Joey Moe har lavet en film – og den smager af mere

Med fortællingen om sin barndomsven, den tidligere rocker Michael Fuhlendorff, og hans vej ud af fængsel og misbrug viser hitmageren, at han mener sine filmambitioner seriøst.
Joey Moe har lavet en film – og den smager af mere
Michael Fuhlendorff i 'Fugleflugten'. (Foto: Odense International Film Festival)

Da jeg kiggede igennem programmet til den årlige kortfilmfestival Odense International Film Festival – som altid spækket med en bred palet af dansk films mest lovende talenter – fik ét navn mig til at spærre øjnene op: Joey Moe.

For mens man er relativt vant til, at musikere springer ud som skuespillere, har sangeren i det her tilfælde simpelthen selv skrevet og instrueret en film. Hvilket måske ikke lige – beklager fordommen – var det første, jeg havde forventet af hitmageren bag sanglyrik som »lad mig se dig spinne som en yo-yo«.

Filmen hedder ’Fugleflugten’ og handler om Joey Moes barndomsven fra Amager (og Christian Fuhlendorffs bror), Michael ’Fuglen’ Fuhlendorff, der er tidligere Bandidos-medlem, kokainafhængig og har siddet i fængsel en tredjedel af sit liv.

Efter et selvmordsforsøg i fængslet begyndte han at udvikle sin kunstneriske side bag tremmer ved at tegne og skrive digte, og da han i 2019 kom ud efter sin seneste dom, var han fast besluttet på at lægge sit liv om.

Joey Moe. (Foto: Odense International Film Festival)

’Fugleflugten’ fortæller loyalt Michaels historie, men frem for en klassisk interviewbåret dokumentar er filmen en slags association over de virkelige begivenheder, inspireret af Michaels digte.

Vi ser Michael blive løsladt fra fængslet og sætte sig ud i en taxa med en mystisk Niels Olsen som taxachauffør, og hvad der følger, er en række drømme- eller mareridtsagtige scener med bilen som afsæt, hvor Michael konfronteres med nogle af de mennesker, han har såret gennem et liv i den kriminelle løbebane, heriblandt sin kæreste.

Joey Moe viser et talent med sin originale vinkel på det virkelighedsbundne stof i sin interessante krydsning af dokumentar og fiktion. Michael spiller sig selv, og det samme gør eksempelvis Christian Fuhlendorff, men med den fiktive form kan man ikke helt rubricere ’Fugleflugten’ ud fra klassiske forskrifter. Og det er med til at skabe et nærværende portræt af en mand, der gerne vil genopfinde sig selv som far, mand og menneske, men også har fandens svært ved at skulle se et liv uden for de velkendte fængselsrammer i øjnene – og måske dybest set ikke helt ved, om han fortjener det.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Nogen formfuldendt film er det hverken i spil eller teknik, men som vidnesbyrd på, at Joey Moes interesse for filmmediet ikke er helt grebet ud af den blå luft, er den løfterig. Han viser, at han tør binde an med svære temaer, også med inspiration fra sit eget liv.

Moe er kommet ind på den alternative filmskole i Aarhus, Super8, og når han får forfinet sin fortællemæssige og æstetiske kunnen, skal det blive spændende at se, hvad han kan drive det til.

Odense International Film Festival løber 30. august-5. september, og ‘Fugleflugten’ og de øvrige konkurrencefilm kan streames på offstream.dk.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af