’The Great’: Elle Fanning og Nicholas Hoult er i hopla i ’The Favourite’-beslægtet serie

’The Great’: Elle Fanning og Nicholas Hoult er i hopla i ’The Favourite’-beslægtet serie
Elle Fanning i 'The Great'.

Katarina den Store er en af historiens mest magtfulde og berømte kvinder. Hun sikrede sig i 1762 den russiske trone gennem et statskup mod sin mand og blev som den længst regerende kvinde i Ruslands historie siddende i 34 år, hvor hun udvidede imperiet og reformerede blandt andet kirkegods, administration og uddannelsessystem.

Miniserien ‘The Great’ med Elle Fanning og Nicholas Hoult fortæller, hvad serien selv kalder en »occasionally true story«, om den unge kejserindes ankomst til hoffet og planlægning af statskuppet.

Serien har rigtigt nok set stort på tidslinje og historisk akkuratesse, men til gengæld skruet gevaldigt op for underholdningsværdien i et satirisk univers, der blander opstyltet kostumedrama, absurd humor og løssluppen sex med politiske konspirationer og pludselige voldsudgydelser. Serien er skabt af Tony McNamara, som skrev manuskriptet til Yorgos Lanthimos’ fabelagtige kostumedrama ‘The Favourite’, og det mærker man tydeligt på tonen. ‘The Great’ falmer i sammenligningen, men det er også uretfærdigt store sko at udfylde. Jeg var i starten lidt skuffet over serien, men blev efterhånden opslugt.

Vi møder 19-årige Catherine (Fanning), som hun hedder på engelsk, da hun ankommer til hoffet fra Tyskland med romantiske drømme om, at hendes kommende mand, kejseren Peter 3. (Hoult), er hendes store kærlighed. I stedet møder hun en imbecil, barnagtig, forlystelsessyg og magtfuldkommen sociopat, der primært bruger tid på at drikke, knalde sine elskerinder, beordre drab eller tortur og udbryde »Huzzah!« over sine egne proklamerede sejre. Han er typen, der gentager alle sine vittigheder, når folk ikke grinede første gang.

Nicholas Hoult i ‘The Great’.

Catherine er belæst, inspireret af de franske oplysningsfilosoffer og drevet af et idealistisk hjerte. Hun er i chok over den makabre vold – på et tidspunkt beordrer Peter desserten serveret ved siden af hoveder, der har tilhørt svenske soldater og opfordrer til at trykke deres øjne ud – tabene fra den meningsløse krig mod Sverige og den degraderende behandling af alle undersåtter. Da deres ægteskab samtidig er en fiasko og består af mekanisk sex for at avle en arving, beslutter hun sig hurtigt for, at hun ville være en bedre hersker af Rusland.

Allieret med sin hofdame, Marial (Phoebe Fox), og kejserens fremsynede rådgiver, Orlov (Sacha Dhawan), begynder hun at plotte et kup. Men selvom Catherines hjerte og ideer er på rette sted, og hun uden tvivl er en forbedring fra Peter, udfordres hun af sin manglende erfaring og viden om Rusland.

‘The Great’ varer 10 timer. Det føles som meget lang tid, og jeg vil anbefale ikke at bingewatche den, som jeg gjorde. Udviklingen i plot og humor er begrænset, så jeg tror, man vil nyde serien mere i mindre doser.

Der er nemlig masser at glæde sig over. Nicholas Hoult, der også var god i ‘The Favourite’, rammer en fin balance mellem at være komplet usympatisk og latterlig og så alligevel drypvist vinde vores sympati, fordi man får lidt ondt af hans manglende selverkendelse. Elle Fanning har fortrinsvist spillet dramatiske roller, men viser sig her som en skarpsleben komedienne med sans for timing i manuskriptets hvasse fornærmelser og ordkløverier.

Men midt i det karikerede univers formår hun også at indgyde ægte dramatiske følelser. Hendes rosenrøde kinder og ilden i øjnene blusser charmerende op, både når hun taler om litteratur, kunst og uddannelse, og når hendes elsker, Leo (Sebastian De Souza) – en generøs gave fra Peter – lærer hende at spise en fersken.

Huzzah!


Kort sagt:
Replikker og lommeknive er skarpe, og Elle Fanning og Nicolas Hoult er i hopla i ‘The Favourite’-forfatter Tony McNamaras vellykkede satiriske, om end lidt langtrukne, udlægning af Katarina den Stores forsøg på at vippe sin håbløse mand af pinden som kejser af Rusland.

'The Great'. Serie. Hovedforfatter: Tony McNamara. Medvirkende: Elle Fanning, Nicholas Hoult, Phoebe Fox. Spilletid: 10 afsnit á ca. 50 minutter. Premiere: Kan ses på HBO Nordic.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af