Vi udråber: De største mandlige skuespillergennembrud i 2017

Du kan lige så godt lære deres navne at kende med det samme. 2017 har været sprængfyldt med stærke præstationer, men der er nu alligevel en række ansigter, der har skudt sig længst op på stjernehimlen. Vi har samlet årets største mandlige gennembrud på skuespillerfronten. Den kvindelige pendant følger.
Vi udråber: De største mandlige skuespillergennembrud i 2017
Barry Keoghan var en af årets åbenbaringer med sin rolle i 'The Killing of a Sacred Deer'
Timothée Chalamet i ‘Ladybird’.

Timothée Chalamet (’Call Me by Your Name’, ‘Lady Bird’)

I en alder af blot 21 år står Timothée Chalamet som årets helt store scoop. Han har ganske vist tidligere medvirket i en mindre rolle i Nolans ’Interstellar’, hvor han spiller Coopers søn som teenager, men i 2017 har han indskrevet sig på Hollywoods A-liste med et brag.

Hans hovedrolle som Elio i Luca Guadagninos fremragende kærlighedsdrama ’Call Me by Your Name’ har gjort ham til en frontløber i kampen om statuetten for bedste mandlige hovedrolle. Her bruger han sin erfaring fra teateret til at udtrykke de forvirrede teenagefølelser, man gennemgår under den første forelskelse, som kun bliver yderligere komplicerede, når de er rettet mod en af samme køn i et samfund (det italienske), hvor det stadig er delvist tabuiseret.

Elio er kunstnerisk begavet: Han transskriberer Bach til morgenmad, læser store romaner over middag og nyder den italienske sommervarme med sin fars unge studentermedhjælper Oliver (Armie Hammer) om eftermiddagen – og det udvikler sig hurtigt til en af årets stærkeste kærlighedshistorier.

At han også spiller en vægtig birolle som hovedrollens (ligeledes) intellektuelt-übercool første crush i Greta Gerwigs debutfilm ’Lady Bird’, der ligger lunt i svinget til flere priser ved næste års Oscars, samt western-filmen ’Hostiles’, hvor han spiller over for Christian Bale, har cementeret ham som en af de mest lovende stjerner i den yngre afdeling af Hollywood.

I 2018 medvirker han desuden i Woody Allens ’A Rainy Day in New York’ og misbrugsdramaet ‘Beautiful Boy’, hvor han spiller over for Steve Carell. Timothée Chalamet er med andre ord kommet for at blive.

Daniel Kaaluya i ‘Get Out’.

Daniel Kaluuya (’Get Out’)

Daniel Kaluuya har gennem sin 11 år lange skuespilkarriere haft flere mindeværdige roller i ’Skins’, ’Black Mirror’ og ’Sicario’. Alligevel var det nok de færreste, der kendte navnet på den britiske skuespiller, inden han slog igennem i hovedrollen i Jordan Peeles racegyser ’Get Out’.

Rollen som Chris Washington er en af de mest komplekse i nyere tids gyserfilm. Det er en realistisk rolle, der sætter billeder på, hvad det vil sige at være sort i dagens USA og på kornet rammer nerven i samfundets latente raceusikkerhed.

Chris vil som et moderne menneske helst tro, at hudfarve er ligegyldigt, men i mødet med sine hvide overklassesvigerforældre konfronteres han med den hverdagsracisme, som stadig hersker. Først kæmper han med at bevare sin tro, når han med en indestængt forargelse tager imod de racistisk ladede komplimenter. Men langsomt eskalerer det hele i en magtesløshed, der strækker sig til myndighedernes uretfærdige behandling og svigerforældrenes, æhm, grænseoverskridende dominans.

’Get Out’ er Kaluuyas eneste filmrolle i 2017, men i 2018 kan han opleves i ’Black Panther’, når Marvel tager en tur til Afrika, mens han også spiller med i Steve McQueens (’12 Years a Slave’) ventede heistfilm ’Widows’ og den stjernespækkede miniserie ’Watership Down’.

Caleb Landry Jones i ‘Get Out’.

