’Den som dræber – fanget af mørket’ sæson 2: Dansk krimiserie slår på alle nordic noir-tangenterne

’Den som dræber – fanget af mørket’ sæson 2: Dansk krimiserie slår på alle nordic noir-tangenterne
Natalie Madueño i 'Den som dræber – fanget af fortiden'. (Foto: Viaplay)

Hører du til dem, der stadig ikke har fået nok af et blåtonet, nordisk efterårslandskab kombineret med efterforskere, der forsømmer deres familie til fordel for jobbet, og psykopatiske mordere, som slår uskyldige personer ihjel som konsekvens af deres traumatiske fortid?

Så er Viaplays nye sæson af ’Den som dræber – fanget af mørket’ lige noget for dig.

I anden sæson har profileren og seriemordereksperten Louise Bergstein (Natalie Madueño) fra første sæson indtaget hovedrollen. Denne gang bliver hun personligt involveret i en brutal mordsag, da hendes afdøde mors bedste veninde, Alice (Solbjørg Højfeldt), kontakter hende, fordi hun har brug for hjælp med til at opklare et fem år gammelt mord på hendes dengang 18-årige søn Markus.

På trods af at gerningsmanden med få måneders mellemrum dræbte yderligere to unge drenge i det samme skovområde, som Markus blev fundet i, er det endnu ikke lykkedes politiet at opklare sagen.

Alice er kort tid forinden blevet erklæret uhelbredeligt syg af kræft, hvorfor hendes største ønske nu er at komme til bunds i tragedien inden hendes snarlige død. Louise kaster sig over sagen med liv og sjæl og bliver en del af det lokale efterforskningsteam, der er ledet af den hårdtarbejdende og sympatiske betjent Karina Hørup (Helle Fagralid).

Alt imens de ihærdigt forsøger at skitsere gerningsmandens profil, pustes der nyt liv i efterforskningen, da endnu en ung mand bliver fundet dræbt i selvsamme skov, hvorfor efterforskerne nu er nødsaget til at speede arbejdet op for at undgå yderligere drab.

Ligesom i første sæson (og den oprindelige serie på TV 2) følger plottet en whydunnit-opbygning frem for den klassiske whodunnit, hvilket betyder, at seriemorderens identitet allerede afsløres i første afsnit. Denne opbygning kan lykkes, hvis seriemorderens motiv er bygget på et komplekst, sårbart og ikke mindst overraskende karakterportræt.

‘Den som dræber – fanget af fortiden’. (Foto: Henrik Ohsten/Viaplay)

Men halvvejs inde i sæsonen tyder det ikke rigtigt på at være tilfældet. Seriemorderen er ganske vist mere fængende end i første sæson. Han begår drab på yngre, succesfulde mænd, der har alt, hvad han selv drømmer om. Om det skyldes jalousi, hævn eller noget helt tredje er (heldigvis) efter fjerde afsnit uvist, men med tydelige tegn på mindreværdskomplekser og angst for at blive forladt (sandsynligvis traumer fra barndommen) peger meget lidt på, at vi kommer til at betræde ukendt grund.

Dertil kommer, at man løbende støder ind i et hav af nordic noir-klicheer. Louise har nærmest guru-status blandt sine nye kollegaer, hvor hun kontant bliver stillet spørgsmål, som havde hun en sjette sans. Det samme gør sig gældende, da hun får et ellers fuldstændig tavst vidne fra et bosted for udviklingshæmmede i tale med spørgsmålet »kan du lide biler?«. Derudover virker det nærmest komisk, at hun efter at have været på sagen i fem minutter allerede kan konkludere mere, end politiet kan efter fem års arbejde.   

Ligesom på forgængeren er der ikke en finger at sætte på det fremragende kameraarbejde, der løfter serien gevaldigt. Med flotte blåtonede skud af nordiske efterårslandskaber og dragende close-ups er også denne sæson en fryd for øjet. Også seriens settings danner en solid ramme omkring en række gennemførte, uhyggelige scener.

Dertil er der flere glimrende skuespilpræstationer, hvor særligt Helle Fagralid gør det overbevisende som den menneskelige efterforskningsleder. Flere unge talenter som Josephine Park (’Doggystyle’), Oscar Dyekjær Giese (’Nordvest’, ’2 døgn’) og Sebastian Bull (’2 døgn’) giver et frisk pust til fortællingen.

Seriens stramme dramaturgi bidrager til, at man på trods af forudsigeligheden får lyst til at se videre. ’Den som dræber’ er ekstremt binge-venlig. Så er man til en klassisk krimiserie uden de helt store overraskelser, vil man sikkert være udmærket underholdt undervejs.


Kort sagt:
Med Viaplays anden sæson af ’Den som dræber – fanget af mørket’ får man, hvad man forventer af en klassisk dansk nordic noir-serie med et whydunnit-twist. Men heller ikke mere end det.

Anmeldt på baggrund af de første fire afsnit.

’Den som dræber – fanget af mørket’. Serie. Hovedforfatter: Ina Bruhn. Medvirkende: Natalie Madueño, Helle Fagralid, Solbjørg Højfeldt, Tobias Santelmann, Kasper Leisner. Spilletid: 8 afsnit á ca. 45 min. Premiere: 28. marts på Viaplay.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af