Syv alternative superheltefilm, du kan streame, når du har åndet ud efter ’Joker’

Todd Phillips kontroversielle ’Joker’ buldrer derudaf ved billetlugerne i USA såvel som Danmark. Det er dog ikke den første film, der har skåret et friskt take på superheltegenren. Disse anbefalelsesværdige titler kan fanges på streaming-tjenesterne lige nu.
Syv alternative superheltefilm, du kan streame, når du har åndet ud efter ’Joker’
James Gunns 'Super'.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Chronicle’ (2012)

Hvordan ville det se ud, hvis tre helt almindelige amerikanske teenagere pludselig fik overnaturlige kræfter? Præmissen for ’Chronicle’ lyder måske ikke så alternativ i superhelteregi, men instruktør Josh Tranks genistreg består i at vise, hvordan det faktisk ville se ud. Gennem det i dag lidt slidte, men her ret velfungerende found footage-greb skildrer filmen de tre unges forbløffelse, nysgerrighed og i sidste ende vidt forskellige måde at håndtere deres nyfundne kræfter, så man tror på, at det kunne være sket i virkeligheden.

Trank vender det lave budget til en fordel og skaber naturalistisk troværdighed, mens stjerneskuddene Dane DeHaan og Michael B. Jordans præstationer giver følelsesmæssig resonans i hovedrollerne. ’Chronicle’ gjorde Trank til et hot nyt navn – siden floppede han stort med ’Fantastic Four’.

Kan ses på Blockbuster og SF Anytime.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Midnight Special’ (2016)

Jeff Nichols’ underspillede indiefilm om en far på flugt med sin lille søn er både syret og uhyggelig, men den er også et knugende familiedrama, der på en langt mindre, om end dobbelt så effektiv skala som ’X-Men’-franchisen udforsker desperationen efter at blive behandlet humant af et samfund, der ser folk med særlige evner som én af to potentielle onder: Våben eller Messias.

Nichols hofskuespiller Michael Shannon er faren Roy, der har både FBI og en religiøs kult i hælene på jagt efter otteårige Alton (Jaeden Martell fra ’It’), hvis øjne stråler af lys, og som synes at være i ’E.T’sk forbindelse med en anden verden. 80’er-Spielberg-inspirationen besjæler filmens følsomme portræt af Alton, mens ’Midnight Special’s vidunderligt originale, foruroligende fortælling inficeret med dommedagsmytologi er 100 procent Nichols.

Kan ses på Blockbuster.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Unbreakable’ (2000)

Få kunne have forudset det i 2000, men M. Night Shyamalans ’Unbreakable’ lagde sammen med Bryan Singers ’X-Men’ fra samme år grundstenen til det 21. århundredes frådende superheltebesættelse. Om end få genreslægtninge sidenhen har matchet ’Unbreakable’s atmosfæriske low key-suspense og smægtende Shyamalan-karakteristiske farveæstetik. Familiefaren David Dunn (Bruce Willis) er eneste overlevende fra en horribel togulykke, der synes at have gjort ham usårlig. Eller har han altid været det?

Dunn springer ud som frelsende selvtægtengel, guidet af den handicappede tegneserienørd Elijah (Willis’ ’Die Hard’-buddy Samuel L. Jackson). Men hvor der er en superhelt, må der også være en superskurk… Igennem psykisk forstyrrede Elijahs forsøg på at bruge tegneserielogik til at få den virkelige verdens kaos til at give mening, går ’Unbreakable’ veloplagt meta på genren med et svirp af psykologisk thriller. Fortsættelserne ’Split’ og ’Glass’ tog hudfletningen af samfundets superheltefascination versus psykisk sygdom skridtet videre ­– skønt sidste kapitel maveplaskede i twist-liderlighed.

Kan ses på Viaplay.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Kick-Ass’ (2010)

Strippet for superkræfternes glans er ‘Kick-Ass’-heltene selvtægtsudøvere i parykker og grimme kostumer. Underdog-stemningen er total i Matthew Vaughns filmatisering af tegneserien af samme navn, hvor highschool-eleven Dave (Aaron Taylor-Johnson) beslutter sig for at blive superhelt – i den virkelige verden, hvor der ikke findes overnaturlige kræfter.

Daves gør-det-selv-tilgang til helterollen som Kick Ass går rent hjem, ikke mindst på grund af filmens andre alternative helte: Nicolas Cages eksbetjent Big Daddy og hans hårdtslående datter Hit-Girl, der blev gennembruddet for den 12-årige Chloe Grace Morëtz. Med Superbad’s McLovin som dårligt klædt skurk og hans gemene far D’Amico (Mark Strong) er de onde heldigvis lige så kiksede.

Kan ses på Netflix, HBO Nordic og Viaplay.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Birdman’ (2014)

Alejandro González Iñárritus ’Birdman’ er i sagens natur ikke en superheltefilm som sådan, men i denne artikels alternative univers går den an: Den fortæller nemlig på både humoristisk og formfuldendt vis om, hvad superhelte-skuespillere må gå igennem for at få lov at lægge kappen på hylden.

I kulissen til en Broadway-opsætning af Raymond Carvers novellesamling ’What We Talk About When We Talk About Love’ kæmper eks-Batman Michael Keaton i metarollen som eks-Birdman Riggan Thomson mod sit mørke alter egos super-fugl, der lefler for et franchise-comeback, mens han søger kritisk anerkendelse på de skrå brædder.

Emma Stone som hans udbrændte datter og de krukkede backstage-affærer sætter løbende ild til lokummet i den Oscar-vindende one-shot-efterlignende fortælling om den sande superkræft: »Ignorancens uventede dyd«.

Kan ses på Netflix.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Super’ (2010)

James Gunn sjove og voldelige superheltefilm fortæller historien om Frank Darbos (Rainn Wilson), der – efter hans kone forlader ham til fordel for en hensynsløs narkobaron – erklærer krig mod alle byens forbrydere under sit alter ego Crimson Bolt. Gunn var i sine unge dage i lære hos Troma Entertainment, der er kendt for deres splattede og politisk ukorrekte B-film, heriblandt en anden meget alternativ superhelt, ’The Toxic Avenger’. Gunn har taget en masse af Troma-ånden med sig videre i ’Super’, hvor et af højdepunkterne netop er de grove og komiske splattereffekter.

Selvom filmen skuffede ved billetlugerne, fik folkene hos Disney øjnene op for Gunns talent og tilbød ham at skrive og instruere deres to ’Guardians of the Galaxy’-film, som på trods af deres mere familievenlige indpakning stadig indeholder meget af Gunns humor.

Kan ses på SF Anytime og Blockbuster.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Hellboy’ (2004) & ’Hellboy II: The Golden Army’ (2008)

I 2004 var udbuddet af superheltefilm forholdsvis lille. De film, der fandtes, var alle meget polerede og klassiske, men posen blev i den grad rystet, da den mexicanske instruktør Guillermo Del Toro kastede sig over den populære ’Hellboy’-tegneserie. Resultatet blev en mørk og selvironisk film, som stod i skarp kontrast til eksempelvis Sam Raimis ’Spider-Man’. Særligt distinkt er den visuelle stil, som Del Toro bragte med sig, og som løftede superheltegenren op på et hidtil uset kunstnerisk niveau.

Begge films brug af især praktiske effekter er blandt det flotteste, verden endnu har set, og så bestrider Ron Perlman rollen som den røde djævel til noget nær perfektion.

’Hellboy’ kan ses på Netflix, Amazon Prime og Blockbuster.

’Hellboy II: The Golden Army’ kan ses på SF Anytime og Blockbuster.

Læs også: Vægttab, dans og De Niro: Sådan forberedte Joaquin Phoenix sig til rollen som Jokeren

Læs også: Disse film skal du streame i oktober – fra ‘Breaking Bad’-efterfølger til Eddie Murphys comeback

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af