Til alle, der er rundforvirrede over, hvad der foregår i ’True Detective 3’

Sjette og tredjesidste afsnit ’True Detective’ kom et skridt nærmere en opklaring af mordgåden – og tror man på en populær fanteori, er mysteriet næsten allerede løst.
Til alle, der er rundforvirrede over, hvad der foregår i ’True Detective 3’
Mahershala Ali i 'True Detective'.

(Læs først, når du har set sjette afsnit i tredje sæson ’True Detective’ – og hvis du kan leve med potentielt at få sagen opklaret af en fanteori)

Jeg er sådan rimeligt begejstret for ’True Detective’ sæson 3 om end også moderat irriteret over seriens endeløse række af formummede samtaler om, hvad hvem vidste hvornår og hvordan og især hvad de ikke vidste dengang og heller ikke lidt senere og slet ikke nu, men som vi måske alle sammen ved lidt mere om lige om lidt.

Nic Pizzolattos tredobbelte tidsflikflak er ambitiøs, men til tider også mere benspændende end spændende. Og for egen regning skal jeg gerne indrømme, at jeg fra tid til anden ligesom bare kigger på snakkescenerne uden at have nogen som helst idé om, hvad og hvem de taler om. At der går syv dage mellem hvert afsnit hjælper selvfølgelig heller ikke på sagen, hvilket jo er skæbnens ironi, når vi har at gøre med en fortælling om erindring og hukommelsestab.

I mandagens tredjesidste episode kom der dog skred i sagerne mod slutningen, hvor den alkoholiserede far Purcell, spillet af evig mega-boss Scoot McNairy, brød ind i Hoyt-familiens hjem, entrerede en lyserød udgave af Twin Peaks’ Red Room og udbrød »What the hell… She was in here« med reference til den forsvundne datter Julie. Hvorefter skurkagtige Harris James sneg sig op på ham bagfra. Fade to black.

Og så kan man jo godt være lidt sådan, Hoyt-who? Harris-hvem? What-the-overall-fuck?

Internettet må have svar, tænkte jeg efterfølgende, og hvis slutningen hensatte andre end mig til en rundforvirret position som førstetilbeder af Konfucius, og man ikke orker at 1) gå tilbage og gense afsnittene, 2) google eller 3) læse på engelsk, kan jeg jo velvilligt dele min nyfundne forståelse af Pizzolattos puzzlelatto.

For det viser sig, at det efterhånden virker vældigt sandsynligt, at en populær fanteori er ved at blive bekræftet.

Hoyt-who?

Hoyt Foods er en kyllingevirksomhed, der er blevet bragt i spil flere gange i løbet af sæsonen. Vores uheldige helte Wayne Hays og Roland West besøgte hovedkvarteret i afsnit tre, efter det stod klart, at virksomheden gennem organisationen Ozark Outreach Center udlovede en dusør til folk, der kunne hjælpe med efterforskningen af de forsvundne børn. Til Wayne og Rolands store overraskelse havde Hoyt fået tilladelse af anklagemyndigheden bag deres ryg.

Wayne og Roland på besøg hos Hoyt i afsnit tre.

Hoyt ville gerne hjælpe, da moren til de to børn, Lucy, tidligere havde arbejdet på fabrikken. Under samtalen fandt vi også ud af, at grundlæggeren Mr. Hoyt stiftede hjælpeorganisationen, da han og hans kone mistede deres barnebarn »for nogle år siden«.

Endelig fik de to efterforskere at vide, at Mr. Hoyt havde været i Afrika på safari siden oktober.

Harris-hvem?

Harris James er en tidligere politibetjent, som vi har set et par gange i serien før seneste afsnit. Han var første betjent på åstedet i den mistænkte Woodards hus, hvor et veritabel shootout havde fundet sted forinden. Her havde Harris rig mulighed for at plante den taske med de forsvundne børns ting, som blev brugt som det primære bevismateriale til at frame den arme krigsveteran Woodard for forbrydelsen.

I det nye afsnit møder vi i 1990-tidslinjen Harris som sikkerhedschef for Hoyt, et job, han har fået, fremgår det, et år efter Purcell-sagen oprindeligt blev lukket. Et billede på væggen af Harris og Mr. Hoyt med deres trofæer efter en jagt indikerer et tæt forhold mellem de to.

