Viggo Mortensen undskylder for at have brugt n-ordet ved en visning af racedramaet ‘Green Book’

Viggo Mortensen undskylder for at have brugt n-ordet ved en visning af racedramaet ‘Green Book’
Mahershala Ali og Viggo Mortensen i 'Green Book'.

Filmbranchens øjne er i disse dage rettet mod Viggo Mortensen, der er i gang med at promovere racedramaet ‘Green Book’. Filmen er en tidlig favorit ved næste års Oscar-uddeling, og flere eksperter spår Mortensen en Oscar-nominering for sin hovedrolle i filmen. Men nu har den halvt danske stjerne mødt det første bump på vejen.

Ved en visning af ‘Green Book’ brugte skuespilleren N-ordet, for at understrege en pointe om, at racismen ikke bare forsvinder sammen med det omstridte ord. Det har affødt kritik, blandt andet fra ‘Green Book’-medstjernen Mahershala Ali, hvilket har fået Mortensen til at udsende en officiel undskyldning.

»Da jeg kom med pointen, at mange mennesker brugte “N-ordet” afslappet på det tidspunkt, hvor filmens historie udspiller sig i 1962, brugte jeg det fulde ord. Selvom mine intentioner var at tale stærkt imod racisme, så har jeg ikke nogen ret til at forestille mig den smerte, som er forbundet med at høre det ord i nogen som helst kontekst – særligt fra en hvid mand«, udtaler han til Indiewire.

»Jeg bruger ikke ordet privat eller offentligt. Jeg er meget ked af, at jeg brugte det fulde ord i går aftes. Jeg vil ikke bruge det igen. En af grundene til, at jeg accepterede udfordringen om at arbejde på Peter Farrellys film ‘Green Book’, var at afsløre ignorance og fordomme i håbet om, at vores film kan hjælpe med at ændre folks syn og følelser omkring raceproblematikker. Det er en smuk og oprigtig film, som jeg er meget stolt af at være med i«, afslutter Mortensen.

Den oprigtige og sympatiske undskyldning, som faldt kort efter kontroversen, er da også blevet velmodtaget af skuespillerens kritikere. Mahershala Ali udtaler blandet andet til Variety:

»Ligegyldigt hvor velment og intellektuel samtalen kan have været, så var det ikke passende for Viggo at sige N-ordet. Han har gjort det klar over for mig, at han selv ved det, og han undskyldte oprigtigt lige efter Q&A’en med Elvis Mitchell. Jeg ved, at hans intention var at udtrykke, at bare fordi man fjerner n-ordet fra ens ordforråd, diskvalificerer det ikke nødvendigvis en person fra at være racist eller deltage i handlinger eller tanker, som er rodfæstet i den tro. Derfor kan jeg acceptere og omfavne hans undskyldning«.

Det er endnu for tidligt at sige, om hændelsen kommer til at have en indvirkning på Viggo Mortensens Oscar-chancer. Men de fleste kan nok blive enige om, at han har håndteret sin fejl på den bedst mulige måde, ved at undskylde hurtigt og oprigtigt.

‘Green Book’ får dansk biografpremiere 21. februar 2019. Mortensen spiller den hårdføre Bronx-dørmand Tony Lip, som indvilliger i at beskytte jazzmusikeren Don Shirley (Mahershala Ali), da han drager på turné i de amerikanske sydstater.

Læs også: Viggo Mortensen giver råd til kommende ‘Ringenes herre’-skuespillere

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af