Soundvenue præsenterer stor serie med amerikanske indie-hits under CPH PIX

Soundvenue præsenterer stor serie med amerikanske indie-hits under CPH PIX

Sidste år indledte CPH PIX og Soundvenue et samarbejde om serien Made Indie USA, der lancerede en perlerække af amerikanske independent-film under den københavnske filmfestival.

Og i år gentager vi successen med et program, som overgår 2017-udgaven med sprudlende film, der allerede har høstet store roser på internationale festivaler, og som beviser, at mens Hollywood er i krise, er der vitalitet og originalitet til overflod, når man bevæger sig lidt uden for alfarvej. Der er sandsynligvis ingen af filmene, der får dansk biografpremiere, og CPH PIX bliver således den eneste mulighed for at opleve dem på det store lærred.

Blandt årets højdepunkter er Paul Danos instruktørdebut ‘Wildlife’, hvor Carey Mulligan og Jake Gyllenhaal brillerer som ægteparret Jeanette og Jerry, der forsøger at få enderne til at mødes i starten af 60’erne. Men da Jerry bliver fyret fra sit job som caddy i golfklubben, bevidner deres søn, hvordan overfladen krakelerer fuldstændigt, hvilket Dano skildrer med stor følsomhed og præcis sans for barnets oplevelser af forældrenes deroute. Filmen bliver stadig omtalt som en mulig Oscar-kandidat, og det forstår man godt.

‘Winter’s Bone’-instruktør mesterligt tilbage

En af årets mest roste amerikanske film overhovedet er ‘Leave No Trace’ fra instruktøren Debra Granik, som ‘opfandt’ Jennifer Lawrence med ‘Winter’s Bone’. Nu gør hun det igen – leverer en uafrystelig fortælling fra udkants-USA. Filmen følger krigsveteranen Will, der lever med sin datter i skjul for myndighederne i en nationalpark i Portland, men deres stilfærdige liv slår afgørende sprækker undervejs, da de bliver spottet af en fremmed. Ben Foster og stortalentet Thomasin McKenzie leverer to af årets største skuespilpræstationer.

Også Chloé Zhaos ‘The Rider’ fik flotte ord med på vejen efter dens Cannes-debut i maj, og siden har historien om en rodeorytter, der skal finde sine ben at stå på efter en uoprettelig skade, blæst publikum bagover, hvor end den er blevet vist. Alle de medvirkende er rigtige mennesker, der spiller roller bygget over deres eget liv, og filmen er et realistisk moderne take på westernmytologien.

Aneesh Chagantys thriller ‘Searching’ har fået stor opmærksomhed, fordi den kun er fortalt gennem skærmbilleder – computerskærme, telefoner, overvågningskameraer og alle de digitale værktøjer, som faren David kan tage i brug i jagten på sin 16-årige datter, der er forsvundet. På mirakuløs vis føles filmen aldrig som et formeksperiment, men som en genuint dødspændende thriller, der da også vandt en publikumspris på Sundance-festivalen.

CPH PIX-favoritten Jim Hosking, hvis kulsorte ‘The Greasy Strangler’ blev et vaskeægte kulthit i 2016, er tilbage med ‘An Evening with Beverly Luff Linn’, der er en voldsomt absurd detektiv-, hævn- og kærlighedshistorie. En anden kompromisløs indie-instruktør, Joel Potrykus (den ubehagelige ‘Buzzard’) er tilbage for fuld kraft med den groteske ‘Relaxer’ om Abbie, der i 1999 har påtaget sig udfordringen at gennemføre PacMan til level 256 uden at rejse sig fra sofaen.

To tour de force-film

Josephine Deckers drømmeriske teater-meta-film ‘Madeline’s Madeline’ er blevet kaldt et mesterværk af Indiewire, Jordana Spiros ‘Night Comes On’ er en poetisk og usentimental film om en 18-årig, der kommer ud af ungdomsfængsel. Og ‘Thunder Road’ er både skrevet og instrueret af Jim Cummings, der tilmed selv spiller hovedrollen som en lokalbetjent, der dealer simultant med en skilsmisse og sin mors død i en unik komedie, der vandt hovedprisen på South by South West-festivalen.

Denne tour de force holder Adam Christian Clark sig dog ikke tilbage for med ‘Newly Single’, som han ligeledes er instruktør, manuskriptforfatter og hovedrolle på. Filmen udspiller sig på L.A. datingscene med udgangspunkt i en selvoptaget filminstruktør, der bliver single efter et brud med sin Scientology-kæreste.

Årets CPH PIX-festival løber fra 27. september til 10. oktober og byder blandt mange andre ting også på den eneste danske biografvisning af Alfonso Cuaróns ‘Roma’, der er årets afslutningsfilm. Det fulde program annonceres i morgen. Læs mere om Made Indie USA-programmet HER.

Made Indie USA på CPH PIX 2018:
‘Wildlife’ (Paul Dano)
‘An Evening with Beverly Luff Linn’ (Jim Hosking)
‘Searching’ (Aneesh Chaganty)
‘Newly Single (Adam Christian Clark)
‘Leave No Trace’ (Debra Granik)
‘Thunder Road’ (Jim Cummings)
‘Night Comes On’ (Jordano Spiro)
‘Relaxer’ (Joel Potrykus)
‘Madeline’s Madeline’ (Josephine Decker)
‘The Rider’ (Chloé Zhao)

Læs også: En ny epoke er skudt ind i dansk film, men alt for få har opdaget det

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af