Netflix’ nye intimkoordinator: »Det ville være fantastisk med flere smukke og virkelighedstro sexscener«

Som intimkoordinator skaber Ita O’Brien trygge rammer ved optagelserne af sexscener på film, tv og teater. Og hun fik rigeligt at lave, da Netflix hyrede hende på den aktuelle serie ’Sex Education’, der indeholder spandevis af sexscener, nogle gange med unge, uerfarne skuespillere. Men hvad går hendes job egentlig helt konkret ud på?
Netflix’ nye intimkoordinator: »Det ville være fantastisk med flere smukke og virkelighedstro sexscener«
Asa Butterfield og Emma Mackey i 'Sex Education'.

INTERVIEW. Siden de mange sexchikanesager i Hollywood begyndte at rulle efter anklagerne imod Harvey Weinstein, er der sket seriøse forandringer i Hollywood, ikke mindst på grund af bevægelserne MeToo og Time’s Up.

En af de mest konkrete ændringer er, hvordan man optager sexscener. En type optagelser, der mange gange gennem tiden har overtrådt skuespilleres grænser, uden det har haft nogen videre konsekvenser.

Men i oktober annoncerede HBO, at de har ansat en såkaldt intimkoordinator, der skal sikre ordenlige forhold under optagelserne af intime scener. Og Netflix har for første gang gjort brug af en intimkoordinator på serien ’Sex Education’ der, som titlen antyder, er fyldt med sex. Serien følger den britiske highschool-elev Otis (Asa Butterfield fra ’Hugo’ og ’Ender’s Game’), hvis mor er sexterapeut. Han har suget til sig og starter modstræbende en terapiklinik for sine medstuderende – på trods af at han selv er jomfru.

Intimkoordinatoren på ’Sex Education’ er britiske Ita O’Brien, der førhen kun har arbejdet på teaterstykker. Vi fangede hende på en telefonforbindelse fra Australien til en snak om hendes arbejde med at gøre sexscener mere behagelige for alle involverede.

Ita O’brien, Netflix´ intimkoordinator. (Foto: Foto: Netflix)

Vil du starte med at forklare, hvad du præcis laver som intimkoordinator?
»Jeg hjælper produktionen med at skabe nogle virkelig gode intimitetsscener, simuleret sex og nøgenhed. Det foregår igennem en helt klar proces, der skaber rum for enighed og samtykke.

Skal man åbne det mere op, snakker jeg med producenterne og instruktøren om, hvilke scener de gerne vil have, så jeg er sikker på at kunne løfte både historien og de enkelte scener. Derefter snakker jeg med skuespillerne om, hvad de føler sig trygge ved, og hvad de vil gå med til omkring nøgenhed eller sexscener.

Derfra begynder vi at øve scenerne, hvor vi skaber en klarhed over, hvad de enkelte karakterers udvikling er, hvad der er scenens vigtigste øjeblikke, og hvorfor scenen er vigtig i den overordnede historie. Når man har disse grundlæggende ting på plads, koreograferer vi detaljeret hver bevægelse, så ingens grænser brydes.

For mig er det det mest radikale ved processen, at man konstant holder pauser og sikrer sig, at folk er med på, hvor de blev rørt. Det handler om at være tilstedeværende og klar i mælet omkring koreografien og skabe sikkerhed. Ellers bliver det ikke intimt og fysisk«.

Hvordan blev du involveret i arbejdet som intimkoordinator?
»Jeg startede som bevægelsesinstruktør (en person, der assisterer skuespillere i deres fysiske udtryk, red.) i 90’erne, hvor jeg fra starten gik meget op i at sikre skuespillernes velbehag. Jeg begyndte så for alvor på at udvikle praksissen i 2014, hvor jeg brugte to år på at researche og udvikle det.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Intimacy on Set – Introduction from ita o’brien on Vimeo.

I slutningen af 2015 var der så en underviser på en dramaskole, der bad mig komme og undervise i det arbejde, jeg havde udviklet. Derefter fangede det så folks interesse. Det var perfekt timet, jeg stod klar med de helt finpudsede retningslinjer, og industrien lytter nu endelig og efterspørger det, hvilket er fantastisk«.

Flere virkelighedstro sexscener

Tror du, at man kan se i det færdige resultat, om en produktion har brugt en intimkoordinator?
»Der findes rigtigt mange film med gode sexscener, men mit håb er, at kvaliteten automatisk har et højere bundniveau, når alle sexscenerne laves på denne måde. Kender du det, når man ser en film, hvor man føler sig utilpas, når man ser sexscenerne? I de tilfælde tror jeg ofte, at skuespillerne har været utilpasse.

Når skuespillerne føler sig tilpasse og trygge og ikke bruger energi på konstant at fokusere på, hvor de bliver rørt, så kan de fokusere langt mere på deres skuespil.

Jeg mener, at vores seksuelle udtryk og vores seksuelle måde at elske på er den stærkeste menneskelige relation, og det ville være fantastisk, hvis der var flere smukke og virkelighedstro sexscener«.

