Jack Nicholson prøvede at organisere en boykot af Oscar-showet i 2003 på grund af Irak-krigen

Jack Nicholson prøvede at organisere en boykot af Oscar-showet i 2003 på grund af Irak-krigen
Jack Nicholson (Foto: Michael Tighe/Hulton Archive/Getty Images)

Jack Nicholsons seneste Oscar-nominering kom i 2003 for filmen ’About Schmidt’. Det blev dog Adrien Brody, der løb med statuetten for bedste mandlige hovedrolle, for sin rolle i Roman Polanskis ’The Pianist’.

I et nyligt interview med Sunday Times fortæller Brody om aftenen, hvor han vandt sin Oscar. Showet dengang faldt på den 23. marts, hvilket blot var fire dage efter den amerikanske invasion af Irak.

Før ceremonien samlede Jack Nicholson de andre nominerede i kategorien bedste mandlige hovedrolle for at diskutere, hvorvidt de skulle boykotte showet i protest mod krigen. De andre nominerede var udover Brody Daniel Day-Lewis for ’Gangs of New York’, Michael Caine for ’The Quiet American’ og Nicolas Cage for ’Adaptation’.

Ifølge Brody opfordrede Nicholson stærkt de andre nominerede til at udeblive. Men Brody havde ikke lyst, da det var hans første nominering, hvor alle de andre havde vundet før. Han erindrer at have sagt til de andre:

»Jeg ved ikke med jer, men jeg tager med. Jeg bliver lidt nødt til det. Mine forældre kommer. Det her sker ikke så ofte. Jeg ved, I alle sammen er vindere. I kan sidde den her ud. Men jeg kan ikke«.

I sidste ende tog de alle med, og Brody vandt over favoritten Day-Lewis. Han nævnte Irak-krigen i sin takketale:

»Jeg er fyldt med en masse sorg i aften, fordi jeg accepterer en pris på sådan et underligt tidspunkt. Mine oplevelser med at lave denne film gjorde mig meget opmærksom på den sorg og dehumanisering folk i krigstider oplever, og følgerne af krig. Hvem end du tror på, Gud eller Allah, må han våge over dig, og lade os bede for en fredelig hurtig løsning på konflikten«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af