De 12 mest ventede danske serier i 2021 – fra nissegys på Netflix til Cilius & Bruun på DR

I vores store guide til årets danske serier kan vi blandt andet løfte sløret for DR’s næste søndagsserie – og for, at der kommer en ‘Doggystyle’ sæson 3! Også Netflix, Viaplay, HBO, Xee og TV 2 trænger sig på.
De 12 mest ventede danske serier i 2021 – fra nissegys på Netflix til Cilius & Bruun på DR
Marie Reuther i 'Kamikaze'. (Foto: Åsmund Sollihøgda/HBO)

Tidligere i januar så vi frem mod 35 af de mest ventede internationale serier, men Danmark deltager som bekendt også ivrigt i streamingkrigen, og både DR, TV 2, Netflix, Viaplay og Xee smider deres lodder i puljen i kampen om seernes gunst.

Vi har allerede fået ‘Far’ fra DR og ’33’ fra Xee her i januar, mens serier som genoplivningerne af ‘Borgen’ og ‘Riget’ samt DR’s ‘Carmen Curlers’ og ‘Leonora Christina’ venter længere ude i horisonten i 2022 og 2023.

Men her er de danske serier, vi foreløbigt ser mest frem til det kommende år. Der vil utvivlsomt blive annonceret flere i løbet af de næste måneder.

1. ’Kamikaze’ (HBO Nordic)

Sverige har haft ’Bjørnstad’ og Norge ’Beforeigners’, og nu er det endelig vores tur til at få en dansk HBO-serie. ’Kamikaze’ er baseret på den norske succesforfatter Erlend Loes roman ‘Muleum’ og handler om rigmandspigen Julie (spillet af Marie Reuther i sin første hovedrolle), der mister hele sin familie i et flystyrt på sin 18-års fødselsdag. Farens sidste sms brænder sig fast i Julies hjerte: »Vi styrter. Elsker dig. Gør som du vil. Far«. Men det umiddelbart dystre emne til trods er ’Kamikaze’ gennemsyret af mere kæk humor end alvorstungt drama.

Over otte afsnit skal vor hovedperson forsøge at finde meningen med tilværelsen i et kæmpe palæ med dyre øser i garagen, og med på rollelisten er også den svenske komiker Johan Rheborg, Anders Matthesen, Charlotte Munck og Carla Philip Røder. Serien er konceptualiseret af Annette K. Olesen, skrevet af Johanne Algren (‘Holiday’) og alle afsnit instrueres af Kaspar Munk.

Afventer premieredato.

Mikkel Boe Følsgaard og Danica Curcic i ‘Kastanjemanden’. (Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann / Netflix)

2. ’Kastanjemanden’ (Netflix)

Forbered dig på en livslang efterårsfobi for noget så harmløst som kastanjer: Søren Sveistrups bedstsælgende krimiroman ’Kastanjemanden’ er på trapperne som Netflix-serie med to af dansk films største stjerner i hovedrollerne, Danica Curcic og Mikkel Boe Følsgaard. Siden udgivelsen i 2018 er ‘Kastanjemanden’ blevet en gedigen international succes, og Sveistrup (som også stod bag ‘Forbrydelsen’) følger selv tilblivelsen af serien tæt som executive producer.

I historien huserer en bestialsk morder i København og efterlader kastanjefigurer som visitkort på sine ofre. Detektiven Naia Thulin (Curcic) bliver sammen med sin nye partner Mark Hess (Følsgaard) tildelt sagen – og inden længe finder de overraskende bevismateriale, der forbinder morderen med socialminister Rosa Hartungs (Iben Dorner) forsvundne datter.

Serien i seks afsnit skal instrueres af Mikkel Serup (‘Forbrydelsen’), og med på rollelisten er også blandt andre David Dencik, Lars Ranthe, Esben Dalgaard, Thomas Hwan og Signe Egholm.

Afventer premieredato.

Maria Rossing i ‘Sneengle’.

