Dansk triumf: ‘Druk’ vinder en Oscar

Dansk triumf: ‘Druk’ vinder en Oscar
Mads Mikkelsen i 'Druk'. (Foto: Henrik Ohsten)

Det lå i kortene, men alligevel var der danske nerver på, da det blev tid til Bedste Internationale Film-kategorien i begyndelsen af nattens Oscar-show i Los Angeles.

Men ‘Druk’ gjorde det! Thomas Vinterbergs film blev den fjerde danske film til at løbe med den eftertragtede statuette efter ‘Pelle Erobreren’,’ ‘Babettes gæstebud’ og ‘Hævnen’.

Laura Dern overrakte prisen, før Thomas Vinterberg skridtede op mod podiet i de anderledes omgivelser på Union Station og holdt en både humoristisk og bevægende takketale.

Han talte om, at han har drømt om at vinde en Oscar, siden han var fem år og forberedt takketaler siden, og han nævnte sjovt det bemærkelsesværdige i, at en film, hvor fire berusede mænd lærer børn at drikke, har kunnet nå så langt.

Og så fortalte han rørende om sin datter Ida, der døde på tragisk vis fire dage inde i optagelserne.

»Jeg lavede en film om at miste kontrollen i livet, da jeg mistede kontrollen over mit eget«, sagde han og sluttede med at adressere Ida direkte med reference til, at ‘Druk’ mod alle odds har indtaget verden: »Du er en del af det mirakel«. Undervejs meldte en tårer sig hos den danske instruktør, mens stemmen knækkede.

Oscar-prisen er kulminationen på det måske vildeste triumftog set for en dansk film nogensinde. Det startede med en udtagelse til den aflyste Cannes-festival, og siden er blandt andet fulgt fire priser ved European Film Awards og prisen for bedste udenlandske film ved BAFTA’en i England.

Herhjemme solgte ‘Druk’ desuden over 800.000 billetter, et mildest talt imponerende tal.

Filmen om fire midaldrende mænd, der puster fornyet energi i deres tilværelse gennem et dristigt alkoholeksperiment, har ramt en nerve i en coronatid, hvor fest og livsglæde har haft trange kår.

Efter mange måneders kampagnearbejde kan Thomas Vinterberg nu tillade sig selv at slappe lidt af. Han er dog allerede i gang med sit næste projekt, sin første tv-serie, ‘Familier som vores’ for TV 2.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af