Prominent filmskaber slagter Rotten Tomatoes – har han ret?

Prominent filmskaber slagter Rotten Tomatoes – har han ret?
Bret Ratner på settet til sin film 'Hercules' med Dwayne Johnson

Her på sitet bider vi gerne mærke i, når film klarer sig ekstraordinært godt på Rotten Tomatoes, der samler en lang række anmeldelser og udregner en samlet procentscore til filmen. Senest har vi skrevet om Jordan Peeles hypede ‘Get Out’.

Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for den effekt, Rotten Tomatoes har på samtalen om film. Brett Ratner, der har instrueret film som ‘Rush Hour’ og ‘X-Men: The Last Stand’ og produceret alt fra ‘The Revenant’ til ‘Black Mass’, udskammede under Sun Valley Film Festival sitet i hårde og velargumenterede vendinger.

»Det værste, vi har i filmkulturen i dag, er ‘Rotten Tomatoes’. Jeg mener, at det ødelægger vores branche. Jeg har stor respekt og beundring for filmkritik. Da jeg voksede op, var filmkritik virkelig en kunst. Og der var intellekt, der gik ind i det. Og man ville læse Pauline Kaels anmeldelser, eller andre, og det eksisterer ikke mere«, sagde han.

»Nu handler det om et tal. Et samlet tal på positive vs. negative. Nu handler det om, ‘hvad er din Rotten Tomatoes-score? Og det er trist, og fordi Rotten Tomatoes-scoren var så lav på ‘Batman v Superman’, mener jeg, det lagde en skygge hen over en film, der var utroligt succesfuld«, tilføjede han med reference til den udskældte superheltefilm, som han selv var med til at promovere.

»Folk forstår ikke, hvad det kræver at lave en film som den. Det er mind-blowing. Det er bare vanvittigt, det skader branchen, det får folk til ikke at se en film. I midten af Amerika er det, ‘åh, det er en lav Rotten Tomatoes-score, så jeg skal ikke se den, fordi den må stinke’. Men det nummer er en totalsum, som ingen kan finde ud af, hvad præcis betyder, og det er ikke altid korrekt. Jeg har set nogle fantastiske film med en meget lav Rotten Tomatoes-score. Det triste er, at filmkritik er forsvundet. Det er virkelig trist«.

At filmkritikken er væk, er nok en tilsnigelse, men Ratner har en pointe i, at der sker en kvantificering af bedømmelsen. Rotten Tomatoes har dog også fat i noget, når de svarer på kritikken ved at fremhæve, at de »gør det nemmere end nogensinde for fans at få adgang til hundredvis af professionelle anmeldelser til en given film eller serie på ét sted«.

Læs også: ‘Get Out’ mister sin perfekte ‘Rotten Tomatoes-score – se, hvilke nye film der stadig er med i klubben

 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af