Det gør det alt sammen pænt sandsynligt, at han er den politimand, som tilbage i 1980 snusede rundt og stillede spørgsmål om sagen uden om Roland og Wayne. Mon ikke også det var ham, der fjernede fingeraftryk fra sagsmappen?

Harris James, tidligere politibetjent og nu sikkerhedschef for Hoyt Foods.

Harris James må være manden, der har obstrueret sagen indefra – formentlig fordi han hele vejen igennem har arbejdet for Hoyt. Dertil kommer, at gammelmands-Wayne ser Harris blandt de vietnamesiske soldater, der hjemsøger ham på kontoret. Endte Wayne (og Roland) mon med at slå ham ihjel? Det er der noget, der kunne tyde på. I nutidssporet nævner tv-intervieweren således, at Harris forsvandt under 1990-efterforskningen, og nogle Reddit-fans gætter på, at Wayne og Roland faktisk fandt Julie (og gerningsmændene) i 1990, men lod hende gå for hendes egen sikkerheds skyld.

What-the-overall-fuck?

Så hvor fører alt dette os hen?

Jo, sporene indikerer unægtelig, at Hoyt er den store skurk. Og teorien går på, at mor-Lucy simpelthen har solgt sin datter til The Hoyts, der har efterkommet deres datters ønske om en erstatning for sit døde barn. Vi ved jo fra fætter-Dan, at Lucy manglede penge, efter hun ikke tjente mere på prostitution. Og måske troede hun oprigtigt, at Julie ville få et bedre liv hos de rige Hoyts. I forrige afsnit bemærkede Wayne, at Lucy brugte udtrykket »children should laugh«, som også figurerede i kidnapningsbrevet, der meget vel kan være hendes fabrikation.

Lillebror Will har måske prøvet at beskytte sin søster, hvilket blev hans død. I det nye afsnit erfarede vi jo, at de udvekslede breve gennem hullet mellem deres værelser – deres forhold var tæt.

Teorien medtænker også den brune bil, som tv-intervieweren i nutiden bringer på bordet over for gammelfar-Wayne som et vigtigt spor.

Junius i seneste afsnit ‘True Detective’.

Under Amelias bogoplæsning afbrydes hun således af en sort mand med et dødt øje, Junius. Som man måske husker, aflagde vidner rapport om en hvid kvinde og en sort mand med et dødt øje, som kørte mistænkeligt rundt i området i en lækker brun Sedan. Og vi husker måske nok, at da Wayne og Roland afhørte den eneste sorte mand med et dødt øje, de kunne opstøve, sagde han, at der med garanti fandtes andre med et lignende signalement. Det var nemlig en ikke atypisk skade, hvis man arbejdede på… ja, Hoyts kyllingefabrik.

Mon ikke denne mand er Junius, og mon ikke kvinden er Hoyts nu altså barnløse datter? Denne formodning underbygges af en bag kameraet-optagelse, som muligvis datteren (som vi så på maleriet i Hoyt-hovedkvarteret) i Devil’s Den, hvor Will blev fundet. De to har kunnet mødes på kyllingefabrikken, og Junius kan være blevet overtalt til at scoute efter små piger af alle de penge, en kyllingearv kan købe.

Spot den potentielle Hay-datter 1.07 minutter inde.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I øvrigt ved vi, at Mr. Hoyt himself skal spilles af Michael Rooker (’The Walking Dead’, ’Guardians of the Galaxy’), som er en af de mest skurkagtige skuespillere, man kan komme i tanke om.

Er den købt? Selv hvis profetien går i opfyldelse, mangler vi stadig svar på en lang række spørgsmål, heriblandt hvem der konkret slog Will ihjel, hvorfor han blev lagt med dukkerne og i bedestilling, hvilken rolle statsanklageren Gerald Kindt og borgmester Blevins spiller, og hvor meget Wayne egentlig har glemt siden 1990.

To afsnit tilbage. Keep guessing.

Læs også: Anmeldelse af ‘True Detective’ sæson 3

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af