Otte film og serier, der gør din uddannelsesstart lettere

Uanset om du starter på universitetet, gymnasie eller efterskole, kan du have brug for nogen eller noget at spejle dine følelser i. Disse otte film og serier har din ryg – om du så er sportsfreak, musicalnørd eller et akavet hormonmonster.
Otte film og serier, der gør din uddannelsesstart lettere
Beanie Feldstein og Kaitlyn Dever i 'Booksmart'. (Foto: Francois Duhamel / Annapurna Pictures)

Den til bogormene: ’Booksmart’

Veninderne Amy (Kaitlyn Dever) og Molly (Beanie Feldstein) er snart færdige med at gå på highschool, og de har klaret sig aldeles godt. Akademisk. De har fået topkarakterer og glæder sig til at høste frugten på de bedste universiteter. Til gengæld har de helt glemt at feste og have det sjovt. Så nu planlægger de en afskedsaften med bravur.

Vigtigste lektie:
Det kan godt være, Amy og Molly ikke har været de mest populære på skolen, men de har haft det godt med hinanden – og det er vigtigt. De lærer dog også for sent at slappe lidt af. Du kan ikke indhente tre års socialt liv på en enkelt aften, men du kan snildt være ambitiøs og socialt fokuseret på samme tid.

Kan ses på Filmstriben.

‘Efterskolen’. (Foto: Thora Lorentzen)

Den til de følsomme: ’Efterskolen’

I august 2019 startede 120 nye og spændte elever på Klejtrup Musikefterskole. Instruktør Thora Lorentzens oprindelige plan var at lave et efterskolelivsportræt, hvor hun fulgte en håndfuld elever gennem festerne, hjertesorgerne og hjemveen. Men så kom covid-19, der satte sit præg på både opholdet og serien.

’Efterskolen’ legemliggør, hvad et klassisk efterskoleophold indbefatter med morgensang og gangmøder, mens anden halvdel af serien foregår hjemme på elevernes barndomsværelser. Her ser vi eleverne savne kæresterne, kede sig under Zoom-undervisning og føle sig helt alene.

Vigtigste lektie:
Der er mange førstegangsoplevelser i ’Efterskolen’. Det er første gang, eleverne bor uden for hjemmet, nogle får for første gang en kæreste, og andre oplever for første gang ensomheden og hjertesorgerne.

Den vigtigste lektie, ’Efterskolen’ giver én med videre, er, at det er voldsomt, når man oplever disse følelser for første gang. Men også, at det er helt almindeligt at føle tingene så stærkt.

Kan ses på DR TV.

Det unge cast i ‘Mid90s’. (Foto: PR)

Den til skaterne: ’Mid90s’

Jonah Hills debut som instruktør foregår, som titlen indikerer, i midt-90’erne, hvor vi følger den 12-årige Stevie (Sunny Suljic), som prøver at finde sig til rette i sin rodede og ensomme tilværelse.

Stevie bor i L.A. med sin mor Dabney (Katherine Waterstone) og sin bror Ian (Lucas Hedges). Han går en dag forbi en skateshop, hvor han bliver draget af medarbejdernes attitude og jargon. Skate-atmosfæren inspirerer Stevie, så han får ihærdigt forhandlet sig til et skateboard ved at indgå en aftale med sin voldelige storebror, Ian.

Vigtigste lektie:
Stevie aner intet om at stå på skateboard, før han får sine nye venner, og en ny verden åbenbarer sig for ham. Med andre ord: Vær lidt dumdristig! Skoletiden er også til for at prøve ting af, du måske aldrig får mulighed for igen, og hvem ved: Måske ligger der endda en fremtidig karrierevej i din nye hobby.

Kan ses på Filmstriben. 

Foto: PR: Netflix

Den til musicalnørderne: ’Pitch Perfect’

Beca (Anna Kendrick) skal – på opfordring af sine forældre – på college, selvom hun egentlig hellere vil fokusere på sin drøm om at blive musikproducer.

Samtidig har skolens pigekor, The Bellas, brug for flere sangere i koret efter en katastrofal optræden sidste semester. The Bellas får tilfældigvis ører og øjne på Beca.