3. ‘Sneengle’ (DR)

Årets første store DR-søndagsserie er et dansk-svensk samarbejde i krimisporet: En vinterdag i Stockholm forsvinder et blot fem uger gammelt barn sporløst, og vi følger tre kvindelige hovedkarakterers jagt på at finde ud af, hvad der er sket. De spilles af danske Maria Rossing og de svenske skuespillere Josefin Asplund og Eva Melander (‘Grænse’).

Danske Mette Heeno, der blandt andet er kendt for serier som ‘Lærkevej’ og ‘Bedre skilt end aldrig’, har skrevet manuskriptet, mens Amanda Collin, Johanne Louise Schmidt og Niklas Herskind er blandt de danske spillere i castet.

Premiere i løbet af foråret.

‘2 døgn’. (Foto: Camilla Winther)

4. ‘2 døgn’ (Xee)

Det er ikke så tit, vi ser danske actionserier, men det er netop, hvad den kommende Xee-serie ‘2 døgn’ er. Med inspiration fra film som Safdie-brødrenes ‘Good Time’ handler serien om de to fætre Otto og Christian, der under en uskyldig bytur kommer i clinch med en kriminel bagmand. Det bliver startskuddet til et hæsblæsende døgn, der blandt andet involverer en død kvinde og en taske fuld af stoffer.

Ideen kommer fra Nicolai Achton (‘Undskyld Norge’), der selv er vokset op i det miljø omkring Tåstrup, hvor serien udspiller sig, og Oscar Giese, der slog igennem som skuespiller i Michael Noers beslægtede ‘Nordvest’, men også har en manuskriptforfatter i maven. Faktisk blev han sidste år optaget på Filmskolen som manusforfatter, og han har altså skrevet ‘2 døgn’ sammen med Simon Weil, ligesom han selv indtager den ene hovedrolle (den anden spilles af Kasper Stensbirk). Achton instruerer også serien.

Maria Rich, Dejan Cukic, Clara Rosager og Sebastian Bull er desuden på rollelisten.

Afventer premieredato.

‘Try Hard’. (Foto: Andreas Omvik)

5. ‘Try Hard’ (Viaplay)

Anders Morgenthaler og Allan Hyde står bag denne nye Viaplay-serie om en gruppe unge, der går efter det store gennembrud i den professionelle gamerverden.

Ari Alexander spiller den dovne 24-årige Sebastian, der bruger al sin tid på at spille Counter Strike – hvis ikke derhjemme så nede på den lokale internetcafé i byen Boring (!) med sine venner, spillet af Patrick Hansen, Niclas Kølpin, Mohammed Djeziri og Alexander Magnússson.

Da Sebastian bliver smidt ud hjemmefra, er gode råd dyre – og han beslutter sig for at starte sit eget Counter Strike-hold.

Serien kommer til at bestå af otte afsnit.

Premiere i første halvår.

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen får hovedrollerne i ‘Hvide sande’. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

6. ‘Hvide sande’ (TV 2)

TV 2’s nye krimiserie foregår i… du gættede det: Hvide sande. Marie Bach Hansen og Carsten Bjørnlund genforenes efter DR’s ‘Arvingerne’ som den danske undercover-ekspert Helene og den dansk-tyske drabsefterforsker Thomas, der går undercover som et ægtepar, da de sendes til den jyske vestkyst for at opklare et mord på en ung, tysk surfer.

Serien er skrevet af A.J. Kazinski, som er et pseudonym for krimiforfatterparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich. Det er førstnævnte, som ud over forfattergerningen selv er filminstruktør, der har ført pennen, men de har begge i forbindelse med serien boet i Hvide Sande for at lære området at kende, og over for TV 2 har de kaldt serien en »krimi med et kærlighedstwist«.

Ud over Bach Hansen og Bjørnlund er også garvede navne som Bodil Jørgensen, Bjarne Henriksen, Jesper Asholt og Camilla Bendix på rollelisten. Der kommer otte afsnit.

Afventer premieredato.

