’Far’: Komikerduos nye roadmovie-serie på DR3 er glimrende selskab

’Far’: Komikerduos nye roadmovie-serie på DR3 er glimrende selskab
Josephine Grau og Katinka Lærke Petersen i 'Far'. (Foto: Lars E. Andreasen)

Hvor kommer jeg fra? Seere af ‘Sporløs’ og lyttere af ‘Mads & Monopolet’ vil vide, hvor stærkt det spørgsmål brænder hos mange mennesker, der ikke kender deres biologiske ophav. Og i en tid, hvor stadig flere kvinder får børn ved hjælp af anonym donorsæd, er emnet ekstra aktuelt.

For hvordan er det egentlig at vokse op som donorbarn? Det giver Sofie Jo Kaufmanas og Mette Søndergaard Nielsen, der udgør komikerduoen FLÆS, deres bud på med roadmovie-komediedramaserien ’Far’DR3 – et fint forsøg på underholdende og vedkommende public service.

Duoen demonstrerede med DR3-satiren ‘Hvorfor snakker vi ikke om mig?‘ både god komisk timing og fornemmelse for tiden. Med ‘Far’ beviser de, at de også har flair for den mere dramatiske genre samtidig med, at serien bevarer komikkens lethed.

Rastløse og kvartlivskriseramte Kim (Katinka Lærke Petersen fra ‘Når støvet har lagt sig’) får på sin 25-årige fødselsdag at vide, at hendes far (Henrik Prip) ikke er hendes biologiske far, men at hun er blevet til med en anonym donor. Vred og chokeret stormer hun ud ad døren og suser afsted i sin fars bil for at finde frem til sin donor. På hospitalet lykkes det hende at opsnuse donorens oplysninger, og hun finder også frem til en ’søster’, den jævnaldrende Cat (Josephine Grau).

Cat arbejder for sin mor i en svinestald i Ribe og planlægger sit bryllup med kollegaen Svend (Niels Anders Manley fra ’33’). Da Kim banker på hendes dør og spørger, om hun vil på donorfarjagt, takker hun først nej. I modsætning til Kim kender hun godt til sin tilblivelse og har ikke behov for at vide mere, siger hun. Men da hun tager Svend i at være hende utro, hopper hun alligevel med i Kims bil. Om ikke andet for at komme lidt væk.

Katinka Lærke Petersen og Josephine Grau i ‘Far’. (Foto: Lars E. Andreasen)

Herfra starter de to kvinders kringlede detektivjagt frem og tilbage gennem Danmark, hvor stoppene markeres med diffuse titler som ’Provinshus Sjælland’, ’Restaurant Trekantsområdet’ og ’Stor skov Nordjylland’.

Serien har en fed, tilbagelænet roadmovie-stemning med jyske landeveje, tankstationssnacks, provinskaraoke og venlige fremmede, der byder på kaffe. Den trækker på både ‘Thelma og Louise’ og ‘Charlot og Charlotte’, ikke mindst med søstrenes modsætningsfyldte personligheder: Mens Kim er spontan, initiativrig og grænseoverskridende, er Cat høflig, tilbageholdende og snusfornuftig.

Selvom de driver hinanden lidt til vanvid, udvikler de også et ret fint og solidarisk forhold og lærer naturligvis af hinandens tilgange til livet. Kim er en smule karikeret, men både søstrene og de to skuespillere, Katinka Lærke Petersen og Josephine Grau, er glimrende selskab og har god kemi.

Serien er lidt lang i spyttet, men især i anden halvdel stiger spændingen i takt med, at tampen brænder, mens penge og mobilbatteri slipper op, og både Kim og Cat får større og større forklaringsproblemer over for hjemmefronten.

Hvad har de egentlig gang i? Hvorfor er det så vigtigt at finde den ’far’? Er det bare en undskyldning for at flygte fra problemerne hjemme, og skal de bare droppe projektet?

Konklusionen skal ikke afsløres her, men er tilfredsstilende og nuanceret i sin skildring af alternative familieformer og betydningen af biologisk ophav.


Kort sagt:
Komikerduoen FLÆS kaster sig ud på mere dramatisk grund med den vellykkede roadmovie-serie ‘Far’, der med en let hånd diskuterer donorbørn, ophav, familie og eksistentielle livsvalg.

’Far’. Serie. Hovedforfattere: Sofie Jo Kaufmanas og Mette Søndergaard Nielsen. Medvirkende: Katinka Lærke Petersen, Josephine Grau, Henrik Prip, Niels Anders Manley. Spilletid: 8 afsnit á ca. 27 min. Premiere: 1. januar på DR TV.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af