Vigtigste lektie:
Beca (spoiler alert) ender selvfølgelig med at være superglad for, at hun blev en del af The Bellas, og ikke insisterede på at være enspænderen, der ville have college overstået. Nogle gange kan de ting, som vi ikke forventede, vi ville bryde os om, vise sig at være det sjoveste i verden. (Andre gange er de akkurat så kedelige, som vi troede, men det må du se en anden film end ’Pitch Perfect’ for at få bekræftet).

Kan ses på Netflix.

Alicia Silverstone og Stacey Dash i ‘Clueless’.

Den til de modebevidste: ’Clueless’

Den ikoniske 90’er-komedie handler om Cher (Alicia Silverstone), der lever livet som top-1%-amerikaner med en stinkende rig og fraværende far. Cher håndterer sin fars vredesudbrud fremragende ved simpelthen at ignorere det, og resten af sin tid bruger hun på at give Tai (Brittany Murphy) en makeover sammen med veninden Dion (Stacey Dash).

Vigtigste lektie:
Cher og vennernes påklædning kan inspirere dig til at anstrenge dig en tand mere til at komme ud af corona-klunset og i noget mere sprudlende. ’Clueless’ var i 90’erne en kritik af den forkælede og naive blonde teenager, men i 2021 kan vi vist godt bruge filmen som et afsæt til at modbevise fordommene i stedet. Vi vil gerne se Nobelprisvindere, der er lige så stilbevidste som Cher.

Kan ses på Netflix.

Foto: PR

Den til sportstyperne: ’Everybody Wants Some!!’

Jake (Blake Jenner) er baseballspiller og er lige blevet optaget på et universitetshold i Texas i 80’erne. Det er sommer, og Jake og de nye venner har ikke travlt med at komme tilbage på skolebænken eller med at spille baseball. Fyrene bruger i stedet al deres energi på at drikke sprut, ryge og flirte rundt – kun afbrudt af få og små glimt af alvor.

Vigtigste lektie:
I Richard Linklaters ’Everybody Wants Some!!’ giver Jake og vennerne en kæmpe mellemfinger til lektier og ambitioner. I stedet bruger de tiden på at hygge sig og chille med vennerne. Og det er også ok – uanset hvad dine forældre og undervisere siger.

Kan lejes på Filmstriben.

Missy (Jenny Slate), Jessi (Jessi Klein) og hormonmonstret Connie (Maya Rudolph) i sauna.

Den til de akavede: ’Big Mouth’

Voksenanimationsserien af Nick Kroll og Andrew Goldberg tager afsæt i deres egne teenageår i en forstad til New York.

Serien centrerer sig om en gruppe i syvende klasse, der på hver deres måde oplever pubertetens ankomst. Hvilket vi blandt andet ser gennem det hormon-monster, der er skytsengel for hver elev og giver os adgang til deres underbevidsthed og indre monologer.

Vigtigste lektie:
Alle tænkelige teenageproblemer er samlet her. Og det gør serien til en perfekt følgesvend til, når du føler dig alene med at være akavet eller mærkelig. Uanset om du har problemer med din kropsodør, har PMS, eller dine forældre er ved at blive skilt, er ’Big Mouth’ din spøjse coach, der siger: »Hey, det skal nok gå!«.

Kan ses på Netflix.

Limbo: PR

Den til de skoletrætte: ’Limbo – Når sabbatår er fucked’

Dokumentaren ’Limbo – Når sabbatår er fucked’ er lavet af veninderne Ciliane, Stine og Line og er et uprætentiøst og beroligende blik på den danske ungdom. De tre veninder er snotforvirrede, går på arbejde, fester og har tømmermænd, alt sammen mens de føler, de skal træffe et af deres vigtigste valg i livet: Uddannelsesvalget.

Vigtigste lektie:
I dokumentaren ser vi Stine, der på sin roadtrip i USA spørger en lastbilchauffør, hvad hun skal svare, når folk tilbage i Danmark spørger, hvad hun har lært af turen.

Chaufføren svarer: »Just say you had a whole lot of fun«. Og det er måske ikke det eneste mantra, man bør leve efter, men hvis du virkelig ikke vil påbegynde din nye uddannelse, så skal du måske lige mærke efter og overveje dine alternativer. Eller bare tage et sabbatår

Kan ses på DR TV.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af