‘Chevalier’: Mænd konkurrerer om alt i absurd græsk film

4 6
‘Chevalier’: Mænd konkurrerer om alt i absurd græsk film

Hvad er en rigtig mand? Er han stærk, viril, klog, kærlig eller god til at samle Ikea-møbler? Eller er han måske en god taber? I den græske deadpan-komedie ‘Chevalier’ konkurrerer seks mænd om, hvem der er ’bedst’ i forskellige discipliner. Men fremstår mest af alt latterlige.

De seks mænd, som består af venner, familie og kolleger på kryds og tværs i omkring 30 til 60-årsalderen, holder luksusferie på en lystyacht i det græske øhav. De begynder hurtigt at puste sig op over for hinanden, prale og konkurrere om forskellige småting. Da kedsomheden tager over, beslutter de at afgøre én gang for alle, hvem der er »generelt bedst«. Som en alternativ olympiade vælger alle en disciplin, som de seks mænd konkurrerer og giver hinanden points i.

Opfindsomheden er stor: Hvem kan løse en Rubiks terning og samle et møbel hurtigst? Hvem tør give blod? Hvis familie er gladest, når de ringer hjem? Hvem er bedst til karaoke? Hvem har det laveste kolesteroltal? Den mest fornuftige sovestilling? Og ja, den største…? Konkurrencen bliver mere og mere fjollet, men selv tager mændene den dødsensalvorligt, protesterer over uretfærdig pointuddeling og former alliancer i krogene.

Den kvindelige instruktør Athina Rachel Tsangari virker til at more sig over at fortælle sin historie om, hvad mænd foretager sig, når de spærres inde i et isoleret rum, og ingen kigger. Lidt ligesom at stille et kamera op i abeburet i Zoologisk Have om natten – eller måske snarere hanelefantburet.

Tsangari holder sig observerende på afstand af karakterne, der ikke for alvor skiller sig ud fra hinanden, men forbliver en masse af mandligt ego og usikkerhed. For nok gør hun tykt grin med de selvhævdende og uduelige mænd – én praler med at kunne holde vejret i hele 18 sekunder! – men hun skildrer dem også med empati: De er dybest set nogle følsomme stakler, der er bange for ikke at leve op til samfundets machoidealer.

Ligesom de øvrige film i den såkaldte nye græske bølge – blandt andet Yorgos Lanthimos’ ‘Dogtooth’, ‘Alps’ og ‘The Lobster’, Panos Koutras’ Strella og Tsangaris egen ‘Attenberg’ – befinder vi os i et surrealistisk univers, der kommenterer grelle samfundstendenser i såvel det kriseramte Grækenland som hele verden. ‘Chevalier’ kan læses som en allegori over desperationen i den græske befolkning, men er først og fremmest en skarp universel satire, der udstiller absurditeten i det mandlige konkurrencegen.

Filmen er lidt lang i spyttet, men det er kappestrider mellem stædige mænd jo også gerne.


Kort sagt:
Seks mænd på en yacht konkurrerer i forskellige tossede discipliner for at afgøre, hvem der er »generelt bedst« i græske Athina Rachel Tsangaris satiriske komedie ‘Chevalier’, der udstiller absurditeten i mænds konkurrencegen. Det er ret sjovt og lidt sørgeligt.

Læs også: Alle vores CPH PIX-anmeldelser samlet på ét sted

Spillefilm. Instruktion: Athina Rachel Tsangari. Medvirkende: Yorgos Kentros, Panos Koronis, Vangelis Mourikis, Makis Papadimitriou, Yorgos Pirpassopoulos, Sakis Rouvas, Yiannis Drakopoulos. Spilletid: 99 min.. Premiere: Den 5. april
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af