Er vi vidne til den mest gennemførte prank i dansk mediehistorie?

Er 24syvs dilettantiske Skævinge Tidende et rigtigt satireprogram? Er Kirsten Birgit flyttet til en obskur netradiostation? Eller tager Cilius, Bruun, Brügger, Bertelsen, Brian og Brian fusen på os? I så fald er det next level på et historisk niveau.
Er vi vidne til den mest gennemførte prank i dansk mediehistorie?
Foto: Tobias Selnæs Markussen

Den 29. juni gik Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm ned efter smøger. Hun lovede at tage en cola med til Speaker Allan og tyggegummi med til sin redaktør Rasmus Bruun, og at hun nok skulle komme tilbage til Radio24syv-studiet. Imens spillede Haydns 45. symfoni, ’Farewell’, sæsonens ’Den Korte Weekendavis’ ud af æteren.

Siden har den trofaste fanskare af Frederik Cilius og Rasmus Bruuns radiosucces revet sig i håret af uvished. Var denne ’The Sopranos’-agtigt åbne slutning virkelig det endegyldige farvel til den skarpeste danske satireformel i nyere tid?

I Facebook-gruppen ’Den Korte Radioavis/Weekendavis’ har spekulationerne floreret ivrigt, men der har været forbløffende tavst fra såvel Cilius og Bruun som programledelsen i form af Mads Brügger og Mikael Bertelsen. For nylig antydede de, at 24syv snart ville komme med en udmelding, men da Cilius og Bruun blev interviewet på den røde løber af BT til Zulu Comedy Galla i weekenden, var svaret uldent: De vidste endnu ikke, hvad der skulle ske med programmet, og »det har intet med økonomien at gøre, og det er ikke for sjov«, lød det.

I fredags lancerede Radio24syv så et nyt og konceptuelt forbløffende beslægtet satireprogram på ’Den Korte Weekendavis’ sendetidspunkt, fredag kl. 12.05-14. I ’Skævinge Tidende’ spiller komikerne Brian Mørk og Brian Lykke de to »herlige redaktører« på lokalavisen Skævinge Tidende, Brian Mørk og Brian Lykke, der »byder indenfor i redaktionslokalet, hvor lytterne kan følge med i deres arbejde med at redigere Danmarks skæveste – og skøreste – medie«, som det hedder i 24syvs beskrivelser.

Det nye program har fået Kirsten Birgits troldehær og andre ’Den Korte’-fans helt op i det røde felt. Man er mildest talt ikke tilfredse med erstatningen, men Mads Brügger har på Facebook forsvaret programmet loyalt: »Det nye har altid mange fjender. Ak ja«.

Men i dag vendte Den Korte så pludselig tilbage. Bare ikke på hjemkanalen. »Radio24syv kan rende mig i røven. Nu går jeg til Den2radio og laver nyheder! Hver dag! Live! Vi høres ved«, tweetede Kirsten Birgit, og i det samme lå der en lille times udsendelse på den2radio.dk efter nogenlunde vanligt ’Den Korte’-koncept, inklusive Zissel og Allan som medvirkende, og som en direkte fortsættelse af programmet før sommerferien. Kun titlen er ny: ’Den2radioavis’.

Umuligt usjovt

’Den Korte’-fans er selvfølgelig på den anden ende, og jeg er en af dem: Begejstret for comebacket, men også rundforvirret over, hvad i alverden der foregår. Er Skævinge Tidende et rigtigt program? Er Cilius og Bruun virkelig flyttet til en lille, mere eller mindre obskur netradiostation? Er de på kant med 24syv?

Mit bedste bud er, at vi i disse dage bliver pranket for hårdt. Skævinge Tidende er dilettantteater på et niveau, der ville få en efterskolerevy til at skamme sig. I første del sætter Brian Mørk og Brian Lykke et alternativt fodboldlandshold, hvor Claus Hjort skal spille i forsvaret, fordi han er… forsvarsminister. Til sidst vil Brian Mørk ned og købe en »squaash« i kiosken, hvilket er anledning til et par minutters Finn & Jacob-riff, hvor de tilmed diskuterer, om Mørk også skal købe smøger med, selvom ingen af dem ryger. Men »det er der andre, der gør«, som det lyder…

Brian Mørk og Brian Lykke i Radio 24syvs nye satireprogram ‘Skævinge Tidende’.

De respekterede og almindeligvis dygtige Lykke og Mørk kan umuligt være så usjove, med mindre det er med vilje, og Brügger og Bertelsen må være blevet forbyttet af rumvæsener, hvis den form for humor pludselig skulle falde i deres smag.

Samtidig er det vel nærmest utænkeligt, at Cilius og Bruun ville udskifte 24syv med Den2radio. Ikke alene kan sidstnævnte næppe betale deres hyre – makkerparret har også altid udtrykt deres uforbeholdne begejstring for samarbejdet med idolerne Brügger og Bertelsen.

Tiltrængt adrenalinindskud

Er dette forløb ét stort bedrag, må det være en af de største pranks i dansk mediehistorie. Hvert år gør mange medier sig lystige med en mere eller mindre gennemtænkt aprilsnar, mens folk som Kristoffer Eriksen og Annette Heick har eksperimenteret med at udgive sig for andre, end de er. Men at producere, markedsføre og live-sende et radioprogram for dernæst at udflytte et andet program til en (semi-)konkurrerende station…. Det er altså next level shit. Så gennemført og velorkestreret, at selv Sacha Baron Cohen får kam til sit hår.

Men hvad skal manipulationen gøre godt for? Er det bare ananas i egen juice? Mest af alt har stuntet naturligvis til formål at skabe opmærksomhed omkring ‘Den Korte Radioavis/Weekendavis’. Men hvilken ananas! Hvilken juice! At kunne bringe sine tilhørere i hjernecelleroterende tvivl om, hvad der er virkelighed, og hvad der er spin, er en uforlignelig kvalitet i satirens parallelunivers. Og i øvrigt en kvalitet, der lægger sig i en lige line fra den metakommenterende, grænsesøgende dna, programmet er grundet af.

Som lytter er man konstant på stikkerne, når man aldrig helt ved, hvad det næste bliver, og et svindelnummer som dette kræver både et mod og en opfindsomhed, som mange i det danske medielandskab kunne lade sig inspirere af.

Kirstin Birgit og Rasmus Bruun.

Samtidig er det netop sådan et adrenalinindskud, programmet har haft brug for. Efter skiftet fra ’Den Korte Radioavis til ’Den Korte Weekendavis’ virkede det for første gang, som om Cilius og Bruun mistede noget af energien til at finde på de episke, længerevarende indslag i en travl forårssæson, hvor duoen også både debuterede på film og teater. De var aldrig dårlige, men heller ikke i topform.

Cilius og Bruun har altid sagt, at de hellere ville stoppe, mens legen var god, end at fortsætte, til de blev en bleg imitation af sig selv. Mange har måske frygtet, om det tidspunkt var ved at oprinde, men er Skævinge Tidende og Den2radioavis-flytningen en joke, er de tilbage med et brag af atomære dimensioner. Med en ren magtdemonstration af en leg med publikumsforhåbninger er de tilbage på dagsordenen. For hvem skal ikke høre den første ’Den Korte Weekendavis’ efter en så suverænt sindrig omgang?

Hvis, hvis, hvis…

Læs også: Mads Brügger, Frederik Cilius og Rasmus Bruun spiser fem retter på Kong Hans, mens de taler om dette og hint 

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af