Venedig-highlight dag 5: Joaquin Phoenix og John C. Reilly er forrygende i mesterinstruktørs humoristiske western

Venedig-highlight dag 5: Joaquin Phoenix og John C. Reilly er forrygende i mesterinstruktørs humoristiske western
Joaquin Phoenix og John C. Reilly i 'The Sisters Brothers'.

VENEDIG. Joaquin Phoenix og John C. Reilly er årtiets skuespillermatch. Det beviser de gang på gang i den franske auteur Jacques Audiards (’Profeten’ og ’Smagen af rust og ben’) første engelsksprogede film – en humoristisk western med titlen ’The Sisters Brothers’ – der netop har haft verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig.

De to Oscar-nominerede skuespillere stråler i rollerne som de titulære Sisters Brothers, Eli (Reilly) og Charlie (Phoenix), der begiver sig på et blodigt buddy-roadtrip fra Oregon til Californien. Der skal de torturere og myrde kemikeren Hermann Kermit Warm (Riz Ahmed fra ’The Night of’), som har opfundet en hemmelig formel til at finde guldårer, på bestilling fra deres chef Commodore (Rutger Hauer).

Det har Charlie ingen skrupler ved. Det ser vi allerede i første scene, hvor en skududveksling sættes mesterligt op med en sort skærm, der glimtvis lyser op, når kuglerne affyres, mens man hører de to brødre bande og svovle. Hans storebror Eli drømmer derimod om at leve et normalt liv, men hvordan gør man det, når man samtidig skal passe på sin alkoholiserede lillebror, der kun kan én ting udover at drikke?

’The Sisters Brothers’ er en mindre komisk genistreg for sit portræt af de to vidt forskellige brødre, som finder hinanden i den livsforladte, amerikanske vildmark. Charlie styrer duoen med hård hånd, men det er Eli, som er filmens kerne – en følsom storebror, der forsøger at råde bod på at have svigtet sin lillebror som ganske ung. Man får fornemmelsen af, at de trods stor pistolsnilde mest af alt klarer sig igennem livets stride modvind ved hjælp af en stor portion held og et ekstraordinært slægtsbånd.

Portrættet af det vilde vest rammer samtidig rent, hvor Coen-brødrenes ’The Ballad of Buster Scruggs’ misser. Meget af komikken ligger nemlig i den blomstrende civilisation, som når Eli køber et tidligt bud på en tandbørste for at pleje gummerne, så han kan score sin udkårne. En beslutning han senere begynder at betvivle, da det eneste andet eksemplar, han møder på sin vej, ejes af den bizarre menneskesporer John Morris (Jake Gyllenhaal), som skal lede brødrene på sporet af guldgraver-kemikeren.

Joaquin Phoenix i ‘The Sisters Brothers’.

Guldpalmevinderen Audiard bringer et friskt pust ind i westerngenren, når ’The Sisters Brothers’ gennemgående nægter at bevæge sig ned ad de vante stier. For på trods af Sisters-brødrenes koldblodige profession er det kærligheden, der er i centrum. Det bliver for alvor tydeligt, da de fire personer endelig forenes omkring halvvejs gennem filmen.

’The Sisters Brothers’ har fået pæne anmeldelser, og jeg ville elske at se John C. Reilly eller Joaquin Phoenix lande en Oscar-nominering for deres roller. Den eneste bekymring er sådan set, om filmen er for blød og sjov til at tiltrække Akademiets opmærksomhed. Men det er akkurat de særtræk i kombination med westerngenren, som gør ’The Sisters Brothers’ til et af festivalens foreløbige højdepunkter.

Læs også: Venedig-highlight dag 4 – Heksefilmen ’Suspiria’ er en hjemsøgende dæmon

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af