Fem danskere indlemmet i Oscar-akademiet – sammen med Robert Pattinson, Issa Rae og mange flere

Fem danskere indlemmet i Oscar-akademiet – sammen med Robert Pattinson, Issa Rae og mange flere
Oscars. (Foto: Andrew H. Walker/Getty Images)

Opdatering 2. juli 22.43: Også producer Katrin Pors, der har stået bag film som ‘Trækfugle’, ‘Brakland’ og ‘Kød og blod’ er blevet inviteret – og det er således hele seks danskere, der bliver indlemmet i år.

De seneste år har Oscar-akademiet i kølvandet på OscarsSoWhite-kritikken inviteret 3-4.000 nye medlemmer ind med fokus på øget diversitet.

Det har også kommet europæerne til gode, og en længere række danske filmfolk er kommet med i det fine selskab, der stemmer på årets filmpriser.

Og der er også stærkt dansk islæt på den liste over 395 filmfolk fra hele verden, der netop er blevet inviteret til at tilslutte sig akademiet. Fem danskere har fået invitationen:

Klipperen Mikkel E.G. Nielsen, der vandt en Oscar for ‘Sound of Metal’ sidste år.

Fotograf Manuel Alberto Claro, der har filmet alle Lars von Triers film siden ‘Melancholia’ og er aktuel i biografen med ‘Smagen af sult’.

Den erfarne lyddesigner og komponist Kristian Eidnes Andersen, der ligeledes er fast mand på Triers hold foruden en svimlende mængde andre projekter.

Animator Sara Koppel, der senest var aktuel med ‘Tove i stykker’ og har været aktiv helt siden klassikerne ‘Fuglekrigen i kanøfleskoven’ og ‘Valhalla’ i 80’erne.

Makeup- og special effects-mageren Morten Jacobsen, hvis alenlange cv tæller de fleste af Lars von Triers film, og som snart er aktuel med Bille Augusts Karen Blixen-film ‘Pagten’.

De fem danskere er i fornemt selskab med andre prominente filmfolk på listen. Som skuespillerne Laverne Cox, Carrie Coon, Vanessa Kirby, Robert Pattinson, Issa Rae, Steve Yeun og Maria Bakalova og instruktørerne bag nogle af sidste års Oscar-hit: Emereld Fennell (‘Promising Young Women’), Lee Isaac Chung (‘Minari’), Darius Marder (‘Sound of Metal’) og Florian Zeller (‘The Father’).

De nye medlemmer består af 46 procent kvinder og 39 procent fra underrepræsenterede grupper, mens der er folk fra 49 lande uden for USA.

I alt er der over 9.000 medlemmer af akademiet.

Næste års Oscar-show finder sted 27. marts.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af