’Army of Thieves’: Netflix-aktuel zombie-prequel er en charmerende kupfilm – og helt sin egen

’Army of Thieves’: Netflix-aktuel zombie-prequel er en charmerende kupfilm – og helt sin egen
Matthias Schweighofer I 'Army of Thieves' (Foto: Cr. Stanislav Honzik/ Netflix)

Allerede inden premieren på Zack Snyders zombie-comeback ’Army of the Dead’ løftede instruktøren ikke overraskende sløret for, at der var planer om en regulær franchise. Hvad mange ikke havde forventet var, at det næste udspil ville udforske en af de mere komiske bifigurers baggrundshistorie. Og så endda uden en eneste zombie! 

Men det er nu engang tilfældet i prequel-filmen ’Army of Thieves’, som netop nu kører sin sejrsgang på Netflix. Matthias Schweighöfer, der i Snyders film mindeværdigt spillede den neurotiske, tyske låsesmed Ludwig Dieter, er nemlig blevet opgraderet til hovedrolleindehaver og er sågar instruktør af løjerne. 

Hvor Snyder blandede zombiegyser med kupforsøg, er ’Army of Thieves’ i stedet en rendyrket gavtyve-kupfilm. 

Denne gang udspiller historien sig i helt andre omgivelser end den solbeskinnede og zombieforpestede Nevada-ørken. Vi møder Ludwig i et regnfuldt og gråt München, hvor han udover at være skrankepave i den lokale bank hygger sig med at lave YouTube-vlogs om sin helt store passion: Pengeskabe. I særdeleshed dem kreeret af Hans Wagner med inspiration fra navnebroren Richard Wagners opera ’Nibelungens ring’. 

Nathalie Emmanuel i ‘Army of Thieves’ (Foto: Cr. Stanislav Honzik/ Netflix)

Der er dog ikke store sponsoraftaler og YouTube-dollars i sigte. Videoerne bliver set af lige præcis 0 personer. Men pludselig dukker en mystisk besked op, hvor Ludwig inviteres til en hemmelig konkurrence i pengeskabsåbning (som åbenbart er en ting?). Efter overbevisende at vinde finalen opsøges han af den internationalt eftersøgte juveltyv Gwendoline (Nathalie Emmanuel). 

Og hun har et tilbud, han ikke kan afslå: 

Hjælp med at bryde ind i tre af Hans Wagners pengeskabe rundt omkring i Europa, inden de skal destrueres af sikkerhedsmæssige årsager. Hvorfor de skal ødelægges, står aldrig helt klart, men det har åbenbart noget at gøre med den nært forstående zombieapokalypse. 

Bare fordi Matthias Schweighöfer var et af højdepunkterne i ’Army of the Dead’, er det ikke givet, at han egner sig til selv at bære en hel film, men det er heldigvis tilfældet. Det er lykkedes at udfolde karakteren og give ham tilpas dybde. Derudover er hans kejtede nørdhed og barnlige begejstring for at dirke pengeskabe op utrolig charmerende, hvilket smitter af på resten af filmen. 

Udover Ludwig og Gwendoline består det farvestrålende hold blandt andet af hackeren Korina (Ruby O. Fee) hvis første professionelle bedrift var at hacke Disneys server for at få adgang til ’Pirates of the Caribbean 2’, inden den fik premiere. Derudover får de selskab af Stuart Martin i rollen som muskelbundtet Brad Cage – naturligvis opkaldt efter Brad Pitt og Nicolas Cage – samt den sandwichglade flugtchauffør Rolph spillet af Guz Khan. 

Alle er de eksorbitant skåret over klassiske skabeloner, man har set utallige gange i andre indslag i genren. 

Noemie Nakai og Jonathan Cohen i ‘Army of Thieves’ (Foto: Cr. Stanislav Honzik/ Netflix)

Og en af filmens stærkeste sider er netop dens ironiske tilgang til genren, som tæller klassikere som ’The Italian Job’ og ’Ocean’s Eleven’. Man er tydeligvis bekendt med heist-filmens klicheer og troper. Sjovest er behandlingen af den velkendte sekvens, hvor en voiceover udlægger, hvordan kuppet skal gennemføres, alt imens publikum ser kuppet udfolde sig. Da det hele er overstået, udbryder Ludwig, at »det da umuligt kan lade sig gøre!«, hvorefter han får at vide, at det altså allerede er sket. 

Det er momenter som disse, der gør ’Army of Theives’ til både morsom og selvbevidst underholdning. 

Af udfylde Snyders sko som instruktør er ingen nem opgave, men det lader ikke til, at det har været Schweighöfers hensigt. For selvom begge film er barokke i deres fortælling, så bliver det næsten ikke mere anti-Snyder, at en af de mest mindeværdige jagter i ’Army of Thieves’ foregår på en stjålet cykel. I og med at der ingen zombier er i sigte, er den splattede vold også stort set væk. 

Læg dertil et medrivende score af den yderst produktive Hans Zimmer, og du har et værk, som fremstår helt som sit eget. 

Når det er sagt, så skærer zombiernes fravær lidt i øjnene. Udover et blodigt nyhedsindslag, hvor en USA-korrespondent bliver angrebet, og to karakterers morsomme sladder om, hvorvidt Zac Efron var én af de første til at blive inficeret, så fylder de levende døde forbavsende lidt i fortællingen. 

Nathalie Emmanuel og Stuart Martin i ‘Army of Thieves’ (Foto: Cr. Stanislav Honzik/ Netflix)

Hvilket er lidt ærgerligt. For selvom filmen fungerer næsten upåklageligt som festlig actionkomedie, så virker det som uudnyttet potentiale ikke at lade frygten for den netop påbegyndte epidemi spøge mere i kulissen. Den omtales kun lige nok til, at vi fra tid til anden bliver mindet om, at nå ja, det er jo en prequel til ’Army of the Dead’. 

Men så igen: Coronavirus fyldte engang heller ikke meget i vores bevidsthed, da det kun var et kinesisk fænomen, så hvorfor skulle et zombie-outbreack i Las Vegas fylde noget hos en gruppe bankrøvere i Europa? 


Kort sagt:
Selvom man savner zombierne en smule, er ’Army of Thieves’ en underholdende og dejligt selvbevidst actionkomedie med en enestående Matthias Schweighöfer både foran og bag kameraret.

Army of Thieves’. Spillefilm. Instruktør: Matthias Schweighöfer. Medvirkende: Matthias Schweighöfer, Nathalie Emmanuel, Ruby O. Fee, Stuart Martin, Guz Khan & Jonathan Cohen. Spilletid: 127 minutter. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af