Caleb Landry Jones (‘Get Out’, ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’)

Ligegyldigt hvor lille en rolle, han indtager, stjæler Caleb Landry Jones billedet. I 2017 slog han sit navn fast med rollen som psykopatbroren Jeremy Armitage i ’Get Out’, hvor han egenhændigt står for nogle af filmens største gys. I Sean Bakers ’The Florida Project’ hjælper han med at flytte et køleskab i små fem minutter, men alligevel bemærker man ham. I en tredje Oscar-favorit, ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, spiller han en annoncemand, der udlejer de omtalte billboards og starter en helvedes ballade i den midtvestlige landsby. Tre håbefulde Oscar-film, der udgør et kampstærkt debutår.

Landry Jones er en force of nature, der erobrer hver en scene med sit fregnede ansigt og de rødgyldne lokker. I ’Get Out’ får hans psykopatiske side fuldsmadder, og det er bestemt også den rolle, der satte ham på landkortet. Men i særligt ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ viser han en sensibilitet, der vidner om en skuespiller, som kan meget andet end at slynge trusler over middagsbordet.

I 2017 har han bevist, at han hører hjemme i de store priskandidater såvel som i en rendyrket Tom Cruise-actionfilm som ’American Made’ og David Lynchs surrealistiske ’Twin Peaks: The Return’. Den store hovedrolle har ganske vist ikke meldt sig endnu, men det varer ikke længe. I 2018 medvirker han i fem film af arthouse-scenens upcoming navne, og der er store roller i vente, når han blandt andet spiller over for Jon Bernthal og Dakota Fanning i punkroadie-filmen ’Viena and the Fantomes’.

Barry Keoghan i ‘The Killing of a Sacred Deer’.

Barry Keoghan (‘The Killing of a Sacred Deer’, ‘Dunkirk’)

Irske Barry Keoghan har to meget forskelligartede roller på cv’et i 2017. I Christopher Nolans ’Dunkirk’ spiller han den uskyldige unge brite George, der ender som et fatalt offer under en civil redningsaktion ved Dunkirk. Det er en relativt underspillet præstation, mens han i Yorgos Lanthimos’ anden engelsksprogede film viser en helt anden side.

I ‘The Killing of a Sacred Deer’ dykker han dybt ned i Lanthimos’ deadpan-univers med stor finesse som teenageren Martin, der leder efter en faderfigur i kirurgen Steven (Colin Farrell). Rollen får snart psykopatiske undertoner, når Martin langsomt sætter gang i et større plot mod Stevens uskyldige familie. Hans døde øjne ætser sig på nethinden, når han labber spaghetti i sig.

Det er to så forskelligartede roller, at man ikke er i tvivl om bredden i Keoghans kapacitet. Hans sidste rolle i 2017 har endnu ikke været mulig at se på de danske kanter, hvilket er underligt, for han spiller over for både Kim Bodnia og Thure Lindhardt i kunstdramaet ’Light Thereafter’. Her har han udskiftet sine psykopatiske træk med autisme i rollen som 16-årige Pavel, der drømmer om at blive en stor maler. Hans portræt har allerede fået en del roser med på vejen og er endnu et tegn på, at Keoghan ikke kan sættes i bås.

Claes Bang i ‘The Square’.

Claes Bang (‘The Square’)

Det er første gang, vi har en 50-årig skuespiller med på en liste af denne karakter, men ikke desto mindre kan man med rette sige, at Claes Bang har fået sit store internationale gennembrud netop i år.

Danskeren vandt for nylig Europas svar på en Oscar ved årets European Film Awards for sin hovedrolle i Ruben Östlunds ’The Square’. Som den første dansker nogensinde. Inden det store gennembrud var han bedst kendt for rollen som kollegaflirten Martin i tv-serien ’Anna Pihl’, så man tager sig selv i at spørge, hvor fanden Claes Bang kom fra? Men han har altid været der – han har bare ikke fået de rigtige roller.

Claes Bang bærer den sylespidse samfundssatire på sine skuldre, når han inkarnerer museumskuratoren Christian, hvis snævre verdensbillede kommer under pres, da han bliver offer for et tricktyveri på åben gade.

