Oscar-nomineringer: De mest markante overraskelser og forbigåelser

Hvem blev snydt, og hvem blev uventet indlemmet? Vi trækker essensen ud af Oscar-nomineringerne og kommer både omkring Steven Spielberg, Idris Elba, Quentin Tarantino og Pixar.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Tom Hardy inde i varmen

Med 12 nomineringer blev ’The Revenant’ årets topscorer. Og mens det nok var ventet, at den hentede hæder i alt fra bedste film til klipning og bedste hovedrolle (Leo DiCaprio), var det højst overraskende, at Tom Hardy fik en birollenominering for sin præstation som DiCaprios modstander i kampen om overlevelse.

Nomineringen vidner om to ting: Dels at ’The Revenant’ står godt i kapløbet i det hele taget (netop Hardys nominering antyder, at Iñárritus film ligger bedre i bedste film-ræset, end man havde forventet), dels at Tom Hardy er et af branchens hotteste navne lige nu. Der kan tilmed være en spill-over-effekt fra ’Mad Max: Fury Road’, som foruden tekniske skulderklap også fik en bedste film-nominering.

Hardy er kort sagt en type, man har lyst til at sætte sit kryds ved.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Room’ overraskede alt og alle

Lenny Abrahamsons fortælling om en mor og en søn, der er indespærret på ganske få kvadratmeter, er målt på budget og indtjening vel nok den mindste film, der er i spil om Oscars i år. Der var stor tvivl, om den ville få en nominering til bedste film, men ikke nok med, at den sneg sig med blandt de bedste otte, Abrahamson blev også fremhævet blandt de fem udvalgte, bedste instruktører.

Det vidner om en stærk kærlighed til filmen, ligesom det viser, at Oscar-akademiet – når det tager dem – sagtens kan have blik for de små perler. Var der nogen tvivl om, at det 26-årige stortalent Brie Larson får sin første Oscar-statuette til kaminen for sin rolle som den hårdt prøvede mor, må den desuden være stort set forstummet nu.

Unge Jacob Tremblay, der spiller hendes søn, var en outsider til en skuespillernominering, men så langt rakte akademiets benovelse trods alt ikke.

’Room’ får dansk premiere 17. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Veteraninstruktører ignoreret

Både ’The Martian’ og ’Bridge of Spies’ blev indlemmet i ’bedste film’-feltet, men i instruktørkategorien gik de tomhændet hjem. Hvilket er bemærkelsesværdigt, eftersom de er instrueret af henholdsvis Ridley Scott og Steven Spielberg, to af Hollywoods mest garvede rotter.

Selvom de begge er landet med solide film i det forgangne år, er det er positivt, at yngre navne som Tom McCarthy (’Spotlight’), Lenny Abrahamson (’Room’) og Adam McKay (’The Big Short’) inkluderes i det fine selskab – og at akademiet på veteranfronten gik efter George Miller (’Mad Max’ i stedet. Det udstråler en forfriskende mangel på autopilot, ligesom det antyder, at ’The Martian’ – der ellers har været en outsider til hovedprisen for bedste film – nok er chanceløs, når det kommer til stykket.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Intet til Idris Elba

Vi var inde på det i vores reaktionsdebat efter nomineringerne: #OscarsStillSoWhite.

Det er forbløffende, at årgangen efter sidste års massive kritik af det ensartet blege skuespillerfelt… ikke har ændret sig en tøddel. 20 hvide skuespillere fik vi, hvilket især skriger til himlen, fordi ét af Hollywoods hotteste navne, Idris Elba, var en påtrængende kandidat for sin fremragende præstation som grum militsleder i ’Beasts of No Nation’.

I stedet kom førnævnte Tom Hardy og Mark Ruffalo med for sin rolle som stædig graverjournalist i ’Spotlight’. En glimrende præstation, men Ruffalo har været nomineret tre gange før, og Elbas præstation vil nok i historiens lange løb stå stærkere tilbage end såvel hans som Hardys. Måske er han blevet offer for, at det traditionsbevidste akademi ikke har været meget for at støtte en Netflix-distribueret film?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Straight Outta Compton ikke med i det fine selskab

Og apropos. Mange havde spillet opsparingen på, at den overraskende storsælgende ’Straight Outta Compton’ ville nuppe et af ydermandaterne i bedste film-kategorien. Men ak. F. Gary Grays hiphopepos blev forbigået og understregede, at film af, med om og om sorte generelt har det svært i Oscar-sammenhæng.

