De mest originale sexscener i nyere tid, del 2: Endelig dyrkede lebberne andet end saksesex

De mest originale sexscener i nyere tid, del 2: Endelig dyrkede lebberne andet end saksesex
Marina og Jenny i første afsnit af 'The L Word'

I denne artikelserie skriver vores film- og serieanmeldere om en sexscene fra nyere tid, der har gjort særligt indtryk på dem. Enten fordi den har været grænseoverskridende, nytænkende, sanselig eller bare sjov, ærlig eller akavet. I hvert fald: Noget helt andet end Hollywoods konventionelle ’vi beholder t-shirten på’-tilgang.

Her skriver Naja Helene Hertzum om en scene fra ’The L Word’, der indvarslede et markant skifte i skildringen af lesbisk sex på tv.

Ikke mange sekunder inde i den halvanden time lange pilotepisode af Showtime-serien ’The L Word’ fra 2004 er det tydeligt, at der her er tale om noget helt nyt:

Et serieformat lidt a la ’Melrose Place’ eller ’The O.C.’… men med et (nærmest) udelukkende lesbisk persongalleri. Og med væsentligt flere besøg under dynen/på briksen/i havestolen/på gulvet i baglokalet/under bruseren/på yachten, end ’Melrose’ nogensinde tillod.

Det sjove starter allerede i første afsnit. For efter at have udholdt lidt næsten-sex på en håndvask, lidt voyeuristisk poolsex gennem et plankeværk, lidt heterosex (med lesbiske fantasier som brændstof vel at mærke!) og lidt afbrudt oralsex på en inseminationsklinik bliver vi endelig ægte belønnet, da Marina begraver sit hoved mellem Jennys ben efter deres første ’møde i bogklubben’. Som vi kalder det.

Scenen er reelt set for intet at sammenligne med, hvad vi siden er blevet præsenteret for i lesbiske klassikere som BBC-miniserien ’Fingersmith’, den franske nyklassiker ’Adéles liv’ – og ikke mindst Netflix-serien ’Orange is the New Black’. Sidstnævnte især satte helt nye standarder for, hvad man kan forvente af homo-skærmerotik (der ikke starter på ’porn’ og slutter på ’hub’ i hvert fald). Jeg vil for eksempel mene, at ’OITNB’ er både den første og eneste serie, der har ladet en skruetrækker spille hovedrollen i en solosexscene.

Men scenen med Marina og Jenny bliver alligevel en vigtig milepæl i homo-tv-historien. Fordi den for første gang på mainstream-tv viser noget, der faktisk minder om ægte lebbesex. Noget, man som homokvinde kunne genkende sig selv i.

Først med fuld udsigt til Jennys nydelsesfuldt tilbagelænede krop og nøgne bryster, mens Marina tilfredsstiller (i hvert fald at dømme efter Jennys nydende ansigtsudtryk og Marinas bølgende skulderbevægelse) med venstre hånd uden for framen. Og siden altså med Marinas hoved, der stødvist cunnilingus-forsvinder ud af framen mellem Jennys lår (eller vel snarere: down under, hvis I forstår sådan en lille én?).

Scenen indvarsler et skifte fra, hvordan lesbisk sex hidtil er blevet (eller måske snarere: ikke er blevet) afbildet på tv. Pludselig handler lebbesex nemlig ikke om mænd. Altså, overhovedet ikke. Mandens nydelse og blik er ikke bare sekundært, men decideret ligegyldigt i ’The L Word’. Penis er uden betydning. End ikke Jennys sidste desperate forsøg på heterosex med cis-mandekæresten Tim handler om mænd. Nej, det handler om at få tankerne om den underskønne Marina slået ud af hovedet. Og det virker i øvrigt ikke.

Oralsexscenen mellem Jenny og Marina er i sig selv ikke specielt interessant. Lyset er varmt, stemningen er ren Hollywood, Marina og Jenny er toplækre idealkvinder, og der er ikke noget full frontal-nøgenhed. Ja, scenen kunne vel nærmest passere under PG13-barren, hvis det da ikke lige var for Jennys bryster.

Men ikke desto mindre er scenen central. Den markerer nemlig den sidste af hovedkarakterens overgang fra heteroseksuel monogami til noget, der befinder sig et (godt!) stykke længere ude på Kinsey-skalaen. Dermed sætter scenen retningen for resten af seriens seks sæsoner. (Og mere til: En syvende reunion-sæson skulle eftersigende være på vej i 2018 med størstedelen af det originale cast. Når Gilmore-damerne kan, kan ‘L Word’-lebberne fanme også.)

Det er nok også derfor, at scenen belønnes med en flot 15. plads på Pride.coms komplette rangliste over samtlige ’The L Words’ i alt 97 sexscener.

Altså. Det er ikke stor seriekunst, der præsteres i ’The L Word’. Bevares. Men lesbisk romantik blev normaliseret og fik med serien en stemme på tv. Ikke mindst fordi den præsenterede hele spektret af lesbisk samliv – og selvfølgelig sex.

Fra parforholdets kedeligt afbrudte hverdagsspiller ved håndvasken til kinky exhibitionisme, strap-on-sex, trekanter, poolkants-finger, 69’ere og dampende hede oralsex-seancer. Og ganske lidt saksesex.

Læs også: De mest originale sexscener i nyere tid, del 1 – en perfekt sexforberedende sommerlejr, bare ikke for mit 15-årige jeg

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af