’Hunter Killer’: Ærkeamerikansk ubådsfilm er ikke uden underholdningsværdi

’Hunter Killer’: Ærkeamerikansk ubådsfilm er ikke uden underholdningsværdi
Gerard Butler i 'Hunter Killer'. (Foto: Nordisk Film)

Der er ikke meget nyt under solen i den amerikanske militærubåd Hunter Killers dyb. Trods behændige og snedige manøvrer uden om russiske miner og sensorer er Donovan Marsh’ film om en amerikansk undervandsbåd i fjendtligt farvand ikke just en film, der sætter de store tanker eller følelser i gang.

Ikke fordi det altid er nødvendigt.

I filmens spæde start sniger en amerikansk ubåd sig gennem vandet efter en russisk jernhval, da sidstnævnte pludselig eksploderer. Herefter går det stærkt. Ud af ingenting sendes en torpedo ud af havets blå lige i ansigtet på den amerikanske ditto.

I Guds eget land spreder spørgsmålene sig som en steppebrand. Hvad er der sket, og hvem er den skyldige? Tiden er knap. Inden for Pentagons polygon-vægge må Rear Admiral John Fisk (spillet af Common) og Admiral Charles Donnegan (Gary Oldman) træffe et valg. En ny ubåd må undersøge sagen. Problemet er, at ingen amerikanske skibe er tæt nok på. Og der er ingen kaptajner til at bemande missionen. Eller hvad…

Lykkeligvis kender admiral Fisk kender den rigtige mand til jobbet. I Skotlands højbjerge midt i sne og frost render Kaptajn Joe Glass (Gerard Butler) nemlig rundt i vinter-camo med bue og pil. Nok er han ikke uddannet søofficer, men han er en mand af den rette støbning. Et køligt væsen under det kolde vand. En jæger, men ikke nødvendigvis en dræber…

Om bord på Hunter Killer møder besætningen naturligvis sin del af udfordringer. For situationen er selvfølgelig ikke så simpel som først antaget. Angrebet på den amerikanske ubåd og eksplosionen på den russiske er nemlig led i et kupforsøg, der skal vælte den russiske præsident.

Under overfladen og på landjorden, hvor fire specialtrænede NAVY Seals er trådt ind over den russiske grænse, er missionen nu klar. Red den russiske præsident og stop Tredje Verdenskrig.

Linjerne er trukket op. De gode amerikanere, som igen-igen må bekæmpe de russiske fjender, som vi efterhånden er vant til på filmsiden siden koldkrigsdagene. Men nu er russerne ikke kun onde. Velvillige russere giver håb om, at et globalt venskab måske kan blomstre og frelse verden fra undergang.

Selvom skabelonen og langtrukne sekvenser gør en lige så kold som isbjergene i det arktiske ocean, er det faktisk spændende til tider. Er man til krigsthrillers med anstrøg af politisk suspense og oneliners, som kun amerikanerne kan skrive dem, er underholdningen trods alt sikret.


Kort sagt:
Der er ikke nye ubåde i suppen i den mildt underholdende ’Hunter Killer’.

Se listen: Årets bedste serier ifølge Soundvenue – rangeret

Se listen: Årets bedste film ifølge Soundvenue – rangeret

Spillefilm. Instruktion: Donovan Marsh. Medvirkende: Gerard Butler, Gary Oldman, Linda Cardellini, Michael Nyqvist, Common. Spilletid: 121 min.. Premiere: Den 25. december
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af