Cumberbitches for begyndere: Derfor har Benedict Cumberbatch en sjældent ekstatisk fanskare

Den ’Doctor Strange’-aktuelle brite har siden det internationale gennembrud i ’Sherlock’ samlet en uhørt stor fanskare. Men hvad er det ved den selverklæret odder-lignende skuespiller, der får alverdens kvinder og mænd til at svimle i hans virtuelle nærvær?
Cumberbitches for begyndere: Derfor har Benedict Cumberbatch en sjældent ekstatisk fanskare
Foto: Alberto E. Rodriguez / Getty Images

Hvis det animerede dovendyr Sid fra ’Ice Age’ hørte, at Benedict Cumberbatch så en vis lighed mellem dem, ville den højst sandsynligt besvime af henrykkelse.

Og hvis virkelighedens Alan Turing kunne se skuespilleren portrættere ham i ’The Imitation Game’, ville han nok blive en smule forfjamsket. Lidt ligesom dengang Ted Danson så Cumberbatch til en præ-Oscar-fest og skrigende løb forbi stjerner som Kirsten Dunst og Leonardo DiCaprio for at møde Sherlock-skuespilleren, eller da Harrison Ford erklærede i ‘Graham Norton Show’, at han »var en kæmpe fan«.

Sådan er det bare med Benedict Cumberbatch. Han har det der »je ne sais quoi«, som gør estimerede kolleger til fangirls og samler unge piger i Cumberbitches-, Cumbercollective-, Cumberpeople- og Cumberbabes-fora på Reddit og Twitter, hvor hver eneste bevægelse bliver afrapporteret og diskuteret.

Nu, hvor englænderen står over for sin første blockbuster-hovedrolle i ’Doctor Strange’, er det på sin plads at se hans kraftige magnetisme efter i sømmene. For ser man bort fra det massive skuespiltalent er det nemt at undre sig: Hvordan har Benedict Cumberbatch høstet så massiv en fanskare?

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Hans navn

Han pirrer allerede på papiret. Det mærkværdige efternavn, som han selv synes klinger af en prut i et bad, har gjort sit for hans succes. Benedict har fortalt The Guardian, at han skiftede sit borgelige efternavn Carlton ud med farens Cumberbatch efter råd fra sin agent, og det har ført til karrierefremmende fejlfortolkninger og afledninger af stjernens navn.

Det er selvfølgelig også herfra, de selverklærede Cumberbitches har fundet deres inspiration – selvom Benedict selv gerne så dem hedde noget lidt mindre kvindefornedrende, såsom Cumbercollective.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Han kan både Shakespeare og ’Star Trek’

Cumberbatch er en modsætningernes mand. Hans akademiske vej ind i skuespillerfaget og tætte bånd til teatret har gjort ham til en af sin generations mest traditionsbundne skuespillere. Filmanmelderen Roger Friedman har kaldt ham »det tætteste vi kommer på en virkelig efterkommer af Laurence Olivier« og hans forkærlighed for Shakespeare i serier som ’The Hollow Crown’ og senest teateropsætningen af ’Hamlet’ på Barbican i London knytter ham til tidligere tiders store skuespillerikoner.

Men Cumberbatch formår også at bringe fordums tids storhed op i en nyere kontekst som mesterdetektiven i BBC-serien ’Sherlock’. Hans nyfortolkning af en af litteraturhistoriens mest genbrugte skikkelser er troværdig, opslugende og ifølge Steven Spielberg den bedste udgave af detektiven film- og tv-verdenen endnu har set.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Hans udseende er en dealbreaker

Et skelsættende øjeblik i karrieren og Cumber-fanland var, da Empire i 2013 kårede Cumberbatch til ’Sexiest Man Alive’. Pludselig stod det sort på hvidt, og i branchen og offentligheden gik det fra diskussion til konsensus: Skuespilleren med det mærkværdige udseende så ikke bizar ud, men var en smuk og ikke mindst sexet mand.

