Dansk film skriver Oscar-historie – fem nomineringer i alt

Dansk film skriver Oscar-historie – fem nomineringer i alt
Oscar. (Foto: Carlo Allegri/Getty Images.)

En dansk film har skrevet Oscar-historie!

For første gang nogensinde er en film nomineret i både bedste animationsfilm, dokumentar og internationale film – og det er Jonas Poher Rasmussens ‘Flugt’.

Præstationen er historisk flot, både i dansk og international kontekst, også selvom den animerede dokumentarfilm ikke kan betragtes som favorit i nogen af kategorierne. Uanset hvad er det intet mindre end utroligt, at en dansk dokumentarfilm på et lille budget er nået så langt.

‘Flugt’ var dog ikke den eneste danske solstrålehistorie ved årets Oscar-nomineringer.

Samtidig blev den danske mesterfotograf 67-årige Dan Laustsen nomineret for sin fotografering af Guillermo Del Toros ‘Nightmare Alley’. Laustsen er tidligere blevet nomineret for Del Toros ‘The Shape of Water’ i 2018.

Danmark havde to film med i opløbet i kategorien liveaction-kortfilm: Martin Strange-Hansens ‘On My Mind’ og Nicolaj Kopernikus’ debut som instruktør, ‘Stenofonen’, begge produceret af Kim Magnusson, der har en fornem historik for Oscar-sejre i netop kortfilmkategorien.

Og sørme om ikke ‘On My Mind’ – uventet for alle – klemte sig ind og nuppede en nominering. Martin Strange-Hansen har tidligere vundet en Oscar i kategorien for ‘Der er en yndig mand’ i 2002.

Aldrig før har Danmark fået fem Oscar-nomineringer på ét år.

Også Camillla Nielssons dokumentarfilm ‘President’ var i opløbet til en Oscar-nominering, men klarede ikke cuttet fra shortlist til det endelige nomineringsfelt.

Se alle Oscar-nomineringerne her.

Årets Oscar-show løber af stablen 27. marts.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af