’Snabba Cash’: Svensk gangsterserie på Netflix er alle pengene værd

’Snabba Cash’: Svensk gangsterserie på Netflix er alle pengene værd
'Snabba Cash'. (Foto: Netflix)

»Cash rules everything around me, C.R.E.A.M.! Get the money, dollar, dollar bill, y’all«, forklarer Method Man i Wu-Tang-klassikeren ‘C.R.E.A.M.’.

Det samme gør sig gældende for karaktererne i Jens Lapidus’ ’Snabba Cash’-univers. Forsvarsadvokatens bogskildring af den svenske underverden og forskellige individers higen efter hurtig rigdom blev en kæmpesucces, da den udkom i 2006.

Filmatiseringen fire år senere i 2010 var ligeledes en massiv succes og bragte både hovedrolleindehaver Joel Kinnaman og instruktør Daniel Espinosa videre til lukrative Hollywood-karrierer.

Netflix’ serieversion kommer med en helt ny historie, men som i de tidligere udgaver stadig med tre hovedpersoner.

Leya (Evin Ahamd) er en enlig mor, som prøver at bryde igennem i en nådesløs tech-branche, samtidig med at hun forsøger at bedre livet for sig selv og sønnen Sami. Salim (Alexander Abdallah) er gangsteren Ravys (Dada Fungula Bozela) højre hånd og ham, der har det kølige overblik og den rolige aftrækkerfinger, når det kræves.

Endelig er der teenageren Tim (Ali Alarik), som for alt i verden bare vil slippe ud af sin trummerum. Han får tiden til at gå med (til tider grove) drengestreger, bor alene med sin far og har ikke rigtigt råd til noget af alt det fede, unge drømmer om at have råd til.

Alle befinder de sig i en forbavsende lille sfære. Ravys bror var Leyas kæreste og far til Sami, og hun og Salim indleder et forhold uden at vide, hvem den anden er. Tim skylder penge til Nala (Ayaan Ahmed) og Osman (Khalil Ghazal), som også er en del af Ravys crew. Da han ikke kan betale, bliver han nødt til at arbejde dem af som kurer, og det er han god til, så da gælden er væk, fortsætter han. Det er for nemt til at lade være.

Lapidus er selv med som skaber sammen med Oskar Söderlund, der er hovedforfatter, og Jesper Ganslandt som konceptuerende instruktør. Udtrykket er råt, brutalt og dragende, hvor skududvekslinger og likvideringer skildres i lange, snirklede indstillinger. Kameraet følger karaktererne rundt, som var det en ukendt håndlanger, der voyeuristisk får stillet nysgerrighede. 

‘Snabba Cash’. (Foto: PR)

Leya er den mest ambitiøse af de tre og skyr ingen midler for at komme frem i branchen, ligegyldigt om det betyder, at hun skal røvrende sine nærmeste.

Salim er efterhånden godt træt af det farefulde liv som gangster. »Du har bare ghetto-stress«, siger Ravy, da Salim fortæller, at han ikke kan sove og tager stoffer hele tiden, fordi livsstilen tærer på ham.

Første gang vi ser ham, står han ellers smilende på en scene og hygger sig som bryllupssanger. Hele hans væsen udstråler en glæde, der i næste øjeblik bliver slukket for, da han skal markere territoriet over for en rivaliserende bande. To i ryggen på den ene og et i låret på den anden, og budskabet er leveret: Hold jer væk eller dø!

Vekslingen mellem de tre perspektiver og to arenaer (gangster og business) sikrer seriens konstante fremdrift.

Skuespillet er virkelig godt over hele linjen, og især Evin Ahmad brænder igennem. Tidligere havde hun den tvivlsomme fornøjelse af at få replikkerne i ’The Rain’ til at lyde troværdige. Men her er der næppe nogen i Sverige, der kan sende et så iskoldt du-er-fucking-død-for-mig-blik som Ahmad. Modtageren er som regel Ravy eller millionær-investoren og jetset-lapsen Tomas Storm, der har besluttet sig for at investere i hendes virksomhed.

Jagten på penge tvinger dem alle til at tage de ubehagelige valg, de fleste helst vil undgå og nok også burde. Der er altid en længere oppe i fødekæden med flere para eller guns.

På sin vis er valget enkelt: Lær at spille spillet – og spil det aldrig halvhjertet.

Netflix er gået helhjertet ind på ’Snabba Cash’.


Kort sagt:
’Snabba Cash’ er en intens og medrivende seriefortolkning af Jens Lapidus’ univers, der holder én fanget til skærmen gennem samtlige seks afsnit.

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

'Snabba Cash'. Serie. Serieskabere: Jens Lapidus, Oskar Söderlund, Jesper Ganslandt. Medvirkende: Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Ali Alarik, Dada Fungula Bozela, Olle Sarri, Ayaan Ahmed, Khalil Ghazal, Josef Wojciehowicz. Spilletid: Seks afsnit á 38-51 minutter. Premiere: 7. april på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af