’Rick and Morty’ sæson 4B: Gamle gensyn gjorde sæsonfinale forrygende

’Rick and Morty’ sæson 4B: Gamle gensyn gjorde sæsonfinale forrygende
'Rick and Morty'.

Alting genstarter fra nul, når et afsnit er omme. Det er et velkendt træk ved sitcom-genren, som sørger for, at karakterernes relationer og komiske samspil kan fortsætte i nogenlunde samme spor. Men egentlig er de fleste komedieserier bedst, når karaktererne også oplever en gennemgående, dramatisk udvikling. Hvad ville’Friends’ eksempelvis være uden vennernes romantiske forhold og intriger?

Efter en forlængelse på hele 70 nye afsnit synes det åbenlyst, at Dan Harmon og Justin Roilands populære animationsserie ’Rick and Morty’ kommer til at køre med mange enkeltstående eventyr, mens færre afsnit vil blive dedikeret til de længere, gennemgående plottråde. Især i det lys varmede weekendens forrygende sæsonfinale noget så godt.

Denne anden halvdel af sæson 4 fortsætter seriens vanligt høje niveau, hvor massevis af popkulturelle referencer og metajokes samt en deprimerende morale om tilværelsens ligegyldighed gør rumeskapaderne med den geniale videnskabsmand Rick og barnebarnet Mortys evigt fornøjelige. Sæsonen topper i sit sidste afsnit, der netop føltes særligt tilfredsstillende, fordi flere gamle handlingsspor blev genoptaget.

Siden Rick og Morty overvandt The Galactic Federation i tredje sæsons første afsnit, har fanteorier ulmet om føderationens genopståen, ledt an af en ondsindet Morty fra en anden dimension. Man må stadig vente på, at han eventuelt kommer i aktion, men til gengæld fik vi et dramatisk gensyn med Ricks gamle makker Birdperson, der pludselig kæmpede i føderationens tjeneste.

I slutningen af sæson 2 endte Birdpersons bryllupsceremoni med Summers veninde Tammy ikke helt som forventet. Tammy viste sig nemlig at være en undercoveragent for føderationen, mens forholdet til Birdperson blot var et dække for at likvidere galaksens værste forbrydere – heriblandt Rick. Hun endte som bekendt med at skyde sin nye ægtemand, men genoplivede ham til gengæld som cyborg (med det nye navn Phoenixperson) i en post-credit-scene i starten af sæson 3.

I seriens nyeste afsnit, ’Star Mort Rickturn of the Jerri’, vendte de to karakterer for alvor tilbage, hvilket blandt andet resulturede i en blodig, badass og velkoreograferet slåskamp mellem Rick og Phoenixperson. Selvsamme afsnit blev decideret følelsesladet i forbindelse med en anden plottråd fra sidste sæson: Beths klon.

Ricks datter Beth fik nemlig i afsnittet ’The ABC’s of Beth’ fra tredje sæson mod på at prøve kræfter med tilværelsen som rumeventyrer, men idet hun nødigt ville efterlade sin familie, tilbød Rick at efterlade en klonet udgave af hende på jorden. I det nyeste afsnit møder vi rum-Beth, som efterhånden er blevet galaksens mest eftersøgte person i oprørskampen mod førnævnte The Galactic Federation.

I den forbindelse opstår der tvivl om, hvilken af de to Beths der rent faktisk er klonen. Men faktisk er de begge ligeglade med svaret. For de og resten af familien Smith er efterhånden blevet godt trætte af Ricks kyniske, svigefulde og selvoptagede opførsel. Han efterlades alene på sin kontorstol i garagen, tydeligvis hårdt ramt af den kolde skulder fra sine nærmeste.

Det virker, som om familiens tillid til Rick svækkes for hver sæson, og specielt Beth (begge to) formår i denne sæsons afslutning at sige fra over for den far, som sjældent har været der for hende. Med mindst 60 afsnit igen er det dog mere end sandsynligt, at Rick bliver forsonet med familien igen. Dynamikken mellem personerne i den lille familie fungerer da også stadig virkelig godt.

Selvom alvorsstunder som denne, hvor komikken forstummer brat, er kortvarige, gør de ægte indtryk. De viser, at ’Rick and Morty’ ikke kun rummer skør komik og forvirrende handlingsforløb på tværs af dimensioner, men også en samling meget menneskelige karakterer. Og det er en essentiel egenskab for en gakket komedieserie.


Kort sagt:                                                                                                        
’Rick and Morty’s veloplagte fjerde sæson toppede til sidst, hvor gamle plottråde blev forenet i en spændende, sjov og deprimerende finale.

’Rick and Morty’. Serie. Hovedforfattere: Dan Harmon, Justin Roiland. Medvirkende: Justin Roiland, Chris Parnell, Spencer Grammer, Sarah Chalke, Dan Harmon. Spilletid: 10 afsnit á 23 min. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af