Rasmus Bruun og Frederik Cilius i ‘Orkesteret’. (Foto: Åsmund Sollihøgda)

7. ‘Orkesteret’ (DR)

‘Den Korte Radioavis’-duoen Frederik Cilius og Rasmus Bruun har efter Radio24syvs lukning bredt talentet ud til nye platforme, heriblandt serien ‘Fuld af Danmark’ på TV 2. Og nu træder Cilius og Bruun helt ud af Kirsten Birgits store skygge som skuespillere i en ny komedieserie, som stammer fra en idé af Adam Price og er instrueret og hovedforfattet af Mikkel Munch-Fals.

‘Orkesteret’ handler om livet i et symfoniorkester og ikke mindst om et umage venskab mellem den nyansatte og konfliktsky souschef Jeppe og den ærgerrige og temperamentsfulde 2. klarinettist Bo, som vil gøre alt i verden for at blive 1. klarinettist.

Cilius og Bruun er denne gang ‘kun’ med som skuespillere, om end Cilius – der selv er uddannet klarinettist – har bidraget med sin viden om den klassiske musikverden. På rollelisten ses også blandt andre Neel Rønholt, Emma Sehested Høeg, May Simón og Julie Rudbæk.

Premiere andet halvår af 2021.

Emma Sehested Høeg og Frederikke Dahl Hansen i ‘Limboland’ sæson 2. (Foto: Stephanie Stål Axelgård)

8. ’Limboland’ sæson 2 (Xee)

En af sidste års mest underholdende og tåkrummende rammende danske ungdomsserier vender tilbage i år, når Xee’s ’Limboland’ fyrer op for sæson 2 med Frederikke Dahl Hansen, Emma Sehested Høgh og Angela Bundalovic som veninderne Freja, Katrine og Nadja.

’Limboland’, der er skabt af Rikke Louise Schjødt, gav os komplicerede venindeskaber, forvirret feminisme og 20-something-weltzschmerz i fortællingen om at stå imod samfundets forventningspres og være tro mod sig selv og hinanden (en voksenudfordring, ingen af Vesterbro-kvinderne heeelt havde mestret ved sæsonens slutning), og vores anmelder var særligt begejstret for Hansen og Høghs præstationer som »hvirvlende tornadoer af tics og tossede ordstrømme, der aldrig stopper med at overraske«.

I den nye sæson slutter selveste Paprika Steen sig til festen, ligesom Cyron Melville og Christoffer Hvidbjerg Rønje også lægger vejen forbi.

Afventer premieredato.

‘Forhøret’ sæson 2. (Foto: Viaplay)

9. ’Forhøret’ sæson 2 (Viaplay)

I første sæson af absurd stjernespækkede ’Forhøret’ fra instruktør Christoffer Boe (’Journal 64’, ’Reconstruction’) fulgte vi Ulrich Thomsens hårdkogte efterforsker Bjørn på jagt efter sandheden om datterens pludselige død. Hvert afsnit zoomede ind på et nyt møde med en mistænkt eller en kilde, spillet af en perlerække af store navne fra Nikolaj Lie Kaas til Lars Mikkelsen og Clara Rosager – og i anden sæson er det Bjørns psykolog-hustru Susanne, i skikkelse af ingen ringere end Trine Dyrholm, der indtager hovedrollen.

Det var ikke alene ’Forhøret’s stramme dramaturgiske format, der skilte serien ud i det danske serielandskab, men også fortællingens noir-æstetik og brutalitet, der ganske vist til tider tangerede genre-pastiche. Thomsens præstation var der imidlertid ikke nogen fingre at sætte på, og man skulle være et oprigtigt skarn, hvis man ikke så frem til at opleve altid mesterlige Dyrholm folde sig ud i krimiuniverset.

Boe har også hevet blandt andre Danica Curcic, Dar Salim, Pernilla August, Fanny Bornedal og Søren Malling med om bord. Vi tager hatten af.

Afventer premieredato.