Netop et sted mellem Cumberbatchs kindben, grå-blønne øjenfarve (han har to forskellige øjenfarver som følge af den medicinske tilstand heterokromi) og aflange ansigt deler vandene sig mellem fans og skeptikere. Det stoiske og nærmest anakronistiske ydre må enten erklæres som gudesmukt eller mindre kønt. Ingen ser helt ud ligesom Benedict Cumberbatch. Kun en odder måske.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ingen kunne dog anfægte hans sexappel, da han reciterede R. Kellys sang ’Genius’ hos Jimmy Kimmel i 2013 og afsluttede med et halvironisk »promise«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Han er politisk engageret

Men Cumberbatch er ikke nået så langt via et distinkt ansigt og et finurligt navn alene. Hans politiske agenda fylder meget både i interviews og det pressearbejde, han laver for sine film. Cumberbatch har ytret sig om statshemmeligheder i forbindelse med ’The Fifth Estate’, homorettigheder med ’The Imitation Game’ og sågar holdt skilte op foran ’Sherlock’-hungrende paparazzier med budskaber som »gå ud og fotografer Egypten og vis verden noget vigtigt«.

Politiske holdninger er prisværdigt hos enhver skuespiller, der tør bruge sin stjernestatus til noget seriøst, men Cumberbatch gør det med særligt stor overbevisning og handlekraft.

Han har fået bevilling til at vie ægtefolk, så han kunne føre vennerne Seth Cummings og Rob Rinder sammen, og efter hver forestilling af ’Hamlet’ opfordrede han publikum til at donere penge til syriske flygtninge og kritiserede den britiske regering. 1,2 millioner danske kroner havde Cumberbatch samlet ind, da stykket var slut.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Han har god humor

Det er dog ikke alvorlige miner det hele. I en hyperdigital tidsalder, hvor elskværdighed og stjernestatus kan måles på meme-potentiale, ligger Cumberbatch lunt i svinget. Han mestrer de simple skæve grimasser:

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Og ved, hvordan man photobomber på den absolut mest mindeværdige måde:

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Og så er han rimelig ferm, når det kommer til kendisparodier:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Hans stemme er blød som smør

Lidt ligesom med Morgan Freeman har Benedict Cumberbatchs dybe røst mere end bare akkompagneret hans karakterer på det store lærred. Han har både lagt stemme til ’Pingvinerne fra Madagascar’ og dragen Smaug i ’Hobitten’-trilogien, men også naturdokumentarer og lydbøger har nydt godt af lyden af Cumberbatch.

Det eneste problem med Cumberbatchs stemmeføring er dens manglende evne til at udtale ordet »penguins« korrekt. Det gjorde en youtuber os opmærksom på tilbage i 2014 i et lille sammenklip fra en BBC-dokumentar, og det var først, da Cumberbatch besøgte ‘Graham Norton Show’, at han lærte at udtale ordet korrekt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Han binder finkultur og blockbustere sammen

På samme måde som han forbinder det klassiske med det moderne, overbeviser Cumberbatch de unge piger om at gå i teateret og modne kvinder om at se blockbuster-film. Tidligere har Cumberbatch været offer for såkaldt posh-bashing på grund af sin øvre middelklasse-baggrund og fine skolegang, men de snobbede og fisefornemme roller er det sidste, han ønsker at beskæftige sig med.

For Cumberbatch var det et kryds på bucket-listen, da han spillede Hamlet for fulde huse, men nuancerede, psykologiske karakterer på tværs af genrer og status fascinerer ham i det hele taget. Derfor er hans seneste indtog som Doctor Strange måske et chok for nogle, men for Cumber-kendere er han et oplagt valg til at spille troldmanden og måske få udlevet nogle af de tabte ’Doctor Who’-drømme.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Han er lige så mystisk som hans roller

»Jeg synes altid at blive castet som lidt halvblege, æteriske, plagede intellektuelle eller fysisk ambivalente og dårlige elskere« sagde Cumberbatch tilbage i 2014 til New York Times Magazine, og med roller som Stephen Hawking, Julian Assange, Van Gogh, Alan Turing og Sherlock Holmes på cv’et er der måske noget om det.

Den noget stereotype casting har Cumberbatch prøvet at lægge bag sig, men man forstår nu godt, hvorfor den type roller lander på hans bord. Hans udseende, politiske standpunkter, velgørende arbejde, rollevalg, teaterkuller og Hollywood-drømme er alt sammen pakket ned i en ydmyg, jordbunden brite, der oven i købet er erklæret feminist og ivrig bruger af meditation. Han er simpelthen en af nutidens mest talentfulde og komplekse karismatiske figurer i det store Hollywood-menageri.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af