Emmy Awards: De største vindere og tabere fra nattens prisshow – fra Bier til Kevin Spacey

Hvem overraskede, og hvem blev forbigået under nattens Emmy-uddeling? Vi samler op.
Emmy Awards: De største vindere og tabere fra nattens prisshow – fra Bier til Kevin Spacey

Vinderne

Susanne Bier
Det er ikke kun med de rødhvide briller godt skruet fast på hovedet, at Susanne Biers sejr i kategorien bedste instruktion i en miniserie er opsigtsvækkende.

Bier var oppe imod de etablerede og meget respekterede amerikanske navne som Noah Hawley (’Fargo’), Jay Roach (’All the Way’), John Singleton (’The People v. O.J. Simpson’), Anthony Hemingway (også ’The People v. O.J. Simpson’) og Ryan Murphy (endnu en fra ’The People v. O.J. Simpson’).

Man kan forestille sig, at O.J.-instruktørerne har hugget stemmer fra hinanden, og det har været Biers held, men det gør ikke sejren mindre imponerende. I en brancheafstemning, hvor navnegenkendelighed ofte spiller en stor rolle, siger det noget om, at hun har et godt navn i den amerikanske filmbranche (og at ’The Night Manager’ var vellidt, naturligvis).

Tatiana Maslany
Bedre sent end aldrig! Det er ikke, fordi Tatiana Maslanys præstation som seks-syv forskellige kloner i ’Orphan Black’ er blevet bedre undervejs, for den har fra start i 2013 været en vanvittig tour de force.

Men i år blev det Maslanys tur, til de flestes overraskelse. Den blot 30-årige canadier vandt foran langt mere navnkundige spillere som Viola Davis, Robin Wright, Claire Danes og Keri Russell, og hendes pris var sammen med den ventede pris til Rami Malek fra ‘Mr. Robot’ én af årsagerne til, at dette års Emmy-uddeling føltes friskere end i mange år.

Læs i øvrigt vores interview med Maslany i det nye magasin.

Ben Mendelsohn
Har man kun set ’Bloodline’s første sæson, må Ben Mendelsohns pris for sæson 2 være en gigantisk overraskelse: Allerede i seriens første afsnit bliver det jo afsløret, at hans karakter – Rayburn-familiens sorte får Danny – bliver slået ihjel. Så hvordan i alverden kan han nu vinde priser?

Jo, Danny dukker såmænd op som en ond ånd i sine søskendes tilværelse, og det gør han ifølge Emmy-akademiet så godt, at han fortjener statuetten foran folk som Peter Dinklage og Kit Harington fra ’Game of Thrones’ og Jonathan Banks fra ’Better Call Saul’.

Mendelsohn er altid fremragende, men den – i mine øjne – noget trivielle ’Bloodline’ er ikke nødvendigvis hans bedste udstillingsvindue.

Kate McKinnon
Det er ekstremt sjældent, at en ensemblekomiker fra sketchshowet ’Saturday Night Live’ overhaler skuespillerne fra de egentlige komedieserier inden om i Emmy-sammenhæng. Men det var netop, hvad Kate McKinnon gjorde i går.

Hun besejrede folk som Allison Janney (’Mom’), Anna Chlumsky (’Veep’) og Gaby Hoffman (’Transparent’) og slog fast, at hun er et særdeles afholdt navn i branchen for tiden. Det har formentlig også hjulpet, at hun er blevet fremhævet som et af de eneste positive elementer ved rebootet af ’Ghostbusters’, og at hun er ’SNL’s faste Hillary Clinton-imitator.

Clinton-parodien er utvivlsomt en af de primære grunde til, at hun vandt prisen i går. Og Clinton lykønskede da også selv McKinnon på Twitter.

Louie Anderson
Louie Anderson var nomineret i kategorien bedste mandlige birolle i en komedieserie for at spille en kvinde.

I ’Baskets’ har han rollen som Zach Galafianakis’ mor, for som Jimmy Kimmel bemærkede i åbningsmonologen, er det umuligt at finde en kvindelig skuespiller over 50 år, der er ledig på markedet…

Uanset hvad har Anderson vakt så meget opsigt for sin rolle, at han vandt over folk som ’Veep’-skuespillerne Tony Hale og Matt Walsh samt Ty Burrell fra ’Modern Family’.

Aziz Ansari
Komikeren Aziz Ansari har fået stor ros for sin Netflix-serie ’Master of None’, og han gik da heller ikke tomhændet hjem fra nattens Emmy-Show, selvom han blev forbigået i kategorierne bedste mandlige skuespiller og bedste instruktør i en komedieserie.

Han vandt nemlig for bedste manuskript (sammen med Alan Yang) til afsnittet ’Parents’, der autofiktivt spiller op mod Ansari og Yangs egne forældres baggrund som immigranter i USA. Desto mere rørende var det, at Ansaris forældre – der spiller sig selv i serien – var til stede i salen og så deres søn modtage prisen.

Key & Peele
Keegan-Michael Key og Jordan Peele var blandt de folk, vi heppede på forud for nattens show. De var nomineret for femte og sidste sæson af deres forrygende sketchshow ’Key & Peele’, og da de aldrig havde vundet før, var det helt på sin plads, da de tog stikket foran favoritten ’Inside Amy Schumer’.

Patton Oswalt
Funny man Patton Oswalt blev i april ramt af en ubærlig tragedie, da hans hustru, Michelle McNamera, døde. Det føltes derfor helt rigtigt, at Oswalt fik mulighed for at dedikere sin pris til hende, da han vandt for bedste manuskript til en variety special for sit standupshow ’Talking for Clapping’.

»I want to share this with two people. My daughter Alice who is waiting at home. And the other one is waiting somewhere else, I hope«.

Kevin-Spacey-house-of-cards
Kevin Spacey i ‘House of Cards’

Taberne

Kevin Spacey
Der er næppe nogen, der vil betvivle, at Kevin Spacey leverer en i nyere tv-dramatik central præstation som Frank Underwood i ’House of Cards’. Og han har da også været nomineret for rollen ved hver Emmy-uddeling siden seriens start.

Alligevel har han aldrig vundet. Og fjerde gang skulle ikke blive lykkens gang. Tidligere har han måttet se sig slået af Jon Hamm (’Mad Men’), Bryan Cranston (’Breaking Bad’) og Jeff Daniels (’The Newsroom’), men selvom alle disse serier nu er en saga blot, blev det alligevel ikke Spaceys tur.

Unge Rami Malek vandt for ’Mr. Robot’. Og Kevin Spacey må have krammet sine to Oscars ekstra hårdt i nat…

’Game of Thrones’-skuespillerne
Peter Dinklage plejer at være en sikker Emmy-vinder, men selvom ’Game of Thrones’ blev kåret som årets bedste dramaserie, blev samtlige skuespillere forbigået.

Både Dinklage, Kit Harington, Lene Headey, Maisie Williams og Emilia Clarke var ellers nomineret, men de havde altså alle hænderne fri til at tage hinanden i hånden og vandre halvslukøret ud af Emmy-salen.

’Fargo’-ensemblet
Og nu vi er i gang med ensemblerne, slutter vi på et veritabelt justitsmord: At ’Fargo’ sæson 2 ikke løb med så meget som en eneste pris. Blandt skuespillerne var Bokeem Woodbine, Kirsten Dunst, Jesse Plemons og Jean Smart nomineret, og man undte dem alle at vinde. Men ak.

Læs også: ‘Game of Thrones’ slår imponerende Emmy-rekord, og Susanne Bier sejrer overraskende – se alle Emmy-vinderne

Læs også: Alt om nattens Emmy-uddeling

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af