Fem veloplagt alternative buddy-film, du kan streame lige nu

Kongen af Hollywoods buddy-komedier har siden 80’erne heddet Shane Black, manuskriptforfatter bag film som ’Dødbringende våben’ og ’The Last Boy Scout’, instruktør på buddy-genistregen ’Kiss Kiss Bang Bang’ og aktuel med rebootet af ’Predator’. Men de senere år har også budt på en række skæve, anderledes buddy-film fra nær og fjern. Vi anbefaler en håndfuld, der er garanteret godt selskab.
Fem veloplagt alternative buddy-film, du kan streame lige nu
Brendan Gleeson og Don Cheadle i 'The Guard'.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’The Guard’

Med et særdeles umage politipar i spidsen af en narkoefterforskning er ’The Guard’ fra 2011 selve indbegrebet af buddy-cop-genren, der her demonstreres på formidabel vis af Brendan Gleeson og Don Cheadle som efterforskerne Gerry Boyle og Wendell Everett.

Irske Boyle er opskriften på en stereotypisk landsbybetjent, hvis kærlighed til prostituerede, ligefremme retorik og politisk ukorrekte (og i mange tilfælde direkte racistiske) kommentarer sætter tålmodigheden alvorligt på prøve hos den afroamerikanske FBI-agent Everett, der har fået til opgave at samarbejde med irsk politi om at opspore en international kokainsmuglerring. Makkerparret clasher gang på gang, når Boyle udslynger sine snæversynede og idiosynkratiske synspunkter, der gør både os og Everett i tvivl om, om fornærmelserne er intentionelt provokerende eller udtryk for ren uvidenhed.

Filmen er instrueret af John Michael McDonagh (der er storebror til Martin McDonagh, manden bag ‘In Bruges’ og ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’), der senest i 2016 stod bag et andet buddy-cop-drama under titlen ’War on Everyone’, som dog ikke fik nær så god modtagelse som ’The Guard’. McDonagh er ekspert i tør humor og rappe replikker, der i ’The Guard’ lever i bedste velgående.

Kan streames på Filmstriben og SF Anytime.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Hunt for the Wilderpeople’

I kataloget over alternative buddy-film er ’Hunt for the Wilderpeople’ en selvskreven titel med det aparte og uforlignelige makkerpar Hec og Ricky veloplagt spillet af Sam Neill og det unge talent Julian Dennison, der for nylig var biografaktuel i ’Deadpool 2’.

Efter et utal af børnehjemsophold og plejefamilier bliver den oprørske og retningsløse dreng Ricky tilknyttet et plejeforældrepar lang ude i skoven, hvor plejemoren Bella hurtigt får opblødt Rickys rebelske panser. Men da Bella pludselig dør, står Ricky alene med Bellas utilnærmelige anden halvdel Hec. Nu har de to kun hinanden, og trods stridigheder beslutter de sig for at holde sammen, så da socialmyndighederne vil hente Ricky tilbage, flygter de ud i den newzealandske bush, hvor de kommer på en eventyrlig overlevelsestur i flugten fra realiteterne.

Den rapkæftede Ricky spiller genialt op imod gnavne onkel Neill, og deres humoristiske buddydynamik er unægteligt filmens største force – i høj grad båret af Dennisons charmerende karakterspil. Instruktør Taika Waititi er da også efterhånden ekspert i fortællingen om outsiderne og den komiske timing, som han blandt andet leverede i det hysterisk morsomme vampyrkomediehit ‘What We Do in the Shadows’ og senest i ‘Thor: Ragnarok’, der må kategoriseres som en af de sjoveste film i Marvel-universet.

Kan streames på Blockbuster og Netflix.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Hot Fuzz’

Blandt nyere tids mest populære film-buddies er Simon Pegg og Nick Frost, der efterhånden har spillet sammen i adskillige film, ikke mindst i ’Cornetto-trilogien’ instrueret af Edgar Wright (’Baby Driver’). ’Hot Fuzz’, der er den anden film i trilogien (som ikke hænger sammen), tager pis på både buddy-cop- og actiongenren. Alle klichéerne udstilles, men bliver også hyldet og effektivt udnyttet.

Pegg spiller Nicholas Angel, der er en ekstremt dygtig politimand – faktisk så dygtig, at han bliver forflyttet, fordi han får resten af sin afdeling til at se dårlig ud. Han ender i en lille landsby, hvor han bliver teamet op med den uduelige, men elskelige Danny Butterman (Nick Frost). Byen er kendt for at have den laveste mordrate i England. Så lav, at Angel begynder at tro, at der er noget på færde. En fornemmelse, der viser sig at være skræmmende sand.

Pegg og Frosts kemi lyser igennem lærredet, og man forstår, hvorfor de har arbejdet sammen så mange gange. Ikke nok med det så bakkes de også op af Edgar Wrights knivskarpe instruktion, der er langt mere visuelt kreativ end tidens typiske komedier.

Bland det hele med nogle forrygende actionsekvenser og en lang række store britiske skuespillere som Steve Coogan, Martin Freeman, Bill Nighy og Timothy Dalton, og man har en film, man ikke må snyde sig selv for.

Kan streames på Amazon Prime og Netflix.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Keanu’

Kemi er der også mellem Keagan Micheal-Key og Jordan Peele, der med sketch-serien ’Key and Peele’ trådte ind på scenen som nogle af Amerikas mest populære komikere.

’Keanu’ blev deres første fælles færd på det store lærred. Peele spiller Rell Williams, hvis verden er styrtet i grus, efter hans kæreste forlod ham. Den eneste trøst er kattekillingen Keanu, der pludselig dukkede op ved hans dørtærskel. Da killingen bliver bortført, må han sammen med sin fætter Clarence (Micheal-Key) stjæle killingen tilbage.

Det viser sig at være sværere end som så, da den er i hænderne på den kriminelle Cheddar (Method Man), og de to bløde middelklassemænd må finde deres indre gangster frem for at infiltrere miljøet.

Filmen er ikke stor kunst, men fornøjer som en underholdende hudfletning af fordomme og klasseforskelle blandt afroamerikanere. Samtidigt fungerer den også som en parodi på hævnfilm som ’John Wick’ (med Keanu Reeves i hovedrollen), hvor titelkarakteren går på hævntogt, da hans hund bliver dræbt. Key og Peele er som altid veloplagte, og det er om at nyde deres kemi på lærredet. Det kan nemlig meget vel blive sidste gang, for Jordan Peele har i kølvandet på instruktørsuccesen ‘Get Out’ i hvert fald varslet, at han er færdig med skuespillet.

Kan streames på Blockbuster og Viaplay.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Swiss Army Man’

Dan Kwan og Daniel Scheinerts ’Swiss Army Man’ er måske filmhistoriens mest bizarre buddy-film – men også en af de bedste. Filmens venskab opstår imellem Hank (Paul Dano), der er fanget på en øde ø, og… et pruttende lig (Daniel Radcliffe). Det er præcis lige så skørt som det lyder, men eksekveringen er musikalsk, vittig og overraskende rørende.

Hank ser liget skylle ind på stranden, mens han er ved at hænge sig selv. Liget, der er hans første kontakt med noget tilnærmelsesvist menneskeligt i lang tid, viser sig at have ekstremt meget gas i maven. Han præsterer dog også mere nyttige ting som at gylpe drikkevand op, knipse gnister og ikke mindst snakke, så Hank ikke er så alene.

Bag et tilsyneladende infantilt koncept gemmer sig en virkelig underholdende og rørende film om ensomhed og spirende venskab. Filmen er gennemsyret af at være et passionsprojekt. Der er en detalje- og idérigdom, som kun de færreste film kan bryste sig af, både i filmens klipning, kulisser og musik.

Dano og især Radcliffe leverer nogle af de bedste præstationer i deres karrierer, og på trods af den mærkværdige historie føles det som et autentisk og relaterbart venskab. Man finder ingen anden film som ’Swiss Army Man’.

Kan streames på Blockbuster, Filmstriben og Viaplay.

Læs også: Det skal du se i biografen i september – Sort KKK-medlem, absurd svensk Cannes-vinder og Ditte & Louises comeback

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af