‘Doggystyle’ sæson 2 (Foto: Valdemar Cold Winge Leisner)

10. ‘Doggystyle’ sæson 3 (DR)

Post-‘Skam’ har DR taget webserieformatet målrettet unge velkomment seriøst, hvilket har kastet adskillige stærke fortællinger af sig. Den mest succesfulde er dog stadig den første, nemlig Anna Emma Haudals ‘Doggystyle’ om københavnersnobben Astas returløb til hjemstavnen i Odsherred.

I sæson 2 skulle Asta forlige sig med tanken om, at livet i udkantsdanmark ikke blot var et pitstop, og sæsonen sluttede ganske vist perfekt med Asta og Jose på vej på backpackertur, men også med en række uafklarede spørgsmål, som vi nu glæder os til at få svar på, når serien vender tilbage.

I vores podcast Soundvenue Streamer fortalte Anna Emma Haudal i slutningen af 2019, at hun betingede sig et større budget, hvis hun skulle lave en sæson 3. Og noget tyder altså på, at hun har fået det, som hun vil have det. Hvilket man godt kan forstå, eftersom ‘Doggystyle’ har slået rekorder for DR’s streamingunivers.

Afventer premieredato.

11. ‘Nisser (Netflix)

En gyserserie om… nisser? Det er såmænd oplægget for denne kommende danske Netflix-serie, der er baseret på en idé af ‘The Rain’-holdet Jannik Thai Mosholt og Christian Potalivo, skrevet af Stefan Jaworski (‘Den som dræber’) og instrueret af Roni Ezra (‘9. april’).

En lille storbyfamilie rejser på juleferie til en afsidesliggende dansk ø. Her opdager de, at øens hemmelighedsfulde beboere lever i samhørighed med farlige væsener i skoven, som viser sig at være små væsener med nissehuer. Blot med det twist på de klassiske julefigurer, at de er virkelig blodtørstige.

Da familiens lillesøster finder en såret ung nisse, tager hun den med sig hjem for at redde den, men dermed bryder hun en århundrede gammel balance mellem mennesker og nisser.

»Endnu engang viser Netflix, at de tør, når andre ikke gør. Vi vil gerne rose Netflix for at åbne dørene for nye genrer, som vi ikke tidligere har haft råd til at udvikle og producere i vores lokale marked«, har producent Peter Bose fra Miso Film, der også stod bag ‘The Rain’, udtalt i en pressemeddelelse.

Serien skal udspille sig over seks afsnit og har blandt andre Ann Eleonora Jørgensen, Rasmus Hammerich, Peder Thomas Pedersen, Lila Nobel og Lukas Løkken på rollelisten.

Afventer premieredato – men et kvalificeret gæt: Ved juletid!

Amalie Lindegård spillede hovedrollen i Ville Gideon Sörmans ‘Nyforelsket’. (Foto: Valdemar Winge Leisner)

12. ‘Lange lyse nætter’ (DR)

Denne kommende DR3-serie handler om en sommer, hvor barndomsvennerne Philip og Nicolai bliver forelsket i den samme kvinde. Agnes er dragende, men viser sig at bære på flere hemmeligheder, end de først anede, og Philips og Nicolais venskab kommer på prøve.

‘Lange lyse nætter’ beskrives som et portræt af tre mennesker, som står ved en skillevej i deres liv og skal finde ud af, hvornår man skal holde fast, og hvornår man skal give slip.

Serien er skrevet og instrueret af svenske Ville Gideon Sörman, der dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2018 med afgangsfilmen ‘Nyforelsket’ om en pige (Amalie Lindegård), der føler sig rådvild i kærlighed og livet post-studietiden,

Premiere i løbet af efteråret.

Disse serier vender tilbage:
‘Badehotellet’ sæson 8 på TV 2
‘Den som dræber’ på Viaplay
‘Minkavlerne’ sæson 2 på TV 2 Zulu
‘Natten til lørdag’ sæson 2 på DR
‘Sommerdahl’ sæson 2 på TV 2 Charlie
‘Sunday’ sæson 4 på Xee
‘Sygeplejerskolen’ sæson 4 på TV 2 Charlie

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af