Intimkoordinator er et nyt begreb, men er det faktisk nyt i praksis?
»Efter Weinstein-skandalen, og dermed MeToo og Time’s Up, er alle blevet opmærksomme på, at der er en skævvridning i magtfordelingen, som skal stoppes. Det er jo sådan, at hvis en sexscene ikke bliver lavet ordenligt, kan skaden på skuespillere både være fysisk, men også emotionel eller psykologisk.

Derfor har mange indført et adfærdskodeks, der udtrykker reglerne for intimitet og giver en klar og positiv proces frem mod at lave sexscener på en sikker måde.

Der arbejdes med folks privatsfære, og det er også derfor, at jeg, sammen med en række kollegaer, har lavet en intimitetsguide, der kan give alle en helt klar fremgangsmåde, så alle kan gøre det ordenligt«.

Nu har vi mest talt om romantiske intime scener, men hvordan arbejder man med at gøre voldelige eller voldtægtsscener trygge for skuespillerne?
»I den slags intime scener, der udvikler sig voldeligt, er det grundlæggende arbejde det samme, men man tager ekstra mange hensyn. Som intimkoordinator ville jeg bede om at arbejde sammen med en stuntkoordinator, hvor man både arbejder med fysikken i det intime og det fysiske.

De voldelige elementer skal simpelthen bare behandles, som man sædvanligvis arbejder med den slags scener – alle følelser skal tages ud af det, skuespillerne skal være med på, hvor de bliver rørt.

Det hjælper virkelig i at støtte skuespillerne, så de ved, hvad der, rent fysisk, præcis kommer til at ske hver gang. Efter scenen er overstået, sikrer jeg mig, at de er helt ok. Efter nogle dage snakker jeg med dem igen, hvis der skulle være noget tilbagevendende. For på dagen kan man godt sige ’det er fint’, men ofte, hvis der er sket noget grænseoverskridende, rammer det først folk senere. Hvis der så er noget ubehag, snakker vi med alle om det og sikrer os, at det ikke sker igen, og at alle fortsat føler sig trygge på deres arbejdsplads«.

At hjælpe de unge og uerfarne

Du har arbejdet på Netflix-serien ’Sex Education’. Hvad var din rolle på den serie?
»Det var den første serie eller film, jeg har arbejdet på som intimkoordinater. Jeg blev inviteret til et møde med instruktørerne og producerne, hvor de fortalte mig om seriens temaer og plot. Der sagde jeg med det samme til dem, at det bedste, jeg kunne gøre, var at lave de workshops, jeg førhen har lavet på teaterstykker, inden optagelserne gik i gang.

Vi havde en dag med alle instruktører, producere, kamerafolk, instruktørassistenter og alle skuespillerne, hvor vi snakkede i dybden om scenerne, inden vi rent fysisk gik i gang med at udforske scenerne. På den måde havde alle i produktionen været en del af og forstået arbejdet og retningslinjerne. Det håber og tror jeg på skabte et virkelig godt arbejdsmiljø og en god atmosfære.

Under optagelserne var jeg ikke til stede under de mindre, intime scener, men jeg var der, når alle de centrale sexscener skulle optages. Det var skønt. Den sidste dag jeg arbejdede på serien, sagde producerne til mig, at den bedste beslutning, de tog, var at afholde workshoppen om intimitetsretningslinjerne. Så det var en meget glædelig situation for mig«.

Kedar Williams-Stirling og Emma Mackey i ‘Sex Education’.

Flere af skuespillerne i serien er ret unge. Var det en udfordring?
»Det var en af producernes bekymringer, fordi de vidste, de skulle arbejde med skuespillere, der muligvis ville være uerfarne. Jeg arbejdede især med de skuespillere, der ikke før havde lavet sexscener, og jeg gjorde mit ypperste for at støtte dem og forklare processen.

Der var en af de unge skuespillere, der skulle have mange sexscener, og da vi nåede halvvejs gennem workshopdagen, kom han over til mig og sagde: ’Jeg var så nervøs, men nu hvor vi er i gang, føles det bare som en helt normal arbejdsdag’. Det er præcis det, man går efter. Når alt er koreograferet, og skuespillerne føler sig tilpasse med scenen, kan de gentage den mange gange, uden det skaber ubehag, så instruktøren kan få alle de ønskede kameravinkler«.

HBO har for nylig ændret deres politik, så der altid skal være en intimkoordinator til stede ved sexscener. Ved du om Netflix har overvejet at implementere noget lignende?
»Siden optagelserne sluttede, har jeg arbejdet nonstop. Men intentionen er, at jeg skal holde et afsluttende møde med producerne, instruktørerne og nogle folk fra Netflix for at drøfte processen og finde ud af, hvad næste skridt skal være. Det er meget positivt. Og HBO’s tiltag er fantastisk. Jeg har været i kontakt med hende, der er blevet fastansat hos dem, og vi erfaringsudveksler meget.

Det er vigtigt, at vi arbejder sammen i branchen, så vi sikrer os, at der er en enighed om fremgangsmåden verden over, og at alle tager de bedst mulige praksisser i brug.

Jeg håber, at vores arbejde kan få alle på filmholdet til at være klar over, hvordan man bedst griber intimitet og nøgenhed an«.

Læs også: Det skal du streame i januar – ‘True Detective’-comeback, sex på Netflix og vinterens DR-serie 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af