Filmen vandt Gudpalmen i Cannes, hvor Claes Bang stjal opmærksomheden som et af festivalens hotteste navne. Siden er hans navn blevet nævnt som en værdig arvtager til Daniel Craigs James Bond, mens han i forbindelse med den nylige pris har udtalt, at han får flere manuskripter tilsendt hver uge om mulige projekter.

Hans næste store rolle bliver som skurk i ’The Girl in the Spider’s Web’, der er et reboot af Stieg Larssons Millennium-serie. Og det er forhåbentlig bare første spadestik, i hvad der kan gå hen og blive dansk skuespils næste store succeshistorie.

Ziggy (Iain Armitage) i ‘Big Little Lies’.

Iain Armitage (‘Big Little Lies’, ‘Young Sheldon’)

Det er altid lidt risikabelt at udpege en børneskuespiller som det nye sort – særligt når vedkommende kun er ni år gammel. Men i tilfældet Iain Armitage er vi villige til at gøre en undtagelse: Han har tilsyneladende, hvad der skal til for at få en stor karriere i Hollywood.

I år leverede han en stærk præstation som Ziggy, der bliver anklaget for at slå sin klassekammerat, i HBO-serien ’Big Little Lies’. Han formår både at udtrykke uskylden, når vi synes sikre på, at den søde dreng bestemt ikke har gjort noget galt. Men i takt med at hans mor (Shailene Woodley) kommer længere og længere ud i torvene, bliver Ziggy fjern, og pludselig er man ikke så sikker på, at Ziggy aldrig kunne finde på at gøre en flue fortræd.

Selvom Armitage i år har haft roller i en række dramaer, der desuden tæller Robert Redford og Jane Fonda-filmen ’Our Souls at Night’ og Brie Larson-filmen ’Glasslottet’, kan han også indtage ikoniske komedieroller. Han spiller den unge Sheldon Cooper i ’The Big Bang Theory’-spinoffen ’Young Sheldon’, og det må siges at være en rolle, som står i klar kontrast til hans tidligere. Armitage kan tilsyneladende det hele, og med masser af år til at forfine sit talent lover det bestemt godt for den unge stjerne.

Bill Skarsgård i den nye filmatisering af ‘It’.

Bill Skarsgård (‘It’)

Skarsgård-familien har de seneste år erobret sig en anseelig plads i Hollywood: Farmand Stellan har holdt fanen højt i årevis med en bærende rolle i ’Thor’-filmene og en glimrende præstation i ’Good Will Hunting’ blandt meget andet. Sønnike Alexander Skarsgård fik sin store chance i blockbusterland med titelrollen i ’The Legend of Tarzan’. Brormand Gustaf Skarsgård er en af frontfigurerne i den populære ’Vikings’. Og nu er turen kommet til lillebroren Bill Skarsgård.

Hans rolle som den børnespisende psykopatklovn Pennywise i remaket af Stephen King-klassikeren ’It’ er blevet skamrost af kritikerne og var med til at trække millioner i biograferne, der alle ville opleve Skarsgårds nyfortolkning af deres eget værste 90’er-mareridt. Og det lykkedes at løfte arven fra Tim Currys ikoniske præstation og skabe en endnu mere outreret galning.

Udover at fortsætte rollen som Pennywise i opfølgeren til ’It’ byder de næste år på endnu mere Stephen King for unge Skarsgård. Han er i gang med optagelserne på den stjernespækkede tv-serie ’Castle Rock’, der er baseret på flere af Kings noveller og romaner, hvor han spiller en indsat i Shawshank-fængslet.

På filmfronten spiller han over for blandt andre Adrien Brody i Lee Tamahoris 1500-tals epic ’Emperor’ – om et hævntogt mod kejser Charles V – mens han også kan opleves i den ventede thriller ’Assassination Nation’, der får premiere på næste års Sundance-festival.

Læs også: De bedste tv-serier i 2017 – top 10-1

Læs også: De bedste film i 2017 – top 10-1

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af