske læge, Bilgin Ciftci, der på Twitter sammenlignede sit lands præsident, Recep Tayyip Erdogan, med Tolkien-universets skizofrene fanfavorit, Gollum.

Ifølge advokaten Hicran Danisman kan den spøgefulde læge se frem til to år i fængsel for at fornærme en offentlig person. Men var det overhovedet en fornærmelse? Ikke ifølge Peter Jackson, der meget klart skelner mellem den sindslidende karakters genstridige personligheder: Gollum og Smeagol.

»Hvis billederne nedenfor rent faktisk er dem, der ligger til grund for den tyrkiske retssag, kan vi med klarhed slå fast: Ingen af dem inkluderer karakteren ved navn Gollum. De er alle sammen billeder af karakteren ved navn Smeagol«, skrev Peter Jackson i en meddelse til de tyrkiske myndigheder, mens de uddybende ord fra Walsh lød:

»Smeagol er en glad og sød karakter. Smeagol hverken lyver, bedrager eller forsøger at manipulere med andre. Han er ikke ond eller udspekuleret – disse personlighedstræk tilhører Gollum, der aldrig skal forveksles med Smeagol. Smeagol ville aldrig drømme om at udøve magt over dem, der er svagere end ham selv. Han er ikke en bølle. Faktisk er han meget elskværdig. Det er derfor, publikummer overalt i verden har fundet varme i denne karakter«.

Ifølge Bilgin Ciftcis forsvarer, der udtalte sig til The Associated Press, bliver pressemeddelelsen fra de tre Tolkien-manuskriptforfattere i øjeblikket brugt i retssagen, fordi basale argumenter om ytringsfrihed  »ikke kommer nogen vegne«. Det er endnu uvist, hvornår der falder dom i sagen.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af