Som trøstepræmie fik filmen dog en nominering for bedste originale manuskript.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Spotlight’ stærk på skuespillerfronten

’Spotlight’ har længe lignet favoritten til bedste film-prisen, men efter den på det seneste er blevet snydt ved flere centrale branchenomineringer, er dens stjerne falmet en smule.

Dagens nomineringer var derfor et slags comeback. Det var langt fra skrevet i granit, at såvel førnævnte Ruffalo som Rachel McAdams skulle blive skuespillernomineret, blandt andet fordi det ikke som sådan er en enkelt-skuespillerfilm. Det er en film, hvor ensemblet er det centrale, og hvor hver enkelt spiller udfylder sin rolle upåklageligt, men det er ikke en flashy film i den forstand – de får sjældent lov at shine synligt.

Deres nomineringer vidner derfor om, at ’Spotlight’ nyder stærk anseelse i akademiet, og lige nu kunne det forekomme, som om den og ’The Revenant’ skal duellere om hovedprisen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Intet til to af de fremmeste manusstjerner

Quentin Tarantino går op i det med filmpriser, det kan der ikke herske nogen tvivl om. Ved flere lejligheder har han udtalt sig om, hvordan hans foregående film er blevet snydt, og samme budskab skal han nok komme til at levere omkring ’The Hateful Eight’, hans tre timer lange westernfilm.

Han var dog ikke den eneste manusgulddreng, der blev forbigået. Også Aaron Sorkin (’The West Wing’, ’The Social Network’) blev overset for sit manuskript til ’Steve Jobs’, der ellers sikrede ham en Golden Globe-pris forleden.

Oscar-nomineringerne afgøres af de specifikke faggrupper, og manuskriptforfatterne har altså ikke ligefrem kørt på rutinen i dette års ræs. Nomineringerne til især ’Inside Out’, ’Ex Machina’ og ’Straight Outta Compton’ var friske indlemmelser, mens ’Bridge of Spies’ (med Coen-brødrene blandt skrivekarlene) lugter mere af business as usual.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Charlotte Rampling klarede cuttet

Nomineringsfeltet for bedste kvindelige hovedrolle holder sig en relativt ung gennemsnitsalder med 26-årige Brie Larson, 25-årige Jennifer Lawrence og 21-årige Saoirse Ronan. I den anden retning trækker dog – heldigvis – Charlotte Rampling, der understreger, at det mandedominerede akademi trods alt ikke kun har øje for ungt og labert kød.

Rampling leverer en uovertruffen præstation som Kate, der i ’45 Years’ bliver rystet af, at liget af hendes mands afdøde ungdomskæreste pludselig findes. Den 69-årige Rampling viser uanede nuancer, og slutscenen alene burde give hende en Oscar.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Pixar halvvejs ude i kulden

’Inside Out’ blev selvfølgelig nomineret i animationskategorien, hvor den med lige så stor selvfølgelighed også vinder. Men resten af feltet var mere idiosynkratisk. For hvor mange kender lige ’Boy and the World’ og den japanske ’When Marnie Was There’?

De fik pladserne i stedet for en anden Pixar-film, den herhjemme aktuelle ’Den gode dinosaur’, hvilket indikerer, at Pixar ikke får alting serveret på deres gode ry og rygte alene. Heller ikke ’The Peanuts Movie’ blev indlemmet i modstrid med de flestes forventninger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Carol den store taber

Rooney Mara og Cate Blanchett blev begge nomineret for deres roller i Todd Haynes’ elegante film om en forbudt lesbisk kærlighedsaffære i 50’ernes New York.

Men filmen og Haynes selv blev forbigået, vel nok det største ’bedste film’-snub i årets nomineringsfelt. ’Carol’ har ellers fået sublime anmeldelser, men rygtet vil vide, at mange akademimedlemmer finder den en anelse for kølig. Det ville dog være mærkeligt, hvis de havde forventet andet Haynes filmografi taget i betragtning (’Safe’, ’Far from Heaven’, ’I’m Not There’), og i hvert fald er det underligt, hvis de ikke har kunnet se andre kvaliteter i den formfuldendt forløse film.

Læs også: Se alle Oscar-nomineringerne – med to danske film i spil

Læs også: Debat efter nomineringerne –»Oscar, du er stadig bare SÅ hvid«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af