Nicolas Winding Refn i nyt essay: Kultfilm kan redde Trumps USA

Nicolas Winding Refn i nyt essay: Kultfilm kan redde Trumps USA

Selvom Nicolas Winding Refn bor på Østerbro, har han siden sin ungdom haft en tæt forbindelse til USA. Ikke blot gennem landets film, som han slugte grådigt fra en tidlig alder, men også gennem sin barndom i New York, hvor han boede med sin mor og stedfar, fra han var otte, til han var sytten.

Flere af hans seneste film, ‘Drive’ og ‘The Neon Demon’, blev da også optaget i USA, og det samme gør hans kommende tv-serie, neo-noiren ‘Too Old to Die Young’, som udspiller sig i Los Angeles.

I et essay i The Guardian kommer den danske instruktør nu med sit uforbeholdne skudsmål af det Trump-regerede USA, han har observeret fra tætteste hold.

»Det er et skræmmende tidspunkt at være i live. I de sidste seks måneder har jeg optaget i USA, og det står i stigende grad klart, at vi nu lever i et dystopisk reality-tv-show«, starter han.

Refn argumenterer for, at de dystre tider kan bruges som et slags wakeupcall, hvor kunsten spiller en særlig rolle.

»Hvad, vi har brug for, er kunst: God, udfordrende kunst, ikke kunst med god smag, som er den største fjende for kreativitet«, skriver han og bemærker, at det står anderledes ærgerligt fat med underholdningsindustrien lige nu:

»Film er blevet som kinesisk mad. Det giver dig billig, øjeblikkelig nydelse, som en orgasme, men det er ikke særlig sundt eller interessant«.

Refn, der altid har flirtet med det, der bliver betragtet som dårlig smag, efterspørger i stedet et »ukontrolleret sted af smukt kaos, hvor alle kan skabe deres eget univers og er fri til at sige, hvad de vil, uden at blive overvåget af store virksomheder«. Og derfor har han, skriver han, lanceret et website med gamle film, som han har været med til at restaurere, og som han snart deler med verden helt omkostningsfrit på bynwr.com.

Blandt de første film er Curtis Harringtons ‘Night Tide’ (en af Refns all-time-favoritter), Bert Williams’ ‘The Nest of the Cuckoo Birds’, Ron Ormonds ‘The Burning Hell’ og Dale Berrys ‘Hot Thrills and Warm Chills’.

»Jeg håber, at mit site vil inspirere folk til at se verden på en anden måde«, forklarer han.

Læs også: At være Nicolas Winding Refn

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af