’Mysteriet om MH370 – flyet, der forsvandt’: Historien om det forsvundne malaysiske fly foldes ud i ny dokumentarserie

’Mysteriet om MH370 – flyet, der forsvandt’: Historien om det forsvundne malaysiske fly foldes ud i ny dokumentarserie
’Mysteriet om MH370 – flyet, der forsvandt’ (Foto: TV 2 Play)

Lørdag den 8. marts 2014 forsvandt det malaysiske passagerfly MH370 som dug for solen.

Flyet fulgte sin planmæssige rute fra Kuala Lumpur til Beijing, men på vej over Det Sydkinesiske Hav forduftede flyet pludseligt fra luftrummets radarsystem. Man har aldrig fundet flyet eller spor fra de 227 passagerer, som efter alt at dømme styrtede ned og mistede livet den dag.

Vice Productions nye dokumentarserie, som lige nu kan ses i fuld længde på TV 2 Play, går bag om det største luftfartsmysterium i nyere tid. Over tre afsnit udrulles mysteriet MH370 trin for trin af flyeksperter, pårørende, efterforskere, myndigheder og andre involverede parter.

Hver en sten bliver vendt, og hver en konspirationsteori bliver undersøgt. Man skulle mene, at tre timer skulle være rigeligt med tid til at genopfriske MH370-forløbet, men man kan ikke beskylde dokumentarist Steve Webb for at dvæle ved tingene. Serien følger en stram kronologisk disposition, og Webb skruer hellere op for tempoet, end han risikerer at udelade en vigtig detalje.

’Mysteriet om MH370 – flyet, der forsvandt’ (Foto: TV 2 Play)

Det er let at følge med – på den måde er serien godt fortalt – men det vil ikke have skadet med et par indlagte pauser til at fordøje de mange informationer. Nogle sidehistorier er åbenlyst mere interessante end andre, og man kunne med fordel have skippet et par af de mere udokumenterede konspirationsteorier for at gå i dybden med nogle af dem, der rent faktisk har kød på sig.

MH370-mysteriet er med sine mange ubesvarede spørgsmål oplagt dokumentarmateriale. Det er i sig selv absurd, at man i en højteknologisk tidsalder med avancerede radar- og satellitsystemer kan miste forbindelsen til et fly. Men lige så ubegribeligt er det, at man, efter en milliarddyr eftersøgning over flere år, ikke har fundet flyet, når nu man mener at vide, hvor det er styrtet ned.

Og så er der selvfølgelig de pårørende. De har måttet stå model til meget fra de malaysiske myndigheder, som mildt sagt ikke har været efterforskningsopgaven voksen. Fejlene er til at tage og føle på, men den største er nok alligevel, at de to uger efter ulykken – uden at have fundet en eneste vragdel  – sendte en sms ud til de pårørende om, at flyet var styrtet ned i Det Indiske Ocean, og at alle om bord var døde.

De pårørende fylder generelt meget i serien. Instruktør Webb har allieret sig med en god håndfuld af dem: voksne børn, ægtefæller, kolleger, og det er hovedsageligt dem, der fortæller og kommenterer kronologien i historien.

’Mysteriet om MH370 – flyet, der forsvandt’ (Foto: TV 2 Play)

Den del gør de glimrende, men som efterladte mærker man dem ikke, i hvert fald ikke nok. Vi møder dem ganske vist hjemme i privaten, men vi lærer dem aldrig rigtigt at kende som privatpersoner. Det er en skam, for dokumentarserien er i høj grad også en fortælling om deres sorg.

Der er heldigvis også ting, som dokumentaren gør godt. Serien giver i sin helhed et informativt, overskueligt overblik over sagsforløbet. Den kan ses af alle, også dem, der har fulgt sagen tæt i medierne. De mange tekniske informationer er, lidt overraskende, et plus, og som seer bliver man klogere på alt fra havstrømme til radarsystemer og flyinstrumenter.

Endelig udforsker Webb tesen om, at hele affæren skulle være et planlagt attentat. Man har endnu ikke fundet beviser for noget, men serien forfølger flere mistænksomme spor, som med garanti vil vække en form for forløsning hos krimitørstende seere.


Kort sagt:

Der er mange gode ting at komme efter i TV 2 Play-aktuel dokumentarserie om det forsvundne malaysiske fly. Det er bare ærgerligt, at serien har så fandens travlt.

’Mysteriet om MH370 – flyet, der forsvandt’. Dokumentar. Instruktion: Steve Webb. Medvirkende: Jacquita Gonzales, KS Narendran, Grace Nathan og David Learmount. Spilletid: Tre afsnit á ca. 50 minutter. Premiere: Kan ses på TV 2 Play.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af