’Mord på DR2’: Adventskalender med kendte værter i mordkikkerten er en stilsikker true crime-spoof

’Mord på DR2’: Adventskalender med kendte værter i mordkikkerten er en stilsikker true crime-spoof
En række af DRs profiler mistænkes for mord i ny adventskalender. (Foto: DR)

Hvis man synes, der går lidt for meget familiehygge og nissemagi i den ovre på DR1, har søsterkanalen DR2 for vane at komme med et satirisk alternativ til en mere moden målgruppe. For et par år siden bød Nikolaj Steens ‘Labans jul’ eksempelvis på tragikomik af den bedste skuffe med Peter Frödin som afdanket centernisse.

I år serverer DR2-adventskalenderen ikke den store julestemning, men tonen er ikke blevet mindre satirisk. Asger Kjær (‘Sjit Happens’) og Anders Grau (’10 år senere’) har begge stået for instruktion og manuskript til ‘Mord på DR2’, der gennem fire afsnit parodierer den populære og efterhånden gennemtærskede true crime-genre.

Mysteriet om den slikglade lydtekniker Uffe ‘Guffe’ Søborgs pludselige død skal opklares. Han blev fundet livløs – tilsyneladende forgiftet – i en sofa under optagelserne til det klimabevidste livsstilsprogram ‘Julebal i forbrugsland’, hvor Niels Krause-Kjær, Christine Feldthaus, Ane Cortzen, Nikolaj Kirk og Knud Romer skulle medvirke. Alle virker til at have et horn i siden på Uffe og hinanden – blandt andet som følge af en nisseleg, der er gået over gevind.

Sagen gennemgås i interviews, hvor de medvirkende er en spøjs blanding af virkelige tv-personligheder, der spiller sig selv, og skuespillere, der spiller kollegaer på produktionen. Og uden de kendte DR-personer, der spiller overraskende godt, ville miniserien nok ikke have den store appel.

Det er blandt andet ret morsomt at høre ‘Deadline’-vært Niels Krause-Kjær og livsstilsekspert Christine Feldthaus mistænkeliggøre hinanden. »Jeg går med en fornemmelse af, at der er lidt ‘American Psycho’ over ham«, siger Feldthaus til intervieweren, hvorefter Krause-Kjær siger: »Hun snakker, og hun snakker, og hun snakker. Ville man gøre det, hvis man var fuldstændig uskyldig?«.

True crime-formlen følges minutiøst og stilsikkert med rekonstruktioner, blåtonede billeder og dyster underlægningsmusik. Og det er rimelig skægt at se en 3D-visualisering af en juleklejne, som muligvis kan have forgiftet Uffe. Men efter de to første afsnit savner jeg nu også, at den lidt stillestående miniserie, som indtil videre ikke ligefrem har været lårklaskende sjov, sprænger genrerammerne mere.

Netflix-serien ‘American Vandal’ viste gennem to sæsoner, hvordan en true crime-spoof kan være forfriskende og sjov, selvom mysterierne handler om platte sager som penis- og lortejokes. Samtidig havde serien også noget reelt på hjerte om unges liv på de sociale medier og magtstrukturer på amerikanske highschools.

Selvom genrelegen er mildt underholdende, føles ‘Mord på DR2’ anderledes flad. Måske det faktisk havde været sjovere, hvis mysteriet i DR-byen havde omhandlet noget mindre dramatisk end et mord. Så ville den dystre krimistil pludselig være endnu mere absurd og karikeret.

Med to afsnit igen på blot 15 minutter hver kan jeg ikke løbe fra, at jeg nok kommer til se adventskalenderen færdig for lige at finde ud af, hvem der er den skyldige. Det kan jo også godt være, at Kjær og Grau har en overraskelse i ærmet.


Kort sagt:
Adventskalenderen ‘Mord på DR2’ er et stilsikkert true crime-spoof med kendte DR-værter i skriftestolen, men miniserien holder sig også lovligt meget til den velkendte genreformel.

Anmeldelsen er baseret på de to første afsnit.

Tv-serie. Hovedforfattere: Asger Kjær & Anders Grau. Medvirkende: Niels Krause-Kjær, Christine Feldthaus, Ane Cortzen, Nikolaj Kirk, Knud Romer m.fl.. Spilletid: 4 afsnit a 15 min.. Premiere: Nyt afsnit hver søndag.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af