Oprah Winfrey blev Golden Globes dronning med dundertale for #Metoo – se hele højdepunktet her

Oprah Winfrey blev Golden Globes dronning med dundertale for #Metoo – se hele højdepunktet her
Oprah Winfrey modtager Cecil B. DeMille-prisen ved Golden Globes. (Foto: Paul Drinkwater/NBCUniversal via Getty Images)

Da Oprah Winfrey modtog den prestigiøse ærespris Cecil B. de Mille Award ved gårsdagens Golden Globes ceremoni, gav mediemagnaten ikke overraskende aftenens mest slagkraftige – og længste – tale.

I over otte minutter talte Oprah Winfrey dunder for #Metoo og Time’s Up-bevægelserne, der har rystet det patriarkalske Hollywood i sin grundvold, fældet en række af underholdningsindustriens før så magtfulde moguler og kickstartet den mest vægtige samfundsdiskurs omkring kvinders rettigheder og seksuelle overgreb mod begge køn i moderne tid.

»Sandheden er det vigtigste redskab vi har«, understregede Oprah Winfrey, og sendte en rørende hilsen til alle de kvinder »hvis navn vi aldrig kommer til at høre« – dem, der arbejder menige jobs overalt i USA, og hvis historier om overgreb og misbrug ikke kommer til orde i offentligheden på samme måde som en Hollywood-stjernes.

Oprah reducerede mange i salen til tårer, da hun genkaldte sig en uhyrlig historie fra 1940’erne, hvor den sorte kvinde Recy Taylor blev brutalt voldtaget af en gruppe hvide mænd, der aldrig blev straffet. Fordi Taylors oplevelser dengang ikke havde nok vægt til at generere interesse i samfundet omkring hende.

»Kvinder er ikke blevet hørt, og man har ikke troet på deres historier, når de har vovet at fortælle sandheden om magtfulde mænd – men deres (mændenes, red.) tid er kommet«, sagde Oprah i reference til den nye kampagne mod seksuel chikane, Time’s Up.

»På tv og i film har jeg altid forsøgt at sige noget om, hvordan mænd og kvinder oplever verden, hvordan vi oplever skam, kærlighed, fejl. Hvordan vi bliver ved – og klarer os igennem«, sagde Oprah, som fik hele salen på benene med vilde klapsalver, da hun satte sin sidste trumf ind:

»Jeg vil have, at alle pigerne der sidder og ser det her nu skal vide, at en ny dag er på vej. Og når solen endelig står op på den nye dag, vil det være takket være en række fantastiske kvinder – mange af hvem er til stede her i aften – og nogle ganske fænomenale mænd, der kæmper hårdt for at sørge for at de bliver lederne, der skal lede os ind i en tid, hvor ingen igen igen skal sige ’Me too’«.

Se hele Oprah Winfreys tale her:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Læs også: Her er vinderne ved årets Golden Globes

Læs også: Golden Globes: Seth Meyers sætter tænderne i Kevin Spacey og Donald Trump med skarp åbningsmonolog

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af