’Britannia’: Nikolaj Lie Kaas er et lyspunkt i uinspirerende fantasyserie

’Britannia’: Nikolaj Lie Kaas er et lyspunkt i uinspirerende fantasyserie
Mackenzie Crook i 'Britannia'.

Ud fra kun tre afsnit er det givetvis umuligt at yde en fuldendt kritik af ’Britannia’s første sæson, der samlet strækker sig over en fortælling på knap ti timer. Forhåbentligt rejser den britiske serie sig fra middelmådighedens støv og folder sig ud som en bare nogenlunde seværdig tidsdræber, indtil fantasygenrens kongeværk ’Game of Thrones’ er klar med den afsluttende sæson i 2019.

’Britannia’ er nemlig på ingen måde i liga med flotte og velfortalte produktioner som netop ’Game of Thrones’ eller ’Vikings, selvom serien bliver fremhævet som producenten Skys mest ambitiøse produktion til dato. De flotte ord i pressematerialet klinger hult i forhold til den aura af kikset rollespilslejr, der hviler over ’Britannia’ fra det øjeblik, serien åbner som et dilettantisk kostumebal med romernes invasion af Storbritannien i år 43.

Glem alt om episke slagscener og sprudlende effekter. ’Britannia’ byder ikke på en storslået fantasyverden, men er snarere en søvndyssende skov-soap, hvor kernestriden mellem to keltiske klaner er rodfæstet i en rask omgang kastration. Prinsessen Kerra (Kelly Reilly) har simpelthen skåret nosserne af sønnen til ærkerivalen dronning Antedia!

Midt i fejden ankommer den romerske hær med generalen Aulus Plautius (David Morrissey, der spillede The Governor i ’The Walking Dead’) i spidsen og kræver kelternes totale underkastelse af Rom. Så nemt går det ikke. »Fuck off, Rome!«, lyder svaret prompte fra Kong Pellenor (Ian McDiarmid), da romerne tropperne op foran fæstningen og i første omgang prøver den diplomatiske vej med den keltiske kongeklan.

Blodbadet udebliver. Andre slipper dog ikke så heldigt fra mødet med romernes aggressive fremfærd, da en mindre landsby bliver brændt ned, og staklerne bliver taget med som slaver. Pigen Cait (Eleanor Worthington-Cox ) når at flygte og møder på sin ensomme vej i det grønne landskab den mystiske druide Divis, der spilles af Nikolaj Lie Kaas.

Den 44-årige dansker har fået de bedste kort på hånden som en af ’Britannia’s stærkeste hovedkarakterer i universet. Divis er udstødt fra underverdenens forsamling af hokus pokus-druider og dømt til at vandre alene rundt. Kaas’ helt særlige evne til at give sine roller et lag af underspillet humor er et lyspunkt i serien, da Divis får Cait på slæb, og der opstår en munter kemi mellem det umage par, der trasker rundt som to tosser på skovtur. Kaas kan desværre bare ikke ene mand redde ’Britannia’ fra seriens uinspirerende univers og tamme persongalleri.

Anmeldt på baggrund af tre afsnit.

Tv-serie. Hovedforfattere: Jez Butterworth, Tom Butterworth, James Richardson. Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas, Eleanor Worthington-Cox, Kelly Reilly. Spilletid: Ni afsnit á 60 min.. Premiere: Kan ses på HBO Nordic
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af