’The Favourite’: Tre bossladies udgør årets saftigste ensemble i 10-dobbelt Oscar-nomineret film

’The Favourite’: Tre bossladies udgør årets saftigste ensemble i 10-dobbelt Oscar-nomineret film
Emma Stone i 'The Favourite'.

»Yas, Queen!« havde jeg lyst til at råbe til både Olivia Colman, Emma Stone og Rachel Weisz under den græske absurdist Yorgos Lanthimos’ satiriske hofdrama ‘The Favourite’, der fortjent er nomineret til 10 Oscars. De tre bossladies udgør et sjældent fornøjeligt triumvirat i historien om to hofdamers magtkamp for at vinde den svagelige dronning Annes gunst i 1700-tallets England.

Olivia Colman spiller Anne, der lider slemt af gigt og derfor primært leder landet fra sengen. Hun er infantil og kolerisk, og det udnytter hendes barndomsveninde og betroede rådgiver Lady Sarah Churchill (Rachel Weisz) til at tage styringen. »Du ligner en grævling«, siger hun om dronningens makeup før et vigtigt møde og overbeviser hende om, at hun umuligt kan møde op i den mundering.

Olivia Colman som dronning Anne

Indflydelsen over dronningen sikrer hun sig også ved gå i seng med hende. Lady Sarahs dagsorden er blandt andet at hæve landets skatter for at intensivere den igangværende krig mod Frankrig, som hendes mand er hærfører for.

Den strategi kører meget godt, indtil Lady Sarahs yngre kusine Abigail Hill (Emma Stone) dukker op på slottet og beder om et job som tjener. Abigail er faldet i graderne, da hendes far har spillet alle penge, og tilmed Abigail, væk. Lady Sarah forbarmer sig over den tilsyneladende uskyldige og yndige stakkel, der endda er faldet i en mudderpøl på vejen. Men Abigail viser sig hurtigt at være langt mere manipulerende end først antaget, opsat på at genvinde sin status.

Først charmer hun sig ind på Lady Sarah, dernæst – til Sarahs store fortrydelse – på Anne. Samtidig forsøger oppositionslederen Robert Harley (Nicolas Hoult) at rekruttere Abigail som meddeler fra dronningens gemakker, men også han har undervurderet hende.

Olivia Colman er den, der har fået mest opmærksomhed for filmen. Hun vandt en Golden Globe og er nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. Colman er da også fantastisk som den barnagtige dronning, der får hyppige raserianfald uden grund, men som Colman giver en tragisk dybde. Som filmen skrider frem, fatter man både sympati for hendes skæbne og opdager, at hun ikke er så uvidende, som hun umiddelbart fremstår, men på sin egen vis er lige så kalkulerende som kvinderne omkring sig.

Olivia Colman og Rachel Weisz i ‘The Favourite’.

Først og fremmest er hun ensom og desperat efter omsorg, og hendes 17 kaniner, som i starten af filmen præsenteres som en joke, er pludselig ikke så grinagtige længere, da hun fortæller, at de repræsenterer hvert barn, hun har mistet.

Jeg var dog endnu mere imponeret af Rachel Weisz og især Emma Stone, der begge er Oscar-nominerede for bedste kvindelige birolle. Stone har den egentlige hovedrolle som lykkejægeren Abigail, der formår at holde fast i vores sympati, mens hun langsomt løfter sløret for sin intrigante karakter under englekrøllerne. Iskolde Weisz er mere ligefrem i sin magtsyge og spytter den ene formidable spydighed ud efter den anden.

Men under den hårde facade – kostumier Sandy Powell har klædt hende i skarptskårne powersuits – emmer også en ægte kærlighed til dronningen, som er rørende. Filmen handler om magtspil, men også om at opnå og miste loyalitet og hengivenhed.

‘The Favourite’ er Yorgos Lanthimos’ første film, som han ikke selv har skrevet. Deborah Davis og Tony McNamaras sylespidse manuskript passer dog perfekt til Lanthimos’ kulsorte og kyniske stil, om end filmen ikke er helt så ond eller absurd som instruktørens tidligere film ‘Dogtooth’, ‘The Lobster’ og ‘The Killing of A Sacred Deer’. Han har droppet skuespillernes sædvanlige monetone deadpan-levering, men bibeholdt sin fremmedgørende stil gennem fotograf Robbie Ryans brug af blandt andet hurtige panoreringer, tracking shots og fiskeøje-linse, der fremhæver slottets monumentale lokaler og dronningens følelse af isolation.

Filmen er delt ind i kapitler med titler som »Det her mudder stinker« og »Jeg drømte, at jeg dolkede dig i øjet med en dolk«. Hvis man er til den form for mørke humor, er replikkerne og skuespillernes kølige levering af dem en fryd. »Det eneste, jeg ved, er, at din vogn venter, og min tjenestepige er på vej op med noget, der hedder en ananas«, lyder et snappy comeback.

Nicolas Hoult i hvid paryk og kraftig makeup får som den ligeledes beregnende Harley også lov at skinne med et par gode replikker: »Se, en gærdesmutte, hvor sødt!« udbryder han, inden han skubber Abigail ned i en grøft. Men generelt er mændene latterlige og ubetydelige, hvilket en sjov sexscene med Abigail og hendes bejler, adelsmanden Samuel Masham (Joe Alwyn), understreger.

Det er kvindernes interne magtkamp, der gælder.


Kort sagt:
Olivia Colman, Emma Stone og Rachel Weisz burde alle blive kronet som dronninger og står for årets saftigste ensemble i Yorgos Lanthimos’ sorthumoristske Oscar-Favourite om tre kvinders intense magtkamp ved hoffet.

Læs også: Tirsdagens Oscar-nomineringer: Alt hvad du skal lægge mærke til – fra Bradley Coopers nedtur til Netflix’ triumf

Spillefilm. Instruktion: Yorgos Lanthimos. Medvirkende: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Nicholas Hoult. Spilletid: 120 min.. Premiere: Kan ses på Blockbuster og Viaplay
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af