‘Cold Pursuit’: Liam Neeson smider den gravalvorlige maske – og det klæder ham

‘Cold Pursuit’: Liam Neeson smider den gravalvorlige maske – og det klæder ham
Liam Neeson i 'Cold Pursuit'. (Foto: SF Studios)

Det sker tit, at rettighederne til succesfulde europæiske film opkøbes af amerikanske produktionsselskaber, så de kan lave et engelsksproget remake, der ikke får amerikanerne til at kløjes i underteksterne.

Det er dog sjældent, at den oprindelige instruktør får lov til at følge med, men det er netop tilfældet med ‘Cold Pursuit’. Her har norske Hans Petter Moland (‘Flaskepost fra P’) fået mulighed for at genindspille sit sorthumoristiske actiondrama ‘Kraftidioten’ i en stærkt amerikaniseret version, hvor Stellan Skarsgård er udskiftet med Liam Neeson og serberne med indianere.

Handlingen udspiller sig omkring den sneklædte flække Kehoe, hvor Nels Coxman (Liam Neeson) arbejder som sneplovsfører og bor sammen med konen Grace (Laura Dern) og sønnen Kyle i et lille hus midt i de billedskønne Rocky Mountains. Idyllen brydes dog brat, da Kyle pludselig findes død af en heroinoverdosis. Politiet afskriver det som selvforskyldt, men Nels er skeptisk.

(Foto: SF Studios)

Det er først, da Nels sidder med jagtriflen i munden, at Kyles forskræmte og forslåede ven kryber frem fra sit skjul og afslører, at han og Kyle hjalp den lokale narkobaron Viking med at smugle kokain ind via lufthavnen. Det bliver begyndelsen på Nels’ hævntogt, der også udløser en blodig bandekrig mellem Viking og den rivaliserende indianerbandeleder, White Bull.

På papiret kan man let mistænke ‘Cold Pursuit’ for at være endnu en actionfilm, hvor Liam Neeson skal demonstrere det helt særlige sæt færdigheder, han blev ikonisk for i ‘Taken’. Heldigvis er det lykkedes for Hans Petter Moland at overføre den sorte nordiske humor fra ‘Kraftidioten’ til det amerikanske format, hvilket ikke er overraskende med tanke på, hvor meget originalen trak på Coen-brødrenes ‘Fargo’.

Der er blandt andet en scene, hvor den arrogante, kostfanatiske mafiaboss Viking, spillet fremragende af britiske Tom Bateman, går fuldstændig i selvsving, da han opdager, at en af hans håndlangere har givet hans søn en plasticindpakket købekage med i skole: »Ved du, hvad det eneste er, som den her ikke indeholder? Rottegift!«.

Den slags er et frisk pust, der hæver ’Cold Pursuit’ over de mange middelmådige actionbaskere, Liam Neeson efterhånden har lagt navn til.


Kort sagt:
Norske Hans Petter Moland forbedrer sin egen norske original med en veloplagt Liam Neeson, der har smidt lidt af den gravalvorlige maske. Det klæder ham.

Læs også: Racisme-anklagerne regner ned over Liam Neeson – rød løber-event blev aflyst i New York

Spillefilm. Instruktion: Hans Petter Moland. Medvirkende: Liam Neeson, Tom Bateman, Tom Jackson, Emmy Rossum, Laura Dern. Spilletid: 118 min.. Premiere: Den 28. februar
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af