Thomas Vinterbergs takketale efter Oscar-sejr var dybt rørende

Thomas Vinterbergs takketale efter Oscar-sejr var dybt rørende
Thomas Vinterberg på podiet ved Oscar-showet. (Foto: Todd Wawrychuk/A.M.P.A.S. via Getty Images)

Thomas Vinterberg stod for en af showets mest uforglemmelige takketaler, da ‘Druk’ i nat dansk tid vandt en Oscar for Bedste Internationale Film.

Han startede med at bemærke, at det var større end noget, han kunne forestille sig – før han rettede sig selv og indrømmede, at han faktisk havde forestillet sig Oscar-sejren uendeligt mange gange, og at han har skrevet takketaler i sit hoved, siden han var barn.

Han nævnte også sjovt det bemærkelsesværdige i, at en film, hvor fire berusede mænd lærer børn at drikke, har kunnet nå så langt, og han sendte en særlig tak til både sin hustru Helene Reingaard Neumann, der sad i salen, og sin hovedrolleindehaver Mads Mikkelsen.

Mod slutningen af talen blev det alvorligt og dybt rørende, da han fremhævede sin datter Ida, der omkom i en trafikulykke fire dage inde i optagelserne af ‘Druk’.

»Vi savner hende, og jeg elsker hende«, sagde han blandt andet og mistede et øjeblik stemmen, mens tårerne løb i vand.

»Det her er et mirakel, der lige skete – og du er en del af det mirakel. Måske har du trukket i nogle tråde et sted, jeg ved det ikke. Men den her er til dig«, sagde han til sidst, da han adresserede Ida direkte.

Den sidste del af talen kan ses her:

Thomas Vinterberg har tidligere været nomineret for ‘Jagten’, men i nat fik han altså sin første sejr ved et show, der var usædvanligt i sine intime lounge-agtige rammer på Union Station.

Det var måske ikke helt det samme som det store glamourøse show under normale omstændigheder, men i det mindste var der fest og fysisk tilstedeværelse, og den danske instruktør kunne altså selv være til stede og modtage sin pris i Los Angeles.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af