’Game of Thrones’-stjernernes karrierer uden for HBO-serien – bedømt på 12-skalaen

De var ukendte for de fleste inden ’Game of Thrones’, men i dag – fem år efter premieren – er de så tæt associeret med deres gennembrudsroller, at det kan være svært at komme videre. Fra Kit Harington til Nikolaj Coster-Waldau har de dog alle forsøgt. Her giver vi karakter på 12-skalaen til otte af de vigtigste skuespilleres forvaltning af karrieren efter ’GoT’.
me-before-you-emilia-clarke
‘Me Before You’

8. Emilia Clarke

Emilia Clarke kørte sig åbenlyst i stilling til Hollywood med rollen som den modstandsdygtige Daenerys Targaryen, der kan bringe de stærkeste mænd i knæ og give feministerne et smil på læben. Selvom mange er trætte af hendes evindelige rejse mod Westeros, er hendes selvsikre fortolkning af khaleesien imponerende.

Men Clarke har endnu ikke formået at tage det næste skridt i karrieren med succes. Hun har medvirket i et par halvslatne projekter som komedien ’Spike Island’ og prøvede som Sarah Connor i ’Terminator Genisys’ at udfylde et par sko, der åbenlyst var for store. Filmen blev så stor en fiasko, at den satte en stopper for en ellers planlagt trilogi.

I disse uger er Emilie Clarke så aktuel i romcom’en ’Me Before You’, der ganske vist har delt anmelderne i to, men også må siges at have anbragt Clarke i det forkerte spor: Romcom-queen? Er det, hvad Dragemoderen ender som? Hendes overekspressive og lalleglade Lou Clark var i hvert fald en skuffelse.

Clarke har flere projekter i støbeskeen, men vi ville lyve, hvis vi påstod, at de fyldte os med forventningens glæde. En thriller, ’Above Suspicion’, fra instruktøren bag ’Salt’, en anden thriller, ’Voice From the Stone’, fra instruktøren Eric D. Howell – der indtil nu har været stuntkoordinator – og så romcom’en ’The Set Up’ om to assistenter, der fører deres tyranniske chefer sammen i kærlighed.

Man kunne på nuværende tidspunkt godt frygte, at Emilia Clarke ender som b-film-skuespiller, når ’Game of Thrones’ er slut.

Karakter: 00

Alfie-allen-john-wick
‘John Wick’

7. Alfie Allen

Theon Greyjoys status har fluktueret voldsomt i ’Game of Thrones’, og det samme kan siges om figurens følelsesregister. Den utaknemmelige møgunge, hvis magtsyge steg ham til hovedet, genvandt på forunderlig vis vores sympati gennem ikke bare en umenneskelig lemlæstelse, men også et dybfølt spil med store dådyrøjne.

Skuespilleren bag, Alfie Allen, er ligesom kollega Clarke blevet en række dårlige erfaringer rigere i kølvandet på seriens succes. Musikdramaet ’Powder’, thrilleren ’Confine’ og actionkomedien ’Plastic’ var alle fejlskud, og selvom deres fallit ikke kan tilskrives Allen, er det alligevel ærgerligt at have på cv’et.

Han landede dog en fin, (bevidst) stereotyp skurkerolle i det underholdende Keanu Reeves-comeback ’John Wick’. Rollen som Iosef Tarasov var måske ikke ligefrem et filmgennembrud, men fik placeret ham som andet end Ramsays kønsløse slave.

En rolle i sci-fi-thrilleren ’Pandemic’ fra i år førte intet godt med sig (andet end lidt til bankkontoen), men der er lys for enden af tunellen. Allen vender tilbage til sine britiske rødder, når han indtager en af hovedrollerne i den kommende BBC2 miniserie ’Closer to The Enemy’, der foregår i et bombet London efter Anden Verdenskrig. Allen skal spille Captain Callum Fergusons (Jim Sturgess) højre hånd, og serien kommer fra manden bag den roste serie ’Dancing on the Edge’, der havde Chiwetel Ejiofor i hovedrollen.

Det synes klogt af Allen at give sig i kast med en intim dramaserie i stedet for at drukne i store Hollywood-produktioner.

Karakter: 4

dredd-lena-headey
‘Dredd’

6. Lena Headey

Headey er en erfaren skuespiller, der debuterede, hele 19 år før ’Game of Thrones’ blev hendes egentlige gennembrud. Før ’Game of Thrones’ havde hun roller i film som ’300’ og ’The Brothers Grimm’, men meget andet mindeværdigt har hun ikke på cv’et. Desværre kan det samme næsten siges om Headeys karriere efter ’GoT’-premieren.

Headey er på mange måder blevet i fantasy- og franchise-universet – med en række tvivlsomme resultater: ’The Purge 2’, ’The Mortal Instruments’, ’The Adventurer: Curse of the Midas Box’. Ligesom med Alfie Allen er det sjældent Headeys skyld, at filmene fejler, men alligevel…

Headey har dog begået én genistreg. Det var forbandet effektivt, da hun bragte en Cerseisk kynisme til den arrede skurk og drugdealer Ma-Ma i ’Dredd’ fra 2012, tilsat en punkattitude, der ligger langt fra dronningemoderen, men ikke ligger langt fra Headeys egen stil.

Med ’Kingsglaive: Final Fantasy XV’ på vej kan man konstatere, at Headey bare er glad for fantasy, mystery og franchise-film, og fred være med det. Men bundniveauet kunne godt være lidt højere.

Karakter: 4, pil op

GODS OF EGYPT
‘Gods of Egypt’

5. Nikolaj Coster-Waldau

Herhjemme har Nikolaj Coster-Waldau naturligvis været et stort navn siden ’Nattevagten’ fra 1994, men først med ’Game of Thrones’ har amerikanerne for alvor indset det samme.

Desværre har rollerne efter gennembruddet som Jaime Lannister efterladt en del tilbage at ønske. Efter nogle fine, men ikke ligefrem historiske præstationer i ’Mama’, ’Oblivion’ og ’A Thousand Times Goodnight’ blev han intetsigende man-candy i romcom’en ’The Other Women’, som blev haglet ned. Og derefter kunne han opleves i hovedrollen i en af årtiets mest kritiserede film som white-washet egypter i ’Gods of Egypt’.

Alligevel er Coster-Waldau på femtepladsen, fordi vi tror, at der er noget godt i vente. Danskeren har blandt andet tre gode s’er på tapetet: ’Shot Caller’, ’Spinning Man’ og ’Small Crimes’.

Med ’Shot Caller’ bevæger Coster-Waldau sig over i action-genren med en hovedrolle som californisk gangster, der roder sig ud i en bandekrig. ’Spinning Man’, der får premiere i 2017, er historien om en filosofiprofessor, hvis forbudte forhold til de unge studerende gør ham til hovedmistænkt, da en studine findes myrdet. Filmen skal instrueres af danske Peter Flinth og måske kan danskeren få hevet nærvær ud af Coster-Waldau, som vi ved han mestrer.

Særligt ser vi frem til ’Small Crimes’ fra instruktøren E. L. Katz, der imponerede med den originale dare-komedie ’Cheap Thrills’. I ’Small Crimes’ spiller Coster-Waldau en løsladt eks-politibetjent, der prøver at få styr på sit liv, efter hans seks år lange fængselsstraf for drabsforsøg er afsonet.

Til efteråret vender Coster-Waldau også hjem til Danmark med Jens Dahls ’3 ting’, hvor han spiller over for ’Game of Thrones’-kollega Birgitte Hjort Sørensen.

Når ’Game of Thrones’ er slut om et par år, kan vejen meget vel være banet for en stor Hollywood-karriere for Coster-Waldau.

Karakter: 7

7-days-in-hell-kit-harington
‘7 Days in Hell’

4. Kit Harington

Kit Harington aka. Jon Snow har egentlig ikke positioneret sig selv stærkt nok uden for ’Game of Thrones’-hemisfæren. I stedet har han gang på gang misset den perfekte rolle for i stedet at dvæle ved et Jon Snow’sk sad puppy-look i ligegyldige actiondramaer.

Men hvorfor er Harington så placeret så højt på listen?

Selvom den 29-årige skuespiller har lavet gedigne skuffelser som ’Silent Hill: Revelation 3D’, megafloppet ’Pompeji’ og ’Seventh Son’, har han alligevel brændt igennem i større roller. 2014’s romance ’Testament of Youth’ med Alicia Vikander beviste, at Harington mestrer nuancerne og det intime spil, hvis rammerne er rigtige.

Men der er en helt særlig grund til, at Harington rangerer så højt. Han har nemlig bevidst sit værd inden for komedien. Ud over sin hylende morsomme Seth Meyers-sketch var det et højdepunkt, da han dystede mod Andy Samberg i tennis i HBO-mockumentaryen ’7 Days in Hell’. Blandt stjerner som Fred Armisen, Andy Samberg, Will Forte og June Squibb formåede Harington faktisk at stjæle billedet..

Vi håber, at Kit Harington udfolder sit komiske naturtalent yderligere – det vil være en oplagt vej ud af den mutte Jon Snows skygge. Og så hjælper det også på rangeringen, at han har landet en rolle i wunderkind Xavier Dolans første engelsksprogede film, ’The Death and Life of John F. Donovan’.

Karakter: 7, pil op

x-men-apocalypse-sophie-turner
‘X-Men: Apocalypse’

3. Sophie Turner

Sophie Turners Sansa Stark var først et enerverende naivt og siden handlingslammet bekendtskab i ’Game of Thrones’, men efter hun er blevet frigjort fra de mænd, der har holdt hende nede, er hun blevet en seriøs taktisk spiller i kampen om tronen, og sideløbende er hendes karriere uden for serien vokset.

Sophie Turner har i år haft premiere på filmen ’X-Men: Apocalypse’, hvor hun sammen med andre unge mutanter gav et friskt pust til det langtidskørende franchise. Selvom filmen var fyldt til randen med mutanter og overnaturlige hændelser, fik Turner alligevel fanget tilskuerens opmærksomhed med rollen som Jean Grey med de telekinetiske kræfter.

En stærk start, der gør det let at glemme Turners to forrige ligegyldigheder, ’Another Me’ og ’Barely Lethal’. Hun har allerede gang i tre nye projekter: Antologifilmen ’Berlin, I Love You’, hvor hun skal medvirke i et segment instrueret af den Oscarvindende belgiske kortfilminstruktør Tom van Avermaet. ’Mary Shelley’s Monster’ hvor Turner har hovedrollen som ’Frankenstein’-forfatteren, i hvad der lyder som en gotisk young adult-fortælling. Og indie-filmen ’Alone’, hvor hun skal spille over for Ray Liotta og Mark Kassen.

20-årige Turner afprøver talentet i forskellige genrer, og i så ung en alder synes det klogt. Spørgsmålet er, om hun forsætter med at skille sig ud fra mængden, når stjerner som Ray Liotta står ved hendes side?

Karakter: 10

CaptainPhasma
‘Star Wars VII: The Force Awakens’

2. Gwendoline Christie

’Hunger Games: Mockingjay Part 2’, ’Star Wars VII: The Force Awakens’ og ’Star Wars: VIII’. Behøver vi sige mere?

Gwendoline Christie, bedre kendt som Brienne of Tarth, har alle odds i mod sig: Hun er tårnhøj, har en fremtrædende muskulatur og er en kvinde i Hollywood tæt på de fyrre. Men selvom det er svært at se Gwendoline som leading lady, gør hun imponerende solidt arbejde for at skabe sin egen niche.

Ligesom Headey er Christie blevet i fantasy-genren, men hun er blevet castet til creme de la creme. Terry Gilliam har introduceret hende i sin bizarre verden med ’The Imaginarium of Doctor Parnassus’ og ’The Zero Theorem’, og hun påtog sig en lille, men veleksekveret rolle som Commander Lyme i ’The Hunger Games: Mockingjay Part 2’.

Men det er selvfølgelig rollen i ’The Force Awakens’, der virkelig får Christies karriere uden for GoT til at sparke røv. Selvom hun som Captain Phasma primært er gemt bag en Stormtrooper-rustning, er hun ikke en ubetydelig karakter i stjernekrigsuniverset, og det forlyder, at Captain Phasma bliver en endnu vigtigere spiller i den kommende efterfølger.

Christie er inkarnationen af en stærk kvinde, men vi håber dog også, at hun får mulighed for at vise sin sårbarhed i de kommende roller, som hun har gjort i ’Game of Thrones’. Hun har talentet til at blive en af Hollywoods store birolleskuespillere.

Karakter: 10 pil op

the-falling-maisie-williams
‘The Falling’

1. Maisie Williams

More is more for blot 19-årige Maisie Williams, der har udviklet og plejet sit talent uden for ’GoT’-universet med roller i både små, lokale film og større produktioner. Ingen er i tvivl om den unge piges naturtalent, og på trods af hendes films svingende kvalitet har hun sjældent skuffet.

Hun fik ros for det irske familiedrama ’Gold’ fra 2014, mens det engelske mysterydrama ’The Falling’ fra samme år fik stor hype med på vejen, ikke mindst takket være en stor central præstation fra Williams. Hendes genistreg har således været at tage chancen med de små uafhængige produktioner, hvor hun har kunnet udvikle sig og samtidig har taget et vigtigt skridt væk fra ’Game of Thrones’-associationerne. Siden tog hun det første spæde skridt mod et større publikum uden for ’GoT’ med en rolle i ’Doctor Who’ fra sidste år.

Williams spejder nu mod decideret stjernestatus med en rolle i den kommende ’X-Men: The New Mutants’, hvor hun skal spille Wolfsbane, en mutant, der kan forvandle sig til en ulv. Williams kan også se frem til en anden hårdtslående rolle som zombiebekæmperen Mary i ’The Forest of Hands and Teeth’ og bliver i superhelte-/sci-fi-universet med den kommende ’iBoy’ om en dreng, der har fået superkræfter, efter dele af hans smartphone er blevet implanteret i hans krop.

Sidst, men ikke mindst giver hun sig også i kast med periode-romancen ’A Storm in the Sands’, der handler om Frankenstein-forfatterindens Mary Shelleys (som Sophie Turner altså skulle spille i en anden film) forelskelse i poeten Percy Shelley.

Williams har overbevist i ’Game of Thrones’ med sin veksling mellem det barnlige og modne, kamplystne og sårbare. Hun er vokset både på og uden for Westeros-settet, og forhåbentlig mestrer hun de store Hollywood-roller, hun er linet op til. Talentet er i hvert fald umiddelbart dertil.

Karakter: 12

Læs mere: ’Game of Thrones’ sæson 6 afsnit 6: Arya og Cersei, forbundet af sorg og had

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af