Michael Moore afslutter sin Oscar-takketale, 15 år efter han blev brutalt afbrudt på scenen

Michael Moore afslutter sin Oscar-takketale, 15 år efter han blev brutalt afbrudt på scenen

Da Michael Moore i 2003 vandt en Oscar for bedste dokumentarfilm med den kontroversielle ’Bowling for Columbine’, skabte hans takketale næsten lige så meget omtale som selve filmen, han stod på scenen for.

Takketalen tog nemlig en drejning, som Oscar-akademiet ikke tillod, idet Moore begyndte at tale om USA’s indblanding i Irak-krigen. Bedst som Moore råbte »Shame on you, Mr. Bush« til nogenlunde lige delte klapsalver og buhråb, begyndte musikken at spille så højt, at Moore måtte forlade scenen uden at færdiggøre sin tale.

Men nu – 15 år efter optrinnet – har Moore endelig fået det sidste ord i sin egen takketale. I lørdags blev den amerikanske dokumentarist nemlig tildelt en Critics’ Choice Documentary Award for sit livsværk, hvilket fik Moore til at gribe anledningen til at levere de allersidste linjer af talen.

Michael Moores afslutning på Oscar-talen lyder som følger: »Jeg opfordrer alle, der ser med derhjemme i aften – i Gary, Indiana, i Camden, New Jersey, San Ysidro, i East St. Louis og ja, Flint, Detroit og Pontiac og Dearborn (alle stednavnene angivet i flertal, red.) – at tage kameraet frem og kæmpe imod magten, lad din stemme blive hørt og stop denne meningsløse krig. Tak og godnat!«

»Femten år senere i aften er vi ikke kun stadig i krig, men vi har en præsident, der har erklæret krig mod vores demokrati og krig imod os«, fortsatte Moore i lørdags. »Bliv ved med at løfte kameraerne, alle her i dette lokale, fordi folk, der er samlet her i aften, I er muligvis Amerikas sidste forsvar og forhåbentlig de første til at genopbygge dette land, som han lige nu destruerer«.

Michael Moore er lige nu aktuel med dokumentaren ’Fahrenheit 11/9’ – den indirekte fortsættelse på Guldpalme-vinderen ’Fahrenheit 9/11’. Filmen får dansk premiere 22. november.

Læs også: Michael Moore er tilbage i stor stil – se traileren til den ventede ‘Fahrenheit 11/9’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af