’Silicon Valley’ sæson 4: Pied Piper-nørderne er tilbage i topform

’Silicon Valley’ sæson 4: Pied Piper-nørderne er tilbage i topform

Pied Piper har været igennem noget af en rejse. Først var det en kompressionsalgoritme til en musikapp, senere blev det en lille, sort boks, der skulle effektivisere store datacentre, og i slutningen af sidste sæson blev det så pludselig en videochatapp. Men det er selvfølgelig fløjtende ligegyldigt, hvad Pied Piper er, for det er intet andet end en MacGuffin, en undskyldning for at følge folkene bag Pied Piper: Richard, Dinesh, Gilfoyle, Jared og – naturligvis – Erlich.

Det er denne gruppes indbyrdes forhold, der katapulterede ’Silicon Valley’ helt op blandt de allerbedste tv-serier, men det var også stilstanden i hovedgruppen og fokus på forkerte karakterer, der gjorde anden del af sidste sæson til den dårligste halvsæson til dato. Seriens kedeligste karakter, Nelson ’Big Head’ Bighetti, fik en mere fremtrædende rolle, og T.J. Millers karriereskabende rolle som Erlich blev pludselig opgraderet fra effektiv birolle til irriterende hovedrolle. Bevares, det var stadig længder bedre end alverdens Kevin Smith-komedieserier, men det var aldrig i nærheden af at nå ’dick/jerk algorithm’ eller ’this guy fucks!’-agtige højder.

Det kan sæson 4 nemt gøre. Showrunner Mike Judge har tydeligvis været bevidst om problemet, for allerede i de første par afsnit sprænges gruppedynamikken hos både Pied Piper og Hooli i stykker. Richard ser Pied Piper som en revolution, der vil ryste verden og sætte en ny dagsorden. Resten af holdet er imidlertid trætte af hans megalomane, Steve Jobs-agtige stræben efter det umulige og vil bare gerne få et produkt på markedet. De går hver til sit. Dinesh – manden bag videochatappen – bliver ny direktør. Selv Jared og Erlich vender Richard ryggen. Der er pludselig mere på spil, og det mærker man allerede fra første afsnit. Nerven er tilbage. Og jo mere der er på spil, desto stærkere går de utallige jokes også ind.

Hos Hooli opstår der hurtigt knaster i samarbejdet mellem Gavin Belson og ’Action’ Jack Barker, der er skiftet fra Pied Piper til en stilling lige under Belson. Belson føler, at Barker fylder for meget og ikke kender sin plads, som da han insisterer på at blive fløjet hjem før Belson, eftersom han hævder, at hans hjemby er tættere på flyruten end Belsons. I sæsonens næstbedste scene indtil videre kræver en irriteret Belson – som den elfenbenstårnbosiddende CEO han er – at hans højre hånd, Hoover, flyver ruten for at finde ud af, om Barkers drop-off point rent faktisk var tættere på. Hoover skal dog ikke bare flyve ruterne én gang. Men fem gange. For at fjerne den statistiske usikkerhed med vind- og vejrforhold. Belson vil være helt sikker, inden han angriber Barker.

Det er en scene, der – ligesom ’dick/jerk’ – viser ’Silicon Valleys’ unikke evne til at kombinere nørdet sans for detaljen med knivspark komediedialog.

Selvom den er fantastisk, overgår den dog ikke Richards genforenende møde med Russ Hanneman ude foran en skole, hvor Russ – med egne ord – er »stuck picking up my own kid like an asshole«. Evigt nervøse Richard forsøger at få Russ til at investere penge, men den lige dele ulidelige og selvsikre Russ kan se, at han ikke selv tror på projektet: »If you’re gonna spend all day fucking, shouldn’t Pied Piper be a dude you wanna fuck?«.

Lamslåede forældre og børn går forbi, og Russ hjælper Richard med at få en åbenbaring om sit nye projekt. Pludselig udbryder Russ »I’m at the wrong fucking school«, sætter sig i sin skrigorange Lamborghini og ræser af sted med 100 km/t. Scene slut.

Der er ingen, der kan skabe sylespids situationskomik som holdet bag ’Silicon Valley’. Mike Judge og co. kan ikke bare skrive fuldkornsgrove fornærmelser, der overskrider alle grænser, og zeitgeist-jokes bugnende med referencer, men også kombinere det hele og skræddersy dem, så de passer til – og viser nye sider af – de centrale karakterer.

Det ser fuldstændig ubesværet ud, når man skiftevis klukker og griner sig igennem scene efter scene, men er stor kunst forklædt som se-og-kast-væk-mainstream-tv.

’Silicon Valley’ still fucks.


Kort:
Fjerde sæson af HBO’s populære komedieserie starter lige så stærkt som de tre foregående ved at sprænge gruppedynamikken i stykker og stikke intelligent til tidsånden. Bliver det kun bedre som sæson 1? Eller går det støt ned ad bakke som i sæson 3? Det ved kun Mike Judge og co. Men Russ Hanneman er med, så helt galt kan det vel ikke gå.

Anmeldt på baggrund af de tre første afsnit.

Læs også: ‘Veep’ sæson 6: Stadig den sjoveste komedieserie på tv lige nu

Tv-serie. Hovedforfatter: John Altschuler, Mike Judge, Dave Krinsky . Medvirkende: Thomas Middleditch, T.J. Miller, Martin Starr, Kumail Nanjiani, Zach Woods, Amanda Crew . Spilletid: 10 afsnit á 30 min. . Premiere: Den 24. april på HBO Nordic
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af