Tre danske topinstruktører får ris og ros efter verdenspremierer på Toronto-festivalen

Tre danske topinstruktører får ris og ros efter verdenspremierer på Toronto-festivalen
Charlie Hunnam i Michael Noers 'Papillon'.

Filmfestivalen i Toronto er en af verdens største, og i år har hele tre danske topinstruktørers film haft verdenspremiere på den internationale festival i Canada. Michael Noers første Hollywoodfilm ’Papillon’ og Janus Metz’ svensk-danske co-produktion ’Borg’ får både ris og ros, mens Oscar-vinderen Anders Walters (’Helium’) spillefilmdebut ’I Kill Giants’ roses for sin fantasifulde æstetik og rørende fortælling.

Michael Noers (’Nordvest’, ’R’) stjernespækkede remake af fængselsklassikeren ’Papillon’, der havde Steve McQueen og Dustin Hoffman i hovedrollerne, har nu Charlie Hunnam og Rami Malek på plakaten, mens Noers faste samarbejdspartner Roland Møller også er at finde i endnu en fængselsrolle.

Om filmen er lige så god som originalen, svarer The Playlist udtrykkeligt: »Nej, det er den ikke. Den er ikke engang tæt på«, mens de også beskriver filmen som overflødig og klichefuld i sin portrættering af de to indsattes venskab.

Variety forsvarer til gengæld ’Papillon’ som en mere ydmyg version af originalen og kalder den »en dramatisk og dynamisk nok fortælling om en uudslettelig faktabaseret historie« i egen ret. The Hollywood Reporter er også ude med riven og påpeger, at der »ikke er nogen egentlig stemme i historiefortællingen«, mens billedsiden ifølge deres anmelder fremstår ligegyldig.

Shia LaBeouf og Sverrir Gudnason i Janus Metz’ ‘Borg’.

Noers kollega Janus Metz slog sit navn fast med den stærke dokumentarfilm ’Armadillo’ og har sidenhen blandt andet været instruktør på sæson to af ’True Detective’. Nu er han aktuel med sin første spillefilm ’Borg’, der skildrer mødet mellem den svenske tennisstjerne Björn Borg (Sverrir Gudnason) og den amerikanske ditto John McEnroe (Shia LaBeouf).

Indiewire kalder Shia LaBeouf den »frelsende nåde for Janus Metz’ ubarmhjertigt selvalvorlige sportsdrama«, og ifølge The Playlists anmelder »kaster ‘Borg’ lys over de nødvendige ofre på vejen mod storhed. Det er bare en skam, at filmen ikke selv har den samme ambition«.

Overordnet set roser det samlede anmelderkorps dog filmen for skildringen af sportlegendernes spektakulære Wimbledon-kamp i 1980, som fylder næsten hele tredje akt. Variety skriver blandt andet, at »Janus Metz’ stilistiske… sportfilm bygger op mod et forlænget tennisbane showdown – i dette tilfælde en virtuos 20 minutter lang tennis-montage«, der puster suspense ind i det historiske tennisopgør.

Madison Wolfe i Anders Walters ‘I Kill Giants’.

Debutanten Anders Walters ‘I Kill Giants’ har endnu ikke fået mange anmeldelser, men den forløbige modtagelse efter weekendens premiere i Toronto er ganske positiv. Den Oscar-vindende kortfilmmagers første spillefilm er en adaption af Joe Kellys tegneserie af samme navn med Kelly selv som manuskriptforfatter.

Filmen er en coming of age-fortælling om outsideren Barbara (Madison Wolfe), der fører en personlig krig mod kæmper, som hun tilsyneladende er den eneste, der kan se. The Verge roser Walter for hans fantastiske verdensopbygning og fremhæver »Wolfes voldsomme og sårbare portræt«, mens Screen Daily stemmer i: »Walters debut er både sjov og rørende«, men også en kende forudsigelig med en lidt for sentimental slutning, konkluderer de.

Det er endnu uvist, hvornår ’Papillon’ og ’I Kill Giants’, der har Zoe Saldana og Imogen Poots på rollelisten, får dansk biografpremiere, mens ’Borg’ kan opleves i biograferne fra på torsdag.

Læs også: Alle stivnede, da Shia LaBeouf smækkede med døren, og Janus Metz smadrede en ketsjer

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af