’Fast & Furious 9’: Hollywoods store bilfranchise er blevet skrupskør

’Fast & Furious 9’: Hollywoods store bilfranchise er blevet skrupskør
Nathalie Emmanuel og Vin Diesel i 'Fast & Furious 9'. (Foto: Universal Pictures)

Den første film i ’Fast & Furious’-franchisen handlede om gaderæs og stjålne dvd-afspillere. Med den niende film i rækken – tiende, hvis man medregner ’Hobbs & Shaw’ – er det, som om man har taget grundkonceptet, givet det amfetamin, spændt en stor raket på taget og skudt det ud i rummet. Og på vejen gledet i en bananskræl.

Det vigtigste i ’Fast & Furious 9’ er ikke historien. Det er filmens stunts. Så her er en opsummering af ’handlingen’:

En hængebro af brædder og reb bliver sprængt i stykker, men bilen på broen formår alligevel at komme over på den anden side ved at køre på den faldende bro. Michelle Rodriguez kører så hurtigt på motorcykel igennem et minefelt, at eksplosionerne kun rammer skurkene bag hende.

Vin Diesel skal flygte fra den visse død på en smal bjergvej med missiler på vej imod sig, så hans bil griber fat i en wire, så den kan svinge sig rundt om bjergsiden og sætte Vin Diesel af i sikker afstand fra skurkene.

Nathalie Emmanuel betjener en magnet, som er så kraftig, at den kan trække en bil gennem en bygning og ind i en lastbil. Og så bliver der bygget en bil med en raket på, så nogen kan flyve op og hacke en satellit.

Actionscenerne kombineres som altid med masser af replikker, hvor Vin Diesel brummer om family. Begrebet »familie« som livets vigtigste holdepunkt ophøjes og portrætteres med samme finesse som det store maleri af en romersk ruin på væggen i mit lokale pizzeria.

Måske fordi instruktør Justin Lin erkender Vin Diesels begrænsede evner til at udtrykke følelser, slap vi nådigt for en digitalt forynget Diesel i flashback-sekvenserne fra 1989. Her er en ung Dom Toretto mekaniker for sin far, der kører racerløb. Teenageren Dom spilles med dyb stemme af Vinnie Bennett, og han formår at udtrykke flere følelser, end vi har set i hele filmserien hidtil.

Det er også i disse flashbacks, at vi opdager den sæbeopera-agtige historie om Doms hidtil ukendte bror, som i nutiden træder ind på scenen som filmens skurk Jacob Toretto (John Cena). Forvent at Vin Diesel i 10’eren opdager en ond tvilling, og så skal han kæmpe mod sig selv, indtil han finder ud af, at den onde tvilling er en androide. Eller varulv.

Nå, men faktisk har filmen en trio af skurke. Charlize Theron vender tilbage som Cipher, en kvinde med en elendig frisør. Og danske Thue Ersted Rasmussen klarer sig fortrinligt i rollen som forkælet rich kid med drømme om verdensherredømmet. Det er Thue og John Cena, som er de nye drenge i klassen – ellers er filmen én lang omgang ’ham/hende-kender-jeg’, fra gensyn med Helen Mirrens smykketyv Queenie til holdet fra ’Tokyo Drift’, som nu pludselig er raketbyggere.

Thue Ersted Rasmussen (tv.) i ‘Fast & Furious 9’. (Foto: Giles Keyte/Universal Pictures)

’Fast & Furious 9’ er ekstremt selvbevidst. Det har franchisen altid været, men hvor metalaget tidligere bestod af, at filmene præsenterede stunts og nærmest sagde: »Ser det her ikke bare fedt ud?«, så er det nu mere: »Er det her ikke bare skrupskørt?«

Jeg har en svaghed for bilfilm. Elsker dem. Bil-actionscener er fede, fordi jeg som almindelig bilist har et forhold til fysikkens kræfter ved høj fart og nemmere kan leve mig ind i, hvordan en bil kan skride ud, men akkurat klare svinget.

I jagten på konstant vildere actionscener er der sket noget i de seneste film i ’The Fast Saga’, som den gerne vil kalde sig selv. Forholdet til fysikkens love er blevet ofret. Vores hovedpersoner er nu nærmest usårlige superhelte, der kan blive slynget højt op i luften og blive ’grebet’ af en anden bils kølerhjelm, som om kølerhjelmen var lavet af edderdun.

»Careful is when you get hurt«, svarer Letty afvisende, da Dom beder hende være forsigtig på sin tur gennem landminerne. Det giver ikke mening. Franchisen bør netop være forsigtig, især med at prøve at konkurrere med Marvels superhelte. ’The Fast Saga’ er bedst, når den handler om biler, der laver bilting.

Den nyeste film er én lang joke, hvor der bliver blinket til publikum for at lade os vide, at filmen også selv ved, at det hele er for langt ude. Men når seriøsiteten skrælles væk, og biler ikke længere opfører sig som biler, går filmen fra at være en actionthriller til en fjollekomedie.

I 80’erne ville den have fået en dansk titel: ’Røvtur i raketbilen’.


Kort sagt:
I den skøreste ’Fast & Furious’-film til dato er det igen blevet tid til ’et sidste job’ for Vin Diesel og co. Lige indtil 10’eren kommer.

’Fast & Furious 9’. Film. Instruktion: Justin Lin. Medvirkende: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, John Cena, Tyrese Gibson, Ludacris, Charlize Theron, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Helen Mirren, Sung Kang, Thue Ersted Rasmussen Spilletid: 142 min. Premiere: Biografpremiere 24. juni.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af