‘Stranger Things’-dansker: »Det er sejt, at Duffer-brødrene har taget en chance«

Den danske 'Stranger Things 2'-stjerne Linnea Berthelsen fortæller om arbejdet med at bygge Kalis traumatiske fortid op, om at spille over for Millie Bobby Brown og om, hvorfor hun ikke føler sig ramt af kontroversen om episode 7.
‘Stranger Things’-dansker: »Det er sejt, at Duffer-brødrene har taget en chance«
Linnea Berthelsen som Kali i 'Stranger Things' sæson 2.

På et år har danske Linnea Berthelsen bevæget sig fra at gå på dramaskole i London og have spillet med i et par danske kortfilm til at stå på den røde løber til sæsonpremieren på en af verdens mest hypede tv-serier.

‘Stranger Things’ har med sin anden sæson igen sat sig tungt på dagsordenen i serieland – ikke mindst debatten om episode 7, ‘The Lost Sister’, hvor 24-årige Linnea Berthelsen optræder som Elevens laboratoriesøster Kali. Episoden, hvor vi forlader det højspændte drama i Hawkins for at følge Elevens dannelsesrejse til Chicago har delt vandene i en sådan grad, at seriens skabere Matt og Ross Duffer har været ude at forsvare det.

»Jeg ser sådan set hverken mig eller min karakter som omdrejningspunkt for konflikten«, siger Linnea Berthelsen, da vi møder hende på Hotel D’Angleterre i København.

Linnea Berthelsen (Foto: Niklas Højlund)

»Jeg ser det som et valg, der er taget af Matt og Ross, som jeg respekterer rigtigt meget. Jeg synes, det er sejt, at de har taget en chance. Serier bliver altid diskuteret, og måske er det fint. Det betyder i hvert fald, at folk ser serien. Nogle er helt vilde med episoden, andre synes, der skulle været gjort noget andet. Men det er nu engang Matt og Ross’ serie og deres beslutning, og den støtter jeg op om«.

»Jeg har ikke så meget at sige om det, for det er deres verden, som jeg har svært ved at tage patent på. Men hvis de gerne vil tage Elevens karakter videre, nu hvor hun er blevet teenager, synes jeg, at det er vigtigt at skabe en forståelse for, hvad det er for nogle følelser og hvilken proces, hun skal igennem«.

Et andet verdensbillede

Selv har Linnea Berthelsen også gennemgået en større proces for at indtage rollen som Kali – fra audition og screentest til stemmecoaching for at ramme Kalis London-accent og kreationen af hendes punk-look. Og ikke mindst arbejdet med at nå ind i psykologien hos en karakter, hvis voldelige hævnaktion og manipulerende adfærd er svær at forsvare, selvom motivationen er forståelig.

»Der er jo en grund til, at hun slår folk ihjel. Kali har et andet verdensbillede end os andre, og derfor tror hun på, at det er det rigtige. Jeg var nødt til at forstå hvorfor – og forstå, at mennesker kan nå til et så dårligt et sted i deres liv, at deres verdensbillede ændrer sig. Og så træffer de valg ud fra det nye verdensbillede«.

Men måske har mødet med Eleven rykket Kalis verdensbillede i en ny retning? Selvom Kali er hærdet af sin traumatiske fortid, tror Linnea Berthelsen på, at Kali er i stand til at forandre sig.

»Hun ændrer sig fuldstændigt på mange punkter. Hun er vant til at se tingene som sort-hvide, og at det er hende, der har ret. Hun er ikke vant til at skulle connecte med andre mennesker, men bliver tvunget til det i mødet med Eleven, fordi hun virkelig holder af hende. Så hun forsøger at finde en måde at fastholde sit eget verdensbillede, samtidig med at hun bliver nødt til at forholde sig til, at Eleven vil noget andet end hende«, siger hun.

Linnea Berthelsen og Millie Bobby Brown i ‘Stranger Things’.

Samarbejdet med det 13-årige stjerneskud og mediedarling Millie Bobby Brown beskriver Linnea Berthelsen som »rigtigt godt«. »Hun er super dygtig og super sød. Der er meget energi i hende, og vi har grint meget – lidt for meget nogle gange«, siger hun.

»Millie Bobby Brown har en dyb forståelse for sin karakter og et talent for at kommunikere nonverbalt – og kan tydeligvis også meget andet. Hun kan virkelig fange og holde fast i folk og sprede en masse god energi«.

Duffer-brødrene har delt deres overordnede vision for Eleven og Kali og deres mystiske baggrund med de to skuespillere – »de ting, der er afgørende for serien«. Mere specifikke detaljer om Kali har Linnea Berthelsen selv fyldt ud. »For eksempel står der i manuskriptet, at Kali har været hjemløs. Det er der mange versioner af, så jeg eksempelvis har tænkt over, hvor hun har boet, og hvilke mennesker hun har mødt. Det er en måde at bygge hendes traume op, så det bliver specifikt«, siger hun.

Hun og Brown diskuterede karaktererne undervejs og spurgte hinanden til råds. »Men vi behøver ikke altid være enige i det specifikke«, siger Linnea Berthelsen. »Jeg har en idé om, hvor min karakter kommer fra, og hun har sin version af, hvad Eleven har været igennem«.

Grønt Cindy Lauper-hår

Linnea Berthelsen var på optagelserne i tre måneder on and off. De første dage gik med sammen med kostumedesigneren og hårdesigneren at finde Kalis look, der så skulle godkendes endeligt af Duffer-brødrene. Det gik glat med tøjet, hvor hun endte med at have det outfit på i serien, som hun selv valgte. Håret måtte til gengæld gennem flere makeovers.

»Jeg havde i forvejen sagt til vores hårdesigner Sarah Hindsgaul, at jeg ikke var så forfængelig omkring mit hår, så vi skulle bare lave en fed transformation. Så kom hun ind med et billede af Cindy Lauper med det her kæmpestore røde hår med sidecut. Hun sagde, ‘det her hår – i grønt’«.

Kali (Linnea Berthelsen) og resten af hendes slæng fra ‘Stranger Things’ afsnit syv.

»Så gik vi i gang med processen. Vi blegede det, farvede det grønt og barberede det. Men så ombestemte instruktørerne sig, og det skulle ikke være grønt alligevel. Så vi skiftede det dagen efter. Nogle gange skal man se det, før man kan afgøre det. Men Sarah var lidt bange for, at håret skulle falde af. Men jeg har et meget tykt asiatisk hår, der heldigvis holdt«, fortæller hun.

Alt er større

Den største forskel fra at spille med i danske kortfilm til en amerikansk Netflix-produktion var i det hele taget størrelsen og sansen for detaljer, siger hun.

»Alt er større. Hvis du har et hair crew i Danmark på to-tre mennesker, så er de 20 derovre. Der er ressourcer på en anden måde til at gå op i detaljer. Vi byggede et helt nyt set til episode 7, og det er jo kunstnere, der har bygget det. Der er så mange detaljer i det, som ikke engang er blevet filmet«.

Linnea Berthelsen i ‘Stranger Things’ sæson 2.

Til gengæld var der mindre tid på optagelserne, end hun var vant til. »Det går lidt hurtigere med tv, og der er ikke tid til at lave så mange retakes. Jeg skulle vænne mig til at gå hjem og sige, nu er jeg tilfreds med det her stykke arbejde. Sådan tror jeg, enhver skuespiller ville have det«.

Det sjoveste ved at spille med i ‘Stranger Things’, syntes hun, var at møde så mange forskellige mennesker og høre om deres erfaringer. »Det har været super spændende med alle de indtryk og råd, jeg har fået fra folk på settet – og det at se, hvordan folk arbejder. Vi havde en fotograf, der også laver ‘Game of Thrones’ og kunne fortælle om, hvordan det var at filme her kontra Kroatien. Mine medspillere i episode 7 har også spillet i mange år og har lavet mange spændende ting«, fortæller hun.

Den danske skuespiller lader til at tage ståhejet omkring serien med ophøjet ro. Hun beskriver premieren som »stille og rolig i forhold til, hvad det er« og er glad for de mange beskeder fra støttende fans. »Jeg har skullet tage mange nye ting ind, men jeg tror ikke, jeg har forholdt mig til lige pludselig at være en verdensstjerne«, siger Linnea Berthelsen.

Foreløbig er hun tilbage i København. Hvad fremtiden bringer, kan hun ikke afsløre.

Læs også: ’Stranger Things 2’ er mørkere, vildere og helt igennem binge-værdig

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af