Manden bag ’Mad Men’ er tilbage med svinedyr Amazon-serie

Tre år efter ’Mad Men’-finalen gør Matthew Weiner, der i mellemtiden har været i #MeToo-beskyldningernes søgelys, comeback. Med ’The Romanoff’ håber han at have lavet en serie, der både har true crime-faktor og glamour over sig.
Manden bag ’Mad Men’ er tilbage med svinedyr Amazon-serie
'The Romanoffs'

30. Det er både temperaturen i rummet, antallet af journalister og kvadratmeterne i det kompakte hotelværelse centralt i London. Alligevel ligner manden i midten, Matthew Weiner, én, der nyder opmærksomheden.

Efter tre års pause er Weiner, der var medforfatter på ’The Sopranos’ og siden hovedmanden bag ’Mad Men’, tilbage, denne gang med en episodisk antologiserie: Otte separate, afsluttede historier, som alle har samme omdrejningspunkt: Hovedpersonerne er – eller tror, at de er – efterkommere til den royale russiske familie ved navn ’The Romanoffs’.

Matthew Weiner ved premieren på ‘The Romanoffs’ i London tidligere i oktober. (Foto: Eamonn M. McCormack/Getty Images for Amazon Prime Video)

Karaktererne, spillet af et stjernebesat cast, forholder sig meget forskelligt til at have royalt blod i årene. Et af de underlæggende temaer er identitet.

»Inspirationen kommer fra verdenen i øjeblikket. Du kan sige, hvem du er, og hvor du er fra. Men hvem er du egentlig, når det kommer til stykket?«, spørger Matthew Weiner retorisk ud i lokalet.

»Jeg ville lave en serie, hvor det ikke handlede om at catche up. Jeg ville lave en ny historie i hvert eneste afsnit. Romanoff-familien har en form for true crime-faktor over sig. Det var et interessant projekt at give sig i kast med«.

#MeToo-relaterede anklager

’The Romanoff’ er en af Amazon Primes stort anlagte, kommende serier, som de præsenterede i London tidligere på måneden. Samarbejdet med en af Hollywoods mest eftertragtede serieskabere efter ’Mad Men’-successen, er på mange måder et scoop for en fremadstræbende streamingtjeneste, men det har dog ikke kun været en dans på roser for Matthew Weiner, efter ’Mad Men’ sluttede i 2015.

Sidste år blev den 53-årige manuskriptforfatter og instruktør fanget af de lange tråde, som #MeToo-skandalen spandt. Én af seriens medforfattere, Kater Gordon, beskyldte instruktøren for at have forlangt, at hun tog tøjet af. Han mente, at det var noget, hun skyldte ham. Matthew Weiner har afvist beskyldningerne, men har dog samtidig sagt, at han til tider forlangte meget af sine kolleger. Det har blandt andre ’Sharp Objects’-hovedforfatter Marti Noxon, der også arbejdede på ’Mad Men’, bekræftet: Hun har i podcasten The Business beskrevet Weiners arbejdsmetode som noget, der minder om et tyranni.

I forbindelse med anklagerne har Weiner tilføjet, at hvis han kunne gøre det om, ville han gøre det. For han er en anden person i dag, hævder han.

‘Mad Men’-veteran John Slattery i ‘The Romanoffs’.

Modsat andre anklagede Hollywood-figurer har Weiner da også kunnet fortsætte karrieren, og på pressekonferencen i London bliver anklagerne ikke berørt. Det gør dog måden, hvorpå Weiner håndterer sine medarbejdere på settet. Den franske veteran Marthe Keller, der fik sit gennembrud over for Dustin Hoffman i ’Marathon Man’ i 1976 og har en hovedrolle i første afsnit af ’The Romanoffs’, forklarer, at hun gennem karrieren har oplevet en del ubehagelige instruktører, men at Matthew Weiner er ikke en af dem.

»Matthew er en hård banan, men han er så rar. Han råber hele tiden, og jeg rendte rundt med ørepropper for at kunne holde ud at høre på ham. Men det er kun venlighed, og han griner hele tiden«, siger Marthe Keller.

Store dele af holdet på ’The Romanoffs’ er gengangere fra ’Mad Men’. Det lagde Marthe Keller også mærke til, da hun var på settet i tre uger.

»At komme ind til et team, hvor de fleste kommer fra ’Mad Men’, er så hjemlig en følelse. Der er så meget forståelse og forbindelse. De er så professionelle, at det næsten bliver kedeligt«.

Den røde tråd til ’Mad Men’

Matthew Weiner og co. mødte dog en anden udfordring end tidligere. Forventningspresset. ’Mad Men’ havde en relativt lav status, da den kom frem. Der var oprindeligt ikke høje forventninger til seertallene, men med tiden eksploderede serien til det fænomen, alle i dag kender.

’Mad Men’-skuespillerne var desuden ikke synderligt kendte, da serien startede. På ’The Romanoff’ pryder etablerede navne som Aaron Eckhardt, Isabelle Hubbert og Corey Stoll rollelisten, foruden ’Mad Men’-veteraner som Christina Hendricks og John Slattery. De har optaget i Paris, Mexico City og New York. Hvert afsnit har i gennemsnit haft et budget på mellem 40 og 60 millioner kroner, hvilket de færreste serier kan hamle op med. Derfor forventer Amazon da også, at ’The Romanoffs’ bliver en seermagnet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Paris er udgangspunkt for første afsnit med blandt andet Eckhardt og førnævnte Marthe Keller i hovedrollerne. De er efterkommere af den russiske kejserfamilie. Egoisme, foragt og fordomme er i centrum, samtidig med den royale præmis tilføjer noget af den glitter, Manhattans reklameverden i 60’erne også kunne tilbyde.

»Jeg håber, at serien vil have en lille smule glamour over sig ligesom ’Mad Men’«, siger Matthew Weiner, der desuden leger med den melodramatiske genre, som han mener, alt for mange forbinder med noget negativt. Samtidig er hans håb dog, at ’The Romanoffs’, ligesom ’Mad Men’, blander det tunge med det lette.

»Jeg er ikke interesseret i at fortælle en historie uden humor. Uanset hvor alvorlige karaktererne er, skal de have humoren med sig for at blive interessante«.

De to første afsnit af ’The Romanoffs’ kan ses på Amazon Prime.

Soundvenue var inviteret til London af Amazon.

Læs også: Nu kommer Amazon for alvor – deres kommende serier har skyhøje